ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Το Βασίλειο της χαρτούρας (μία αληθινή ιστορία)

1 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017, 13:47

Ο πρώτος σου δίνει το χαρτί ό άλλος το συμπληρώνει, ένας τρίτος το σφραγίζει, ο διπλανός του το θεωρεί και ο τελευταίος του βάζει αριθμό πρωτοκόλλου και σου το δίνει. Ενδεχομένως το χαρτί να χρειασθεί και άλλες πράξεις ή εσείς να χρειασθεί να αλλάξετε γραφείο ή όροφο ακόμη και κτήριο καμιά φορά ίσως χρειασθεί να ξαναπάτε την άλλη εβδομάδα ή τον άλλο μήνα, ίσως και περισσότερες από δύο φορές. Σημασία έχει να επιβεβαιώνουμε συνεχώς στους πολίτες την ανάγκη υπάρξεως πολλών υπαλλήλων για να γίνει η δουλειά καλά. Πολλών ψηφοφόρων των οποίων τους μισθούς και τις συντάξεις θα τις πληρώνουν και τα τρισέγγονά σας.

Με την χαρτούρα δομούνται και οι αναγκαίες διαδικασίες. Άνθρωποι προσλαμβάνονται να μαζεύουν χαρτιά που γράφονται και στοιβάζονται στα υπόγεια των κρατικών υπηρεσιών μέχρι να τα φάνε τα ποντίκια ή να τα καταστρέψει κάποια φωτιά ή πλημμύρα. Έτσι επέλεξε να λειτουργεί η γραφειοκρατία ενός κράτους με πολλούς και κακούς μόνιμους υπαλλήλους, με πολλούς και ηλίθιους νόμους και πολλούς και ανίκανους πολιτικούς, λαμόγια κλεφτρόνια, πράκτορες ξένων υπηρεσιών και υπηρέτες αλλοδαπών συμφερόντων. Στην καλύτερη περίπτωση να δεχθώ ότι πολλοί εξ αυτών είναι εγωπαθείς ξερόλες νάρκισσοι ή παντογνώστες με ιδεολογικές αγκυλώσεις και οπωσδήποτε ψεύτες και παρλαπίπες. Πολλοί αλλά όχι όλοι, ούτε οι περισσότεροι. Αλίμονό μας αν καταλήξουμε να πιστεύουμε το αντίθετο.

Χαρτιά, χαρτιά, χαρτιά. Ορίστε ένα γλαφυρό παράδειγμα. Γνωρίζετε πόσα χαρτιά και πόσες ώρες χρειάζονται για να κάνετε μια απλή ανανέωση της ισχύος της αδείας οδήγησης; Ακούστε λοιπόν:

Πήρα τηλέφωνο και ρώτησα στο ΚΕΠ. Υπάρχουν έντυπες οδηγίες κύριε, μου απάντησαν. Μπορείτε να μου τις στείλετε ηλεκτρονικά ρωτώ. Όχι, περάστε να τις πάρετε. Προφανώς βαριόταν. Πήγα και πήρα το πρώτο χαρτί. Αν θέλετε μπορούμε να σας ετοιμάσουμε τα παράβολα προθυμοποιήθηκε ο υπάλληλος: Χρειάζομαι την ταυτότητά σας, ΑΦΜ, άδεια οδηγήσεως, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet. Πάλι καλά που δεν ζήτησε πιστοποιητικό γεννήσεως και άδεια γάμου. Πρόκειται για την γυναίκα μου διευκρινίζω. Ε.. τότε δεν γίνεται μου απαντά, πρέπει να έλθει η ίδια ή να σας κάνει πληρεξούσιο. Και το πληρεξούσιο που θα το κάνουμε; Τολμώ να ρωτήσω. Μα εδώ κύριε μου απάντησε με ευγένεια και κάρφωσε επάνω μου δύο πελώρια βοδινά μάτια. Μπορείτε μήπως να διεκπεραιώσετε εσείς την υπόθεση; Βεβαίως κύριε απάντησε αλλά η γυναίκα σας δεν θα μπορεί να οδηγεί μέχρι να βγει το νέο δίπλωμα! Υπάρχουν ισχυρές και ανίσχυρες υπογραφές βλέπεις, εξαρτάται σε ποιον ανήκει η καρέκλα που επάνω της κάθεται ο κώλος που υπογράφει.

Επέλεξα την θύρα «e-Παράβολο» του taxisnet και εκτύπωσα τα τρία δίφυλλα παράβολα που απαιτούνται, με κάποια δυσκολία βέβαια αφού την διαδικασία πρέπει να την μαντεύεις κάθε φορά:

1) Εκδόσεως αδείας 50 €
2) Εκτύπωσης αδείας (!) 30 € και
3) Χαρτόσημο 18 €.
Σελίδες έξι (6) συν τρεις οι αποδείξεις τραπέζης, σύνολο εννέα (9), ενώ με ένα κωδικό πληρωμής θα μπορούσα να πληρώσω από το σπίτι μου 98 € και θα χρειαζόταν ένα χαρτί μόνο για την απόδειξη πληρωμής ή κανένα αν τους αρκούσε μια απλή ηλεκτρονική βεβαίωση και διεκπεραίωση της πληρωμής.

Στην συνέχεια αναζητώ το έντυπο της αίτησης σε μια από τις διευθύνσεις που υποδεικνύει το διαδίκτυο και εκτυπώνω άλλες έξι (6) σελίδες:
1) Αίτηση
2) Ορισμός αντικλήτου για παράδοση του παλαιού και παραλαβή του νέου διπλώματος.
3)Δήλωση ότι τα στοιχεία που κατατίθενται είναι αυθεντικά
4) Βεβαίωση παραλαβής της χαρτούρας από τον αρμόδιο υπάλληλο και
5) Δύο σελίδες οδηγιών για ειδικές περιπτώσεις, τις οποίες δεν χρειάσθηκε ούτε καν να διαβάσω. Άλλα έξι (6) χαρτιά δηλαδή.

Σε αυτά τα δεκαέξι (16) χαρτιά θα προσθέσουμε μία φωτοτυπία της ταυτότητας και μία της αδείας οδήγησης. Στην συνέχεια η σύζυγος έβγαλε τέσσερεις φωτογραφίες, πήγε στο ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής στην αίτηση, στον ορισμό του αντικλήτου και στην δήλωση ότι τα χαρτιά δεν είναι μούφα και φυσικά στους γιατρούς στους οποίους κατέβαλε δέκα (10) € στον καθένα για να λάβει μια βεβαίωση και μία απόδειξη. Μέχρις εδώ τα χαρτιά γίνονται είκοσι δύο (22).

Την επομένη κατέθεσα την χαρτούρα στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μεταφορών και έλαβα μια βεβαίωση με την οποία όμως σε αντίθεση με εκείνη που θα έπαιρνε από το ΚΕΠ, η κάτοχος της παλαιάς αδείας μπορεί να οδηγεί μέχρι να εκδοθεί η νέα άδεια! Αυτό βέβαια τεκμαίρεται αφού δεν το γράφει αλλά δεν το αποκλείει επίσης.

Απαιτήθηκαν λοιπόν σε σύνολο είκοσι τρία (23) χαρτιά, τέσσερεις φωτογραφίες, εκατόν είκοσι οκτώ (128) €, δύο μεταβάσεις στο ΚΕΠ, μία στον φωτογράφο, μία στην Τράπεζα, δύο στους γιατρούς, μία στην αρμόδια υπηρεσία για την κατάθεση της χαρτούρας και άλλη μία που θα χρειασθεί για την παραλαβή της νέας αδείας με την ανάλογη φυσικά ώρα αναμονής, την οποία υπολογίζω σε σύνολο τρεις (3) τουλάχιστον ώρες αθροιστικά.

Αυτό το κράτος δεν θέλει και δεν μπορεί να το πολεμήσει και να το περιορίσει κανείς. Όσοι το επεχείρησαν, όπως οι δύο Κωνσταντίνοι, Μητσοτάκης και Καραμανλής, απέτυχαν διότι αντιστέκεται σθεναρά η ρομαντική αριστερά και ο αμαρτωλός συνδικαλισμός της. Ο ένας από τους τρεις πυλώνες, που μαζί με τους καλοπληρωμένους δημοσιογράφους και τους επίορκους πολιτικούς εγγυώνται την παρακμή και διαιωνίζουν την διαφθορά στον τόπο μας.

Την κατάργηση αυτού του άθλιου κράτους που δόμησε η Αλλαγή του Πασόκ, μας την ζητούν σήμερα μετ’ επιτάσεως οι δανειστές μας και εμείς ανοήτως την απαιτούμε από τους πιο ακραίους κρατιστές. Ναι σου λέω, σήμερα οι αριστεριστές καλούνται να κάνουν αυτό που απαγόρευαν με διαδηλώσεις και μολότοφ στις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Θα βάλουμε ποτέ μυαλό σε αυτόν τον τόπο;

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 06.03.17
Θαυμάσιο και άκρως αποκαλυπτικό|ρεαλιστικό το άρθρο σας κύριε Γιαννιέ.Σας διαβάζω κάθε φορά που γράφετε.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.