ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Δημοσκόποι και Δημοκόποι

0 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 17:35

Έχω μπροστά μου και μελετώ, την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της πλέον έγκυρης εταιρείας του κλάδου (MRB). Η προτίμηση ψήφου δίδεται με διακύμανση κυμαινόμενη ανάμεσα στο 2,2% και στο 5,0%.

Με τον τρόπο αυτό η πρόβλεψη της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα κυμαίνεται από το 3,9% έως το 13,9%. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι για την αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι τόσο σημαντική η διαφορά ποσοστού που θα έχει από τον Σύριζα όσο είναι το άθροισμα των ψήφων των μικρών σχηματισμών που δεν θα εξασφαλίσουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό του 3% προκειμένου να λάβουν μέρος στην διαδικασία διανομής των εδρών.

Πράγματι για κάθε ποσοστιαία μονάδα που δεν συμμετέχει στην διανομή των εδρών, αυξάνεται κατά μία μονάδα και κάτι το τελικό ποσοστό διανομής των υπολοίπων κομμάτων που συμμετέχουν στην διανομή. Έτσι λοιπόν, ενώ το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος είναι 40,4%, αυτό μειώνεται στο 34,35% αν το ποσοστό που εξαιρείται της διανομής είναι 15% και στο 32,33% αν το εξαιρούμενο της διανομής εδρών είναι 20%.

Ας παίξουμε τώρα με τα προβλεπόμενα ποσοστά της έρευνας.

Ό μέσος όρος δίνει επτακομματική βουλή και 154 έδρες στην ΝΔ. Αξιοσημείωτα όμως είναι και το κατώτερο αλλά και το ανώτατο όριο των προσδοκώμενων ποσοστών που επισημαίνει η έρευνα. Αν τηρηθούν οι αναλογίες των ψήφων του κατωτέρου ορίου τότε στην Βουλή θα μπουν τέσσερα μόνο κόμματα και η ΝΔ θα εξασφαλίσει 173 Έδρες. Αν όμως επιβεβαιωθούν αναλογικά τα ποσοστά του άνω ορίου τότε η Βουλή θα είναι επτακομματική αλλά η ΝΔ θα εξασφαλίσει μόλις 149 έδρες. Δεν πρόκειται φυσικά να επαληθευθεί καμία από τις δύο αναλογίες των άκρων. Πιο πιθανή είναι μια εικόνα που θα πλησιάζει τον μέσο όρο, χωρίς να συμπίπτει απαραιτήτως με αυτόν.

Είναι θεμιτό να δεχθούμε ότι η πραγματικότητα θα πλησιάσει στον μέσο όρο αλλά με διαμορφωμένη την τάση του εκλογικού κόμματος ήδη από της εκλογές της 26/5, αναμένονται πολύ μικρές μετατοπίσεις εκτός του συγγενικού πολιτικού περιβάλλοντος των διαφόρων πολιτικών σχηματισμών. Έτσι λοιπόν η ΝΔ μπορεί ευκολότερα να αντλήσει ψήφους από τις δεξιά της ευρισκόμενες δεξαμενές και τους αναποφάσιστους ενώ οι σχηματισμοί της αριστεράς ευκολότερα θα αλλάξουν ψήφους μεταξύ τους και με το ΚΙΝΑΛ.

Αν επαληθευθεί μια τέτοια τάση να κινείται κοντά στους μέσους όρους των δύο συγγενικών σχηματισμών αλλά και αναλογικά ευνοώντας δηλαδή τον ισχυρότερο κάθε φορά τότε θα πρέπει αν αναμένουμε πολλές εκπλήξεις:

• Πολύ πιθανή γίνεται η εκδοχή να έχουμε Βουλή τεσσάρων κομμάτων αφού Η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση και η Μέρα 25 κινούνται στο όριο του 3%.

• Αν οι τρεις μικροί μπουν μέσα τότε η ΝΔ εξασφαλίζει οπωσδήποτε 158 Έδρες. Αν μπουν στην διανομή εδρών δύο μικροί, τότε οι έδρες της ΝΔ θα γίνουν 162 κι αν μπει μόνον ένας τότε η ΝΔ θα λάβει 164 έδρες.

• Αν όμως όπως είναι πιθανό μείνουν και οι τρεις μικροί έξω από την διανομή εδρών τότε το πρώτο κόμμα θα λάβει 170 έδρες.

Αυτά τα λένε οι Δημοσκόποι μαθηματικοί, αλλά οι Δημοκόποι και εν πολλοίς αγράμματοι λαϊκιστές προσδοκούν και επαγγέλλονται αναστροφή του κλίματος που δημιούργησε η σφαλιάρα του Μαΐου και εκλογική νίκη των μπαχαλάκηδων πέραν πάσης λογικής. Γνωστό βέβαια ότι με την λογική δεν έχουν καμία σχέση εκείνοι που υπέκλεψαν την ψήφο του Λαού με ψέματα, έπραξαν ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν και εξυπηρέτησαν τα ξένα συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο.

Βρείτε βρε καμιά τρύπα να κρυφτείτε που έχετε και μούτρα να ζητάτε την ψήφο μας με νέα ψέματα και δογματικές υστερίες. Άντε να χαθείτε παλιόπαιδα.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.