ΓΔ: 858,93 -4,45% EUR/USD: 1,1320

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Που κρύβονται οι ψήφοι

0 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 20:32

Μια γρήγορη ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα των δέκα τελευταίων χρόνων μας βοηθά να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα:

Η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της σε αυτές τις τελευταίες εκλογές και το έφτασε στα επίπεδα του 2009. Τότε πράγματι η ΝΔ υπό την πίεση του λαϊκισμού που εξέπεμψε ο Γιωργάκης Παπανδρέου (λεφτά υπάρχουν), έπεσε στο 33,44% από το 41,84 του 2007, με μια απώλεια 700 χιλιάδων και πλέον ψήφων. Στο ίδιο σχεδόν ποσοστό έφτασε και σήμερα (33,12) αλλά με ένα εκατομμύριο περίπου ψήφους λιγότερους. Αυτό το εκατομμύριο που μπορεί να κάνει την διαφορά βρίσκεται κυρίως στην αποχή, 4.154.494 ψηφοφόροι και στα μικρά δεξιά της ΝΔ κόμματα, 964.518 άτομα.

Πράγματι οι 600 χιλιάδες περίπου ψήφοι που έχασε το ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2015, οι οποίοι αποτιμώνται στο 12% περίπου, αποτελεί το πρώτο κύμα προσφύγων το οποίο επαναπατρίζεται. Αν κρίνουμε από την ευκολία με την οποία εγκατέλειψαν το σκάφος της αριστεράς, πρέπει να είναι τα θύματα του ΕΝΦΙΑ. Εκείνοι που αφελώς πίστεψαν ότι θα τον καταργούσε ο κ. Τσίπρας ως είχε υποσχεθεί. Δεν τήρησε τον λόγο του και οι ψήφοι αυτοί δεν έχουν πλέον λόγο να βρίσκονται ακόμη μαζί του. Θα ακολουθήσουν και άλλα προσφυγικά κύματα, αλλά πρέπει να πείσει ο ιδεολογικός χώρος της αστικής Δημοκρατίας.

Το ΣΥΡΙΖΑ, από την έναρξη της κρίσης, κουβαλάει μαζί του ακόμη, ένα εκατομμύριο ψήφους, ένα 20% περίπου, πάνω από την ιδεολογική του βάση η οποία εξακολουθεί να αξιολογείται στο 5%, το οποίο δεν μπορεί φυσικά να αυξηθεί. Η πολιτική θα ισορροπήσει και θα εξυγιανθεί όταν οι ψήφοι αυτοί επανακάμψουν στην ιδεολογική τους αφετηρία. Με την επαναφορά του πολιτικού ιδεολογικού λόγου μόνο θα απαλλαγούμε από τον λαϊκισμό και την παροχολογία.

Είναι πλέον δουλειά του Κυριάκου, να διεξαγάγει επιτυχώς και αποτελεσματικά τον τριμέτωπο αγώνα. Αριστερά με το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεξιά με εκείνο το 17,13% που βόσκει όπου βρει χλόη αντίστοιχου λαϊκισμού και μισαλλοδοξίας και με την μεγάλη αποχή του 44,10%, της απογοήτευσης και της οργής.

Είναι επίσης δουλειά της κυρίας Φώφης να επιδιώξει να επαναπατρίσει τους ψήφους του ΠΑΣΟΚ που το εγκατέλειψαν απογοητευμένοι από τον αποτυχημένο λαϊκισμό του Γιωργάκη, την αποκάλυψη των οικονομικών σκανδάλων των εκσυγχρονιστών και την μνημειώδη οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η διακυβέρνηση της χώρας από τον πρώτο διδάξαντα λαϊκιστή, Ανδρέα. Αυτό βέβαια απαιτεί τόλμη την οποία φαίνεται πως η κυρία διαθέτει, αφού υποχρέωσε σε φυγή τον πληθωρικό αλλά αμφιλεγόμενο Ευάγγελο.
Καλό θα ήταν βέβαια να αφήσει τα σκουπίδια του ΠΑΣΟΚ που μάζεψε το ΣΥΡΙΖΑ εκεί που βρίσκονται, στον σκουπιδότοπο της αριστεράς. Τους ψηφοφόρους μάζεψε κυρία Φώφη, αυτούς χρειάζεσαι.

Ένα ποσοστό τουλάχιστον των απογοητευμένων που έχουν πιστέψει ότι όλοι ίδιοι είναι, μπορεί εύκολα να επαναπατρισθεί στα δύο κόμματα που αντιπροσωπεύουν σήμερα κυρίως την Αστική Δημοκρατία στον τόπο μας και ειδικά στον κύριο εκφραστή της που είναι η ΝΔ. Εκεί βρίσκεται το εκατομμύριο που αυτή την στιγμή λείπει από την μεγάλη Δημοκρατική παράταξη, για να αναλάβει για άλλη μια φορά την ευθύνη να οδηγήσει την Πατρίδα στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Αυτό το όλοι ίδιοι είναι, αποτελεί το ευτελές επιχείρημα του λαϊκισμού, που απευθύνει η ανεύθυνη αριστερά σε όλους εκείνους τους οποίους δεν μπορεί να εξαπατήσει και να προσηλυτίσει, σε εκείνους οι οποίοι δεν την εμπιστεύονται, λόγω του αμαρτωλού της παρελθόντος.

Ο επαναπατρισμός των ψήφων πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και μάλιστα με έντονα ιδεολογικά επιχειρήματα. Δεν είναι δυνατόν το εκλογικό σώμα να προτιμά και να εμπιστεύεται Σοσιαλιστές και Κομμουνιστές στην άσκηση Φιλελεύθερης πολιτικής, κάτι δεν πάει καλά.
Δεν αρκεί μόνο ο έντονος λαϊκισμός να ξεγελάσει την ψήφο. Συνήθως φταίει και η έλλειψη ικανότητας του Φιλελεύθερου χώρου να πείσει. Ας μην ξεχνά η ΝΔ το ιστορικό χαμηλό του 18,85% των εκλογών της 6ης Μαΐου του 2012.

Ο Κυριάκος κυρίως αλλά και η Φώφη έχουν την ιστορική ευθύνη να πατάξουν τον λαϊκισμό από τον οποίο υποφέρει 40 χρόνια τώρα ο τόπος μας, να αποκαταστήσει και να τιμήσει, ο καθένας από τους δύο τον ιδεολογικό του χώρο, να στηρίξουν την Δημοκρατία και να οδηγήσουν την Ελλάδα ξανά πίσω στα Ηλύσια παιδία των αρίστων της γνώσης, του κοινωνικού πολιτισμού και του ορθού λόγου.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.