ΓΔ: 655,79 -0,42% EUR/USD: 1,1315

ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Χανόπουλος

Ο Βασίλης Χανόπουλος είναι πρώην Αστυνόμος Α'  και εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ. 

Η απόπειρα απαγωγής, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και το Μετατραυματικό shock

0 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013, 15:58

Στην έγκαιρη αποτροπή της δράσης των επίδοξων κακοποιών της πρόσφατης απόπειρας απαγωγής στην Βούλα, πέρα από τα 2 βασικά λάθη τους (που σκόπιμα δεν αναλύω) συντέλεσε καταλυτικά, η πρώτη γραμμή άμυνας του νεαρού και όπως ειπώθηκε «χαμηλών τόνων» εφοπλιστή, που δεν ήταν άλλη από την αστραπιαία (συντριπτική) παρατήρηση και ανάλυση της συμπεριφοράς, του σκεπτικού και των προθέσεων των κακοποιών (των σημαδιών κινδύνου που προηγήθηκαν), σε συνδυασμό, με τη μετέπειτα γρήγορη, τυχερή, σωστή «ευέλικτη» νόμιμη και «υψηλών τόνων» ‘’τσαμπουκαλίδικη’’ αντεπιθετική οδηγητική αντίδραση του (το υγιές ένστικτο της αυτοσυντήρησης του).

Η ψυχική και ειδικά η ψυχοσωματική βία όπως και η εκπαίδευση δεν ξεχνιέται ποτέ. Όσο πιο δυνατό είναι το shock από την βία ή την απειλή βίας για απαγωγή ή ληστεία, τόσο πιο έντονες θα είναι οι μετά τραυματικές ψυχοσωματικές αντιδράσεις στο άτομο που την υπέστη καθώς, μετά το συμβάν:

1. Θα ξεχάσει ότι άλλο το απασχολούσε, και το μυαλό του θα γυρίζει συνεχώς γύρω από την σκηνή του επεισοδίου και αυτά που συνέβησαν.

2. Θα έχει ενοχές για τις κινήσεις που όφειλε και μπορούσε να κάνει και δεν έκανε, λόγω του shock ή κάποιου άλλου απρόβλεπτου παράγοντα, για όσα υπέστη, για ότι άμεσα –έγκαιρα- δεν είδε, δεν άκουσε και δεν αισθάνθηκε, καθώς και για τα χρήματα ή τα πράγματα που του άρπαξαν (στην περίπτωση ληστείας).

3. Θα λέει ακούραστα σε όποιον βρίσκει μπροστά του, πώς έγινε η απόπειρα απαγωγής, ή η ληστεία, και θα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα τυχόν λάθη του (τα αδικαιολόγητα!).

4. Θα του κοπεί η όρεξη για όλη την διάρκεια της ημέρας και θα θέλει να πίνει συνέχεια νερό, και ίσως έχει ελαφρό τρέμουλο (επιπτώσεις του στρες).

5. Δεν θα έχει καλό ύπνο το πρώτο βράδυ, και πιθανόν και το δεύτερο.

6. Για αρκετές μέρες όποιο άτομο θα βλέπει στον δρόμο να έχει κάποιο από τα χαρακτηριστικά από κάποιον από τους δράστες, θα νομίζει ότι μπορεί να είναι ένας από αυτούς, και θα προσπαθεί να το τσεκάρει κοιτάζοντάς το επίμονα.

Για να συνέλθει ομαλά από το shock αυτός που έχει υποστεί τη βία μετά το επεισόδιο, πρέπει να είναι με δικούς του ανθρώπους, να βγει έξω με κάποια συνοδεία, να πάρει τηλέφωνο και να μιλήσει για άλλα θέματα με συγγενείς του, να προσπαθήσει να διαβάσει κάτι ‘’ήρεμο’’, να δει κάτι στην τηλεόραση, και γενικά να κάνει πράγματα, που θα τον κάνουν να ξεχαστεί. Πρέπει να σκέφτεται ότι άλλο μπορεί εκτός από το συμβάν, για τις πρώτες δύο ή τρις ημέρες, και να μην το αναλύει, (να μην το μηρυκάζει) με όποιον βλέπει μπροστά του, γιατί το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η αϋπνία του, η συνεχή ταραχή του, και να γίνει «περίγελος», και «γραφικός».

Η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη είναι πρωτίστως κρατική και δευτερευόντως ατομική ευθύνη, ενώ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ανθρώπου μετά την κάλυψη των βασικών βιοτικών του αναγκών (εύρεση τροφής, νερού, ύπνου) σύμφωνα με την ιεραρχία της πυραμίδας των αναγκών του Αμερικανού ψυχολόγου ABRAHAM MASLOW 1908 -1970.

Η κρατική ανεπάρκεια στον τομέα ασφάλειας είναι ορατή και στον πιο άσχετο με την ασφάλεια πολίτη. Το έγκλημα είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί παντελώς, όσα χρήματα και αν δαπανηθούν, και όποια αντεγκληματική πολιτική και αν εφαρμοσθεί. Συνεπώς ο καθένας ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας που έχει, οφείλει να παίρνει μέτρα ασφάλειας, και να ανανεώνει, να αναβαθμίζει, και να βελτιστοποιεί τις γνώσεις και τα μέσα της ασφάλειάς του, καθώς και των τακτικών και μεθόδων αντιμετώπισης των κινδύνων.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.