ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 22:53

ΑΡΘΡΑ

Νίκος Γιαννιός

Ο Νίκος Γιαννιός είναι Πολιτικός Μηχανικός - Λογοτέχνης.

Πολιτική & Επικοινωνία
στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση

0 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011, 12:39

Στον Ευρωπαϊκό χώρο γεννήθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Αυτό προσδοκούν όσοι δεν πείθονται ότι μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς ήθος και ευμάρεια χωρίς πολιτιστικές πιέσεις. Το Ευρωπαϊκό εφαλτήριο δίδει την ευκαιρία σε πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, να δομήσουν κοινούς κώδικες συνεννόησης και συμπεριφοράς, ώστε ο Ευρωπαϊκός χώρος να αποκτήσει ενιαία πολιτική και πολιτιστική αντίληψη.
Η εμφανιζόμενη τάση υπερκερασμού των πολιτικών και θρησκευτικών δογματικών αγκυλώσεων του παρελθόντος, ανοίγει το πεδίο στην σύγχρονη σκέψη και της δίδει την δυνατότητα να αντιπαρατεθεί στην άχρωμη πλημμυρίδα της παγκοσμιοποίησης.

Η ευκαιρία είναι ιστορική. Οι εθνικιστικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις έχουν αμβλυνθεί. Οι στοχαστές του Ευρωπαϊκού οράματος πρωταγωνιστούν στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων και δημιουργούν την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση με σύνεση, εκφέροντες ορθό λόγο επί δεκαετίες.
Ο εμπνευσμένος πολιτικός λόγος σήμερα, καλείται να δώσει την απαιτούμενη ώθηση και να δείξει τον δρόμο στις υπάρχουσες τάσεις. Ζητούνται ικανοί εκφραστές των τάσεων. Ζητούνται πολιτικοί άνδρες αιχμής για να διαχειριστούν την σύνθεση, σε όλα τα επίπεδα, που απαιτεί η Ευρωπαϊκή ενοποίηση, με λόγο καθαρό και στίγμα σαφές και συγκεκριμένο, γιατί :

Ο φιλολογικός και ρητορικός χρωματισμός ποικίλει αφού εξαρτάται από την γενικότερη ικανότητα του συντάκτη, η οποία καθορίζεται από το επίπεδο της παιδείας του, την διαλεκτική του ιδεολογικού χώρου εντός του οποίου κινείται και την έμφυτη ροπή του, το ταλέντο του.
Η επιλογή της έντασης της συναισθηματικής φόρτισης και της ιδεολογικής επένδυσης, εξυπηρετεί την πολιτική σκοπιμότητα και κατευθύνει τον λόγο επιλεκτικά σε κοινωνικές ομάδες αποδέκτες, με στόχο την δημιουργία δεσμού επιρροής.

Ο νομικός και ηθικός άξονας ανάπτυξης του πολιτικού λόγου, οφείλει να εδράζεται σε κοινή βάση, η οποία να συνάδει με τα κοινά πολιτισμικά Ευρωπαϊκά στοιχεία και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ενοποίησή τους. Αυτό είναι απαραίτητο διότι :

Στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο εντοπίζονται αποχρώσεις και διαφοροποιήσεις του κοινού περί δικαίου αισθήματος, το οποίο ελέγχει και καθορίζει την νομική και ηθική χροιά του πολιτικού λόγου.
Τα αίτια αυτών των διαφοροποιήσεων οφείλονται στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, στις τοπικές παραδόσεις, στα κατά τόπους ισχύοντα εθιμικά δίκαια, στην σύνθεση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, στις εθνικές, θρησκευτικές και εργασιακές εντάσεις και γενικά στους παράγοντες που παράγουν κοινωνικές τριβές και εξαρτήσεις κάθε μορφής.
Η ευρωπαϊκή πολυγλωσσία αποτελεί πρόσθετο παράγοντα δυσκολίας στην άμεση επικοινωνία τον οποίον καλείται να μετριάσει η γλωσσομάθεια.

Για να αποκτήσει λοιπόν ο πολιτικός λόγος ενιαίο βαθμό επικοινωνίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνει με τον ίδιο τρόπο αντιληπτός και αποτελεσματικός σε όλη την έκτασή της αλλά και στο εσωτερικό των επιμέρους κοινωνιών, οφείλει να αποκτήσει :

Ενιαία έκφραση και κωδικοποίηση των νομικών και ηθικών παραμέτρων.
Ενιαίο φορέα έκφρασης. Κοινή γλώσσα.

Απαραίτητη λοιπόν είναι μια γενικά αποδεκτή μεθόδευση επικοινωνίας στα επίπεδα της πολιτικής και του πολιτισμού, με εργαλεία τον Νόμο, το ήθος και την γλώσσα.

Η ενιαία νομική κωδικοποίηση, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αλλά ευρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η πολιτισμική προσέγγιση επιχειρείται επίσης από μακρού χρόνου με τα φεστιβάλ, τις εκθέσεις, τα συμπόσια και γενικά τις πολιτισμικές ανταλλαγές. Το εμπόδιο της πολυγλωσσίας επίσης αμβλύνεται προς το παρόν από την πολυμάθεια των Ευρωπαίων και την μετάφραση.
Παρά ταύτα απαιτείται η επιστημονική προσέγγιση του προβληματισμού και η αναζήτηση μεθόδων διδασκαλίας και διευκόλυνσης της κατανόησης της ενοποίησης της νομικής και ηθικής αντίληψης στον Ευρωπαϊκό χώρο και η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας υιοθέτησης μιας κοινής γλώσσας.
Οι Ευρωπαίοι φιλόσοφοι, νομικοί, πολιτικοί και γενικά οι άνθρωποι της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων καλούνται να προσφέρουν πολλά ακόμη σε αυτή την προσπάθεια της ενοποίησης.

Η ευθύνη του Ελληνικού κόσμου σε αυτή την προσπάθεια είναι ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί παρά την επίκληση του λαμπρού παρελθόντος μας η κοινωνία μας ζει σε κατάσταση έντονης και απαράδεκτης παρακμής και ως εκ τούτου η συμβολή μας είναι περιορισμένη και κινείται δυστυχώς στις παρυφές μιας ωφελιμιστικής αν όχι κερδοσκοπικής σκοπιμότητας.

Εμείς οι απλοί πολίτες οφείλουμε να δώσουμε το παρόν στο πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Ελεύθεροι από ιδεολογικούς εγκλωβισμούς και πολιτικές εξαρτήσεις καλούμεθα να εκφράσουμε τον ορθό λόγο, όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας και να δημιουργήσουμε το ρεύμα της απεξάρτησης από την παρακμή.

Αυτό το πολιτιστικό πολιτικό κοινωνικό ρεύμα θα φέρει στην επιφάνεια τους ικανούς που θα εμπνεύσουν και θα ηγηθούν των προσδοκιών όλων μας.

Ο δρόμος της Ευρωπαϊκής ενοποίησης περνά εμπρός από το σπίτι μας. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.