ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Η Οινοχόη του Δίπυλου 740 π.Χ

0 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 09:54

Όποιος από όλους τους χορευτές τώρα χορέψει με περισσότερη χάρη. Εκείνου είναι

Έργο του περίφημου αγγειοπλάστη γνωστού με το προσωνύμιο «Ζωγράφος της Διπύλου» με το εγχάρακτο στιχούργημα του ποιητή από τον ικανό γραφέα που κατέχει την φωνητική γραφή της γλώσσας της εποχής του 8ου αιώνα, έπαθλο του ικανού χορευτή που κέρδισε τον αγώνα και τον συνόδευσε ενδεχομένως ως τον τάφο του, εκεί στον Κεραμικό, όπου το βρήκε η σκαπάνη του αρχαιοκάπηλου.

Δυο, ή τρεις, ή τέσσερεις προσωπικότητες εκείνης της Αθήνας, αφήνουν μια τυχαία παρακαταθήκη, ένα Αθηναϊκό αφήγημα εκείνης της εποχής που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον ιδιοφυή κλασικισμό που θα εκτινάξει το πολιτισμικό γίγνεσθαι μιας ιδανικής Δημοκρατικής κοινωνίας, στον ύψιστο βαθμό τελειότητας.

Ο τεχνίτης που εργάζεται στο κατάλληλο περιβάλλον, στην και για την κοινωνία εκείνη που του επιτρέπει ή μάλλον του επιβάλλει και απαιτεί να προσθέσει την δική του άποψη στην εξέλιξη της τέχνης. Η Πολιτεία που οργανώνει διαγωνισμούς χορού, για τους ευτυχισμένους πολίτες μιας κοινωνίας που ζει ειρηνικά και προοδεύει έχοντας εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της. Ο ποιητής, ο γητευτής του έμμετρου λόγου, που αισθάνεται την ανάγκη να αφηγηθεί τα δρώμενα της εποχής και της ημέρας του και τέλος ο γνωρίζων την γραφή χαράκτης καλλιτέχνης εγγράμματος πολίτης μιας εποχής που την σπρώχνει το θαύμα που πραγματοποιείται στην Ιωνία από τα χρόνια των τροβαδούρων Ομήρων που τα θέλει σκοτεινά η ακαδημαϊκή άποψη, στο αύριο. Σε ένα αύριο αλλιώτικο, μοναδικό στην Ιστορία της ανθρωπότητας και αξεπέραστο.

Στέκομαι περιδεής μπροστά της και το μυαλό μου τρέχει στην όμορφη Τουρκάλα που έκπληκτη ανακάλυψε από την ανάλυση του DNA της ότι είναι Ελληνίδα. Αυτό το έκπληκτη που διάβασα στην εφημερίδα με απογοήτευσε. Μα υπάρχουν ακόμη εκεί στην απέναντι ακτή της θάλασσάς μας άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι Μογγόλων; Κοιτάξτε στον καθρέπτη σας κύριοι και θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε τίποτα άλλο παρά ο δικός μας κακός εαυτός. Χωρίς την γλώσσα και τον πολιτισμό των προγόνων σας πιστεύετε πως γίνατε Μογγόλοι γιατί ακριβώς τίποτα άλλο δεν θα μπορούσατε να είστε ή να γίνετε.

Ακούω τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο μας ημέρες και νιώθω σιγουριά και ικανοποίηση. Ο λόγος του με ήθος, πολιτισμένος, περιεκτικός, μεστός, υπέροχος. Ακούω και τους ανατολίτες, κομπογιαννίτες της Τουρκιάς. Ένας οχετός ανοησιών που ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν. Πως μπορούν αλήθεια να τα λένε αυτά που λένε και να μην γελάνε. Οι δύο κόσμοι αντικριστά. Ο Πολισμός με την απέναντι Βαρβαρότητα.

Άκουσέ με καλή μου Τζαλέ, τώρα που ανακάλυψες πως είσαι Ελληνίδα, κάνε μου την χάρη να πας να πεις στο Πόντιο πρωθυπουργό σας και τον Αρμένη υπουργό του, ότι πρέπει να το πάρουν απόφαση. Να ζητήσουν από τον Κυριάκο να τους στείλει δασκάλους να μάθουν την γλώσσα της φυλής τους και να επιζητήσουν με φιλική διάθεση μια ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν στις δύο απέναντι ακτές του Αιγαίου με στόχο την πρόοδο και την ευημερία. Οι ανατολίτικες μαγκιές δεν βγάζουν πουθενά, πάνε, έφυγαν ανεπιστρεπτί οι εποχές του τσαμπουκά, ας τις ξεχάσουν. Από εδώ θα βρουν σίγουρα κατανόηση και μια ζεστή αγκαλιά.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.