ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Μακεδνός

0 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018, 12:13

Μακεδνός, ο μακός, ο υψηλός εντός της οικογενείας, ο αρχηγός της φατρίας στις πατριαρχικές κτηνοτροφικές οικογένειες όπως στην Σκωτία οι Mac. Περισσότερο πιθανό είναι το έτυμον: Μακός – δαν – ος, ήτοι ψηλός, αρχηγός, ηγεμόνας της αγροτικής γης (Δα > Δάμος > Δήμος κλπ) με την κατάληξη –ος, ουσιαστικό εκ της μετοχής ενεστώτος του ρήματος έω.

Η ανάγκη ευηχίας μετέτρεψε το Μακεδνός σε Μακεδών αλλά η δυνατότητα αυτή υπάρχει μόνο για τις λέξεις και τα ονόματα των Ελλήνων

Μακεδνός, γιός του Δία και της Θυίας, κόρης του Δευκαλίωνα κατά τον Ησίοδο αλλά και γιος του Αίολου και εγγονός του Έλληνα κατά τον Ελλάνικο. Οι Μακεδνοί βασιλείς γνωστοί και ως Αργεάδες δήλωναν Ηρακλήδες, απόγονοι του Τήμενου, πρώτου Δωριέως βασιλιά του Άργους.

Ένα γένος Ελλήνων με ταυτότητα και ιστορία, κτηνοτρόφοι αρχικά αλλά και γεωργοί, όταν εγκαθίστανται στις Μακεδονικές πεδιάδες και επικρατούν των γειτονικών φύλων (Αλμωπών, Ορέστων, Εορδαίων, Πελαγόνων, Λύγκηστων, Ελιμιωτών κλπ.) Σλάβους ακόμη η περιοχή δεν είχε τότε, αυτοί ήλθαν κυνηγημένοι και ασθμαίνοντες στην περιοχή της Μακεδονίας μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Πράγματι, νομάδες κτηνοτρόφοι και ελόβιοι, υπό την πίεση των Φράγκων που αφυπνίζονται εκεί γύρω στον 4ο αιώνα μ.Χ και βγαίνουν με τα τσεκούρια τους από τα δάση της Βαλτικής, τραβούν κυνηγημένοι προς τον νότο και βρίσκουν καταφύγιο, κοντά στο 600, στην φιλόξενη και προστατευόμενη γη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Έζησαν με τους Έλληνες Μακεδόνες ειρηνικά επί 1.400 περίπου χρόνια, ακόμη και στην περίοδο των Οθωμανών, μέχρι να εμφανισθούν οι κομμουνιστές, άθεοι και διεθνιστές κατά δήλωση, να τους πείσουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν την γη, την πατρίδα και την ιστορία εκείνων που τους καλοδέχθηκαν, τους φιλοξένησαν και έζησαν ειρηνικά μαζί τους για 40 περίπου γενεές. Αντιλαμβάνομαι τον καημό εκείνων που αναζητούν ταυτότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αποτελεί αχαριστία και είναι ένδειξη αγνωμοσύνης ο σφετερισμός της γης και της κληρονομιάς των ευεργετών τους. Αλλά και η άρνηση της Σλαβικής τους καταγωγής δεν αποτελεί ντροπή.

Ντροπή σας ρε. Ζείτε πάνω σε ξένη γη που την έχετε καταπατήσει. Να την πείτε Βόρεια Μακεδονία, ναι να την πείτε και να μην ξεχνάτε ότι κάποτε μπορεί να σας διώξουμε από την γη μας. Να αναπροσδιορισθείτε ως Σλαβομακεδόνες το καταλαβαίνω αφού είσθε Σλάβοι που κατοικείτε σε ένα κλεμμένο κομμάτι της Μακεδονίας. Να πείτε και την γλώσσα σας Σλαβομακεδονική και αυτό θα το δεχθώ αφού είναι ένα σλαβικό ιδίωμα που ομιλείται μόνο στην καταπατημένη γη της βόρειας Μακεδονίας.

Τα άλλα τα καραγκιοζιλίκια τι τα θέλετε ρε. Ψάξτε στα κιτάπια σας να βρείτε τι έκαναν οι προγονοί σας όσα χρόνια βρίσκεστε εδώ, φιλοξενούμενοι και καταπατητές και γράψτε ένα βιβλιαράκι με την ιστορία της εδώ παραμονής σας. Γιατί θέλετε ντε και καλά να ενοχλείτε τους γείτονες και φίλους σας Έλληνες και να επιλέγετε την σύγκρουση αντί της συνεργασίας. Οι κομμουνιστές τελείωσαν, αφήστε πίσω σας τις φαντασιώσεις και τις δόλιες σκοπιμότητες και δώστε μας τα χέρια για ένα νέο και ευοίωνο ξεκίνημα στην αγκαλιά της Ευρώπης. Το μέλλον είναι εμπρός για όλους.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.