ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Οικονομικός Φασισμός ανασυντάσσεται ή καταρρέει;

0 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016, 11:35

Ένα σφυρί στα χέρια ενός μικρού παιδιού σπάει δάκτυλα, στα χέρια ενός φονιά μας δίνει νεκρό και στα χέρια του Πραξιτέλη μας δίδει έναν όμορφο Ερμή. Δεν είναι το εργαλείο κακό ή καλό, είναι η χρήση που του γίνεται άλλοτε κακή και άλλοτε καλή. Κάπως έτσι μας τα λέει και το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, στην οποία περιλαμβάνονται και παραινέσεις προς τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής:

Η παγκοσμιοποίηση ωφέλησε την παγκόσμια οικονομία αφού διευκόλυνε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διεθνούς εμπορίου. Επισημαίνει όμως ότι αυτή η πρόοδος κινδυνεύει από τον επιχειρούμενο πολιτικό προστατευτισμό και την άρνηση των μεταρρυθμίσεων και συμβουλεύει κρατικές παρεμβάσεις και επενδύσεις σε τομείς με αναπτυξιακό αποτέλεσμα με στόχευση στην πάταξη της ανεργίας και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Βλαπτικές είναι μας λέει οι φοβικές τάσεις προστατευτισμού που εμφανίζονται στις ΗΠΑ, όπως τώρα στην περίοδο του προεκλογικού αγώνα από τον υποψήφιο για την Προεδρεία κ. Τράμπ. Βλαπτικές επίσης οι ακραίες νεοφιλελεύθερες τάσεις που κυριαρχούν στην Γερμανία του Σόιμπλε που στραγγαλίζουν τους λαούς των περιφερικών ευρωπαϊκών κρατών. Βλαπτική και η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις των κρατιστών, κεϋνσιανιστικής, σοσιαλιστικής ή κομουνιστικής εμπνεύσεως, που επέδειξαν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση στην Ελλάδα και ειδικά η τελευταία του Σύριζα και των συνοδοιπόρων του, προκειμένου να μην ενοχλήσουν την εκλογική τους πελατεία ή έστω καλόπιστα, διότι απλώς εμφορούνται από αναχρονιστικές δογματικές αντιλήψεις και υποφέρουν από παραμορφωτικές διανοητικές αγκυλώσεις.

Μελλοντικούς κινδύνους όμως βλέπει και στις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσουν ακραίες πολιτικές τάσεις της δεξιάς και της αριστεράς, που δρέπουν επιτυχώς την διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, ειδικά στην Γερμανική Ευρώπη. Η Λεπέν στην Γαλλία, στην Αυστρία ο Στράχε, στην Ολλανδία ο Βίλντερ, στην Φλάνδρα οι αυτόνομοι εθνικιστές και η BDL του Βελγίου, η Χρυσή Αυγή στον τόπο μας, αλλά και ο Νίγκελ Φάραντζ που οδήγησε την Αγγλία εκτός Ευρώπης. Από την άλλη μεριά οι Ποντέμος στην Ισπανία, ο Μπέπε Γκρίλο με τα 5 Αστέρια του Στην Ιταλία αλλά και ο Μπερλουσκόνι και στην Ελλάδα τα υπολείμματα του Πασόκ και αυτό το θολό συνονθύλευμα της αναρχικής αριστεράς των τρομοκρατών και των συνιστωσών του Σύριζα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ειδικά μετά την παταγώδη αποτυχία του «Ελληνικού» προγράμματος το ΔΝΤ θυμήθηκε τον υπερεκτιμημένο Κεϋνσιανισμό στον οποίο πολλοί, με επιλήψιμη πολιτική σκοπιμότητα, απέδωσαν την ταχύρρυθμη ανάπτυξη της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. Είναι η γνωστή πρακτική των ελλειμμάτων που προκαλούν την διόγκωση του Εθνικού χρέους με την οποία επιχειρήθηκε η εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων και στην χώρα μας από τον Παπανδρεϊσμό. Η επονομασθείσα και αναδιανομή του πλούτου που κατέληξε στην αναδιανομή της φτώχιας και της δυστυχίας του σήμερα.

Η σημερινή διαφωνία – κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, όσον αφορά στην διαχείριση της Ελληνικής κρίσης αλλά και η επισήμανση του κινδύνου υποτροπής της κρίσης σε διεθνές επίπεδο, είναι υποκριτική και αποδεικνύει ότι το σύστημα βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Εγώ διαβάζω σε αυτές τις αράδες τον επικήδειο της παγκοσμιοποίησης που απέτυχε ακριβώς διότι επιχειρήθηκε από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ανήθικα με πρόθεση άντλησης κέρδους και πλούτου εις βάρος των μικρών και αδυνάτων για άλλη μια φορά:

Στην Ινδία η καταπληκτική αύξηση της παραγωγής σταριού οδήγησε στην πείνα αφού η αξία φαρμάκων και λιπασμάτων που απαιτήθηκαν ήταν μεγαλύτερη του εμπορικού κέρδους του προϊόντος. Στην Ελλάδα η εκφρασθείσα ως πρόθεση βοήθειας προς τις χώρες του τρίτου κόσμου, προτίμηση των ισχυρών της Ευρώπης στα προϊόντα πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς παραγωγής τους, προκάλεσε, μαζί με την επιβληθείσα υπερφορολόγηση ανθρώπων και επιχειρήσεων, την καταστροφή της ελαφράς βιομηχανίας και της γεωργίας μας και άρπαξε τους επιστήμονές μας δωρεάν στα σκλαβοπάζαρα της βόρειας Ευρώπης.

Ο γύφτουλας της παρακμής δεν έχει λύσεις. Ούτε ο Μαρξισμός ούτε ο Κεϋνσιανισμός, ούτε ο νεοφιλελευθερισμός μπορούν να εγγυηθούν την αναγκαία ευημερία. Εμείς θα τολμήσουμε να ξαναπούμε ότι μόνο η επένδυση στην παιδεία μπορεί να ανοίξει έναν καινούριο δρόμο προς ένα ευτυχές αύριο. Το είπε ο Πλάτωνας από τότε και εμείς ακόμη το ψάχνουμε και μάλιστα σήμερα δυστυχώς με υπουργό παιδείας κάποιον αδίστακτο ρεβανσιστή διακατεχόμενο από έντονη παθογενή ιδεοληψία.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.