ΓΔ: 655,79 -0,42% EUR/USD: 1,1322

ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Χανόπουλος

Ο Βασίλης Χανόπουλος είναι πρώην Αστυνόμος Α'  και εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ. 

Το «σαθρό» τείχος του Β. Σόιμπλε και το μαρτύριο της σταγόνας του Γ. Βαρουφάκη

0 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015, 09:48

Η πρώτη διερευνητική προσέγγιση των προθέσεων του Βόλφγανκ Σόιμπλε και κατ' επέκταση της Άγγελα Μέρκελ, προς επίτευξη μιας νέας οικονομικής συμφωνίας, για το εξωτερικό χρέος της χώρας μας, ήταν μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Από τα μη λεκτικά μηνύματα της γλώσσας του σώματος (Allan Pease), φάνηκε πως πέρασε το «μαρτύριο της σταγόνας» μετά από μια σκληρή ψυχοσωματική μάχη καθώς, η επίπλαστη άνεση του, κατά την κοινή συνέντευξη με τον αμήχανο, (τρακαρισμένο) και με θεατρική αβροφροσύνη, Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, δεν μπόρεσε να αποκρύψει, κάποιες από τις ψυχοσωματικές του επιπτώσεις.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, παρουσιάστηκε το φαινόμενο του «στεγνού στόματος», κύριο χαρακτηριστικό του άγχους, του φόβου και του stress. Η διαπίστωση έγινε από την πηχτή σταγόνα σάλιου, που σχηματίζονταν κατά τακτά διαστήματα στην άκρη του κάτω χείλους και την οποία συνειδητά και ασυνείδητα την μάζευε με την γλώσσα. Η μη εστίαση των ματιών του στον συνομιλητή, καταδείκνυε προς αυτόν μια ψυχική αποστροφή.

Ο Β. Σόιμπλε ήταν επίσης αγχωμένος. Με τις κινήσεις του έδειχνε πως «κάτι τον έπνιγε». Δύο φορές προσπάθησε να ξεσφίξει από το σβέρκο το κολάρο από το πουκάμισό του. Κουνούσε χωρίς λόγο τα δάχτυλα των χεριών του και έξυνε το δεξί αυτί και το δεξί μάτι.

Με μαζεμένους ώμους «στοιχείο ανασφάλειας» και ύφος «γκόλουμ» και πεισμωμένου μπαμπουίνου, έμοιαζε ψυχολογικά σαν κακοφορμισμένο σπυρί που είναι έτοιμο να σκάσει και να βγάλει πύον.

Η παράδοση μαθημάτων οικονομίας, οι συμβουλές και οι παραινέσεις του, θύμιζαν δάσκαλο που ετοιμάζεται να τις βρέξει στον μαθητή, και όχι όπως επεδίωκε ευσπλαχνία πατέρα, που «δραμὼν ἐπέπεσεν ἐπὶ τὸν τράχηλον» του ασώτου υιού (Λουκ. ιε’ 11-32).

Από τις μετρημένες και χωρίς λαϊκισμό δηλώσεις του, ο ταλαντούχος Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, φάνηκε ότι δεν ήθελε να μπει σε έναν «θερμό διάλογο», μέσα στην κρύα ατμόσφαιρα του Βερολίνου.

Έτσι, από ένστικτο ή από «φρενίτιδα της λογικής», μπροστά στο «τείχος» των αντιρρήσεων του Β. Σόιμπλε, «προσωρινά» κατά την σοφή ρήση του Νίτσε, ‘’έβαλε κάποιες από τις προηγούμενες απόψεις του στον πάγο’’!

ΥΓ. Οι ινδιάνοι για το φαινόμενο του «στεγνού στόματος» χρησιμοποιούν ένα έξυπνο τεστ με το οποίο επιχειρούν να εξιχνιάσουν αν ένα άτομο είναι ένοχο ή όχι. Δίνουν στο άτομο, το οποίο υποπτεύονται ότι είναι ένοχο εγκλήματος, λίγο ρύζι που το βάζει στο στόμα του. Αν, ύστερα από ορισμένη χρονική περίοδο, το ρύζι μείνει ξερό, το άτομο κηρύσσεται ένοχο, αν βγει από το στόμα υγρό κηρύσσεται αθώο!.
Βασίλης Χανόπουλος Πρώην Αστυνόμος Α’ και εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ. vasilischanopoulos@yahoo.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.