ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Λοιμός

1 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020, 11:23

Μένουμε σπίτι, μην το παίρνετε αψήφιστα, φυλαχθείτε.

Στα προηγούμενα άρθρα μου ανέλυσα το μοντέλο μόλυνσης και την ανάγκη να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που διατάσσει η Πολιτεία και συμβουλεύουν οι επαΐοντες.

Ας δούμε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου πως έχουν τα στοιχεία της διασποράς της νόσου στην χώρα μας.

• Βεβαιωμένα κρούσματα 464, νεκροί 6, θνησιμότητα της νόσου 1,29%
• Νοσηλευόμενοι 78, μόλις το 16,81% των νοσούντων
• Ασθενείς σε ΜΕΘ 16, ήτοι 20,51% των νοσηλευομένων και μόλις 3,45% των νοσούντων.
• Νέα κρούσματα 46, με ημερήσιο ποσοστό αυξήσεως κρουσμάτων 9,91%
• Κρούσματα αδιευκρίνιστης προέλευσης 72, μόλις 15,52% των νοσούντων.
• Αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου ενοσηλεύοντο 19 ασθενείς, ήτοι το 24,36% των νοσηλευομένων

Έτσι λοιπόν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι:

1. Η θνητότητα που παράγει η νόσος ευρίσκεται μόλις στο 1,29/2,21 = 58,37% της προβλεπομένης από το μοντέλο διασποράς και αυτό οφείλεται αναμφισβήτητα στην έγκαιρη λήψη μέτρων που επέτρεψε στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες ανθρώπων να προφυλαχθούν αποτελεσματικά.

2. Το σύστημα ιατρικής περίθαλψης είναι καλά προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την μόλυνση, αποτελεσματικό και επαρκές προς το παρόν τουλάχιστον.

3. Το ποσοστό αποθεραπείας είναι πολύ καλό αν ληφθεί υπόψη ότι ο χρόνος νοσηλείας είναι μικρός και ακόμη δεν έχουμε εξειδικευμένα φάρμακα για την καταπολέμηση της νόσου

4. Η διασπορά της νόσου και η αύξηση των κρουσμάτων ευρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το ημερήσιο ποσοστό αύξησης βρίσκεται μόλις στο 10% και τούτο οφείλεται στο ότι στα αρχικά κρούσματα ήταν εύκολη η ιχνηλάτηση των επαφών των μολυσμένων. Παρήγορο είναι ότι τα αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματα που δεν επιτρέπουν αντίστροφη ιχνηλάτηση είναι ακόμη περιορισμένα και ο ρυθμός αυξήσεώς τους είναι πολύ μικρός σχεδόν ευθύγραμμος. Βέβαια η καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου από 5 έως 14 ημέρες δημιουργεί προϋποθέσεις εκθεσιακής εξάπλωσης της νόσου. Με το ισχύον μοντέλο υπολογίζεται ότι οικουρούν σήμερα με ελαφρά συμπτώματα ή κυκλοφορούν αρκετά ανυποψίαστα μολυσμένα άτομα. Το πλήθος αυτό υπολογίζεται ίσο με το 50% - 80% των συνολικά νοσούντων, ήτοι από 464 έως 2.320 άτομα. Αυτό όμως ισχύει μόνο για σήμερα διότι αν κυκλοφορούν ανυποψίαστοι μολυσμένοι χωρίς προφύλαξη το πλήθος των μολυσμένων αυξάνει ραγδαία και με αυξανόμενη επιτάχυνση καθημερινώς.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το εν δυνάμει πλήθος μολυσμένων ατόμων, θα συντελέσει στο διάστημα που έρχεται στην ραγδαία εξάπλωση της μόλυνσης. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και στο σύνολο των ανθρώπων που ζουν εδώ στην αυτή την όμορφη και παράξενη Πατρίδα, όπως την θέλει ο εθνικός μας ποιητής, να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα προστασίας που έχει επιλέξει η πολιτική ηγεσία του τόπου μας.

Ακούω όμως κάποιους ανόητους δημοσιογράφους και γιατρούς να παρακινούν τους υγιείς να μην φορούν μάσκες με το αιτιολογικό ότι αυτές δεν προστατεύουν από την μόλυνση, ή κουβαλούν μικρόβια στο σπίτι. Αυτό δεν είναι απλά λάθος, είναι έγκλημα, για δύο κυρίως λόγους:

1. Υπάρχουν αυτή την στιγμή χιλιάδες φορείς του ιού που δεν το γνωρίζουν διότι δεν έχουν ακόμη συμπτώματα και μοιράζουν αρρώστια στον δρόμο. Αντιθέτως αν φορούσαν μάσκα η μόλυνση θα περιοριζότα.

2. Είναι γνωστό και αυτονόητο ότι οι μάσκες κατασκευάζονται για να προστατεύουν κυρίως αυτούς που τις φορούν, από χημικά , ρύπους, μικρόβια και ιούς. Το αντίθετο αποτελεί σχήμα οξύμωρο.

3. Τα μικρόβια τα οποία παρακρατούν οι μάσκες αν δεν τις φορούσαμε θα τα είχαμε εισπνεύσει. Τις μάσκες μιας χρήσεως τις πετάμε, τι άλλες που είναι καλύτερες τις απολυμαίνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το γεγονός ότι η χρήση και η αποθήκευση της μάσκας απαιτεί ειδική διαδικασία δεν επιτρέπει την αποθάρρυνση στην χρήση της που είναι αναγκαία. Πως είναι δυνατόν επιστήμονες να λένε τέτοιες κοτσάνες. Ο Ιατρικός Σύλλογος που είναι αυτή την κρίσιμη ώρα. Αυτοί οι βλάκες συμβάλλουν στην διασπορά του ιού. Σταματήστε τους.


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 21.03.20
Συμφωνώ κε Γιαννιέ. Το τι μπαρούφες ακούμε από κάτι, δήθεν, ειδήμονες, δεν λέγεται.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.