ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 21:11

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Το ευφυές τίποτα

0 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010, 23:00

Με την ευρηματική αυτή φράση οι Έλληνες χαρακτήριζαν, στην κλασσική εποχή, τους ευφυείς ανθρώπους, που δεν χρησιμοποιούσαν το χάρισμα της ευφυΐας έπ’ αγαθώ και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά αντιθέτως για να εξαπατήσουν και να εξυπηρετήσουν κατά περίπτωση συμφέροντα, άνομα ή επιλήψιμα.

Το ευφυές, δηλαδή το ικανό που είναι ταυτόχρονα και τίποτα γιατί όχι μόνο δεν κάνει καλό αλλά είναι και πρόθυμο να βλάψει. Άνθρωποι που ταυτίζουν την αλήθεια με το ψέμα, την ειλικρίνεια με την εξαπάτηση, το ορθόν με το εσφαλμένο, το καλό με το κακό, ανάλογα πάντα με την περίπτωση. Άνθρωποι που αναγνωρίζουν σαν ύψιστο αγαθό την εξυπηρέτηση του συμφέροντός τους χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αιδώ, χωρίς καμία συνειδησιακή επιβάρυνση.

Θυμάμαι ένα δάσκαλό μου που έλεγε. «Υπάρχουν παιδιά μου τριών ειδών κώλοι, ανάλογα με την χρήση που τους γίνεται. Πρώτον οι κοινοί, αυτοί που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την πρόβλεψη που είχε ο Πλάστης. Δεύτερον οι παρεξηγημένοι, αυτοί δηλαδή που χρησιμοποιούνται παρά φύση και τρίτον οι μαλθακοί, αυτοί που αρέσκονται να ζεσταίνουν πολυθρόνες και να ξέρετε ότι δεν αναφέρομαι στους τεμπέληδες αλλά σ’ αυτούς που τα δίνουν όλα για να μην χάσουν την καρέκλα τους. Αυτοί οι τελευταίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι»

Μαλθακός κώλος, κατά τον αείμνηστο δάσκαλο ή ευφυές τίποτα, προσδιορίζει πάντα αυτόν που για να κερδίσει ή έστω για να μην χάσει, δεν διστάζει και δεν τον σταματάει τίποτα. Αυτόν που με περισσή ευκολία ξεπουλάει την ιδεολογία του, τα πιστεύω του, ακόμη και την μάνα του.

Πόσους τέτοιους αναγνωρίζετε γύρω σας φίλοι αναγνώστες. Πόσα δημόσια πρόσωπα στα οποία κατά καιρούς δείξατε εμπιστοσύνη σάς απογοήτευσαν με την στάση τους στη συνέχεια. Πόσους εντοπίζετε να έκαναν γαργάρα όσα υπεσχέθησαν ή να προσποιούνται ότι αγωνίζονται γι’ αυτά.

Στα τέσσερα χρόνια που παρεμβάλλονται μεταξύ των εκλογών τους χάνουμε και στις παραμονές νάτοι πάλι μπροστά μας, ευγενικά και ενοχλητικά πρόθυμοι, μας κάνουν την χάρη να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία μας για να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον με όποιο κόστος γιατί κάποιος τέλος πάντων πρέπει να μας σώσει.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.