ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 22:10

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Φαίνεται πως η κ. Μέρκελ το κατάλαβε

0 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011, 09:06

Η εσωτερική υποτίμηση που επέβαλαν στη χώρα δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αποτελεσματική. Δεν είναι δίκαιη διότι με τον τρόπο που επέλεξαν προσφέρουν στον δημόσιο κορβανά οι λίγοι και φτωχοί από το υστέρημα και όχι οι πολλοί και πλούσιοι από το περίσσευμα τους. Δεν είναι και αποτελεσματική διότι αφαιρεί χρήμα από την κυκλοφορία και έτσι συμβάλλει στην φτωχοποίηση της οικονομίας.

Αν είναι όμως έτσι τότε γιατί προτιμήσαμε αυτή τη λύση αντί της πτώχευσης, ελεγχόμενης ή όχι, με επαναφορά και υποτίμηση της δραχμής.
Στο άρθρο μας «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» γράφαμε ότι εμείς μπορούμε να επιδιώξουμε την έξοδο από το ΕΥΡΩ αλλά δεν θα μας αφήσουν διότι δεν τους συμφέρει. Τους Γερμανούς φυσικά. Δεν τους συμφέρει διότι η ευρωζώνη είναι η αγορά στην οποία πωλούν ακριβά, στο νόμισμά τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουν και για τον λόγο αυτόν κρατούν το ΕΥΡΩ ισχυρό ώστε να μπορεί να εγγυάται την ευημερία του λαού τους. Για τη δημιουργία αυτής της αγοράς χρειάστηκαν δύο πόλεμοι και πολλές θυσίες ετών. Η αλήθεια είναι ότι η ευρωζώνη προσφέρει και σε εμάς μια ασφάλεια και στήριξη τόσο στις εθνικές όσο και στις οικονομικές επιδιώξεις μας και φυσικά δεν μπορεί να είμαστε μία μέσα και μία έξω.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι όλοι, ο καθένας για τους λόγους και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει, θέλει την ευρωζώνη. Το παζάρι και το παιχνίδι γίνεται στο πόσο θα συνεισφέρει ο καθένας για την εξασφάλιση της σταθερότητας και αποτελεσματικής λειτουργίας της ευρωζώνης. Θα προσφέρει ανάλογα με το πληθυσμό του ή το μέγεθος της οικονομίας του, με τα κέρδη που πραγματοποιεί ή με τις προσδοκίες του και τα οφέλη που επιδιώκει. Θα δώσει παραπάνω γιατί έτσι πρέπει ή γιατί φοβάται το χειρότερο.

Η κ. Μέρκελ με την σκληρή και ατελέσφορη στάση που επέδειξε μέχρι σήμερα έδειξε πως δεν ήξερε καλά τον εθνικό στόχο της Γερμανίας ή νόμιζε αφελώς ότι οι άλλοι είναι κορόιδα ή φοβούνται. Μας πίεσαν αφόρητα παρόλον ότι γνώριζαν ότι την κρίση δεν την προκάλεσαν οι δικές μας τράπεζες, ότι στην ζώνη του ΕΥΡΩ μας έβαλαν γνωρίζοντες ότι δεν είχαμε τα προσόντα και ότι τέλος είχαν και αυτοί ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για το χάλι της οικονομίας μας. Έφθασαν στο σημείο να μας απειλήσουν με αποπομπή από το ΕΥΡΩ. Το ακούσαμε και αυτό και γελάσαμε. Να φύγουμε ρε παιδιά αν θέλετε. Σε εμάς θα στοιχίσει λιγότερο. Ξέρετε όμως τι σημαίνει αυτό για σας. Σημαίνει κατάρρευση της ζώνης του ΕΥΡΩ και συνεπώς κατάρρευση της Γερμανικής οικονομίας.
Φαίνεται λοιπόν ότι το εξήγησαν στην κ. Μέρκελ και επιτέλους το κατάλαβε. Αυτό μας λένε οι εκατέρωθεν δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Μέχρι την περασμένη Τρίτη 17 Ιανουαρίου ακούγαμε από τα βλακοκάναλα με επιμονή την διευκρίνιση «η επιμήκυνση της εξόφλησης δεν αφορά μόνο στην τελευταία δόση αλλά σε όλο το δάνειο των 110 δις ». Την Τετάρτη και την Πέμπτη η διευκρίνιση άλλαξε «η επιμήκυνση αφορά στο δάνειο των 110 δις και όχι το σύνολο των χρεών της Ελλάδος.» και την Παρασκευή ακούσαμε στις ειδήσεις για κάποιες περίεργες δηλώσεις περί αναδιαπραγμάτευσης ή αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης ή διευκόλυνσης του Ελληνικού χρέους.

Βέβαια αναφέρθηκαν και οι όχι και τόσο πειστικές διαψεύσεις, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Σικ, η απόφαση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους είχε ληφθεί και ψάχνανε τρόπο να το πουν χωρίς να πονέσει. Εμείς το περιμέναμε αφού γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Δραχμή ή διευκόλυνση. Θα γίνει βέβαια μέσω του ευρωπαϊκού ομολόγου αφού οι αγορές επιχειρούν αχαλίνωτη κερδοσκοπία.

Αυτή είναι η αλήθεια κύριοι. Στο προηγούμενο άρθρο μας λέγαμε ότι οι λαοί της Ευρώπης θα το πουν το όχι στους Γερμανούς γιατί δεν είναι κορόιδα. Ε λοιπόν το είπαν και η κ. ΜΕΡΚΕΛ το κατάλαβε. Πτώχευση της Ελλάδας σημαίνει κατάρρευση του ΕΥΡΩ και κατάρρευση του ΕΥΡΩ σημαίνει φτώχια σε όλη την Ευρώπη.
Πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι ότι η τακτική του κ. Πρωθυπουργού απέδωσε. Το χρέος μας θα εξυπηρετηθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τα ληστρικά επιτόκια θα μειωθούν δραστικά και κατά πάσα πιθανότητα ένα μέρος του χρέους μας δεν θα το πληρώσουμε ποτέ.

Η ιστορία θα τακτοποιηθεί με τον ίδιο περίπου τρόπο που θα γινόταν αν ξαναγυρίζαμε στη δραχμή. Όμορφα και ωραία, μόνο που εμένα μου αρέσει η δραχμή μας που θα μας επέτρεπε να κλείσουμε τα σύνορά μας στα ξένα προϊόντα για να στηρίξουμε την δική μας πραγματική οικονομία. Τέλος το μοσχαράκι Γερμανίας, οι ντομάτες Βελγίου, οι πιπεριές Ολλανδίας και τα φασόλια Μεξικού. Έχει και δικά μας.
Θα πονούσε όλους από λίγο και όχι λίγους και πολύ, όπως τώρα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.