ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Χανόπουλος

Ο Βασίλης Χανόπουλος είναι πρώην Αστυνόμος Α'  και εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο θεσμός του Αστυνομικού της γειτονιάς και ο Ηλίας του 16ου

0 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, 10:58

Με πρόσφατες δηλώσεις στα ΜΜΕ, στέλεχος της συγκυβέρνησης έχοντας «άγνοια και λήθη», σε θέματα ασφάλειας, προτείνει να «νεκραναστηθεί» ο Θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, από τους επιλεγμένους ‘’μετακινούμενους’’ Δημοτικούς Αστυνομικούς, οι οποίοι θα μεταταχτούν στην ΕΛ.ΑΣ, αφού πρώτα εκπαιδευτούν και εφοδιαστούν με όπλο.

Η πρόταση θυμίζει τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί της αναγκαιότητας του θεσμού, πρώην υπουργού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος «τυχαία» ‘’πάντα προεκλογικά’’ τον διαφήμιζε και εν συνεχεία εφάρμοζε, ως το απαραίτητο εργαλείο για την αναχαίτιση της εγκληματικότητας, και την εμπέδωση αίσθησης ασφάλειας στον πολίτη.

Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς δεν αποδίδει επιχειρησιακά καθώς, στην περίπτωση που θα διαπιστώσει κλοπή επ’ αυτοφώρω, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επέμβει μόνος του, (τακτικά απαιτούνται τουλάχιστον 2 αστυνομικοί). Ούτε και να καταδιώξει θα μπορεί γιατί πέρα από την απειρία του, δεν θα έχει όχημα.

Το βράδυ δεν πρέπει να κυκλοφορεί «πεζός και μόνος», επειδή κινδυνεύει να τον προπηλακίσουν ή να του πάρουν το όπλο. Η Θέα του «πεζού και μόνου» Αστυνομικού της Γειτονιάς, δημιουργεί στους πολίτες «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και έτσι τους καθησυχάζει προσωρινά.

Φορτωμένος με την υπηρεσιακή εξάρτηση (αλεξίσφαιρο, όπλο, φακό, ασύρματο κλπ), και με αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεν θα μπορεί να περπατήσει πάνω από 3- 4 χιλιόμετρα, ούτε αν χρειαστεί να τρέξει. Από την κούραση, θα δείχνει αξιολύπητος (κακομοίρης) και από όπου θα περνά (μόνος του!), οι μαγαζάτορες θα τον κερνούν πορτοκαλάδες. Η εφαρμογή των ξεπερασμένων τακτικών του Θεσμού, θα γελοιοποιήσει την Αστυνομία, γιατί συνειρμικά παραπέμπουν, στον κινηματογραφικό Αστυνομικό Ηλία του 16ου.

Ο Θεσμός είναι άδικος γιατί λειτουργεί μόνο για ορισμένες περιοχές του κέντρου, και όχι για τις απομακρυσμένες όπως το Λαύριο, ο Ωρωπός κλπ., και ανεφάρμοστος σε περίοδο αφόρητης ζέστης, κρύου και κατά την περίοδο των αδειών του καλοκαιριού.

Εξ όλων αυτών καταργήθηκε ως παρωχημένος και μη αποδοτικός. Η τυχόν επαναφορά του, θα διχάσει εσωτερικά στην Αστυνομία, επειδή οι αστυνομικοί της γειτονιάς δεν θα εκτελούν άλλα καθήκοντα, και θα έχουν «ειδικά προνόμια» (δωρεάν κινητό, ειδικό ωράριο, κλπ).

Η κοινωνία υπέστη ισχυρό σοκ, από την παρορμητική, γρήγορη και άδικη απόφαση για διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Το με ‘’ΑΣΕΠ’’ προσληφθέν προσωπικό της για να αξιοποιηθεί σωστά, απαιτείται να υπάρξει σχέδιο και δημόσιος διάλογος, και όχι πρόχειρες, άκαιρες, άμετρες, ανεξέλεγκτες και απερίσκεπτες προτάσεις – δηλώσεις.

Υ.Σ. Ο Θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, δεν είναι αποδεκτός από την Αστυνομία. Τον θεωρεί ως μπελά και άδικη σπατάλη δυνάμεως. Αν παρά ταύτα της επιβληθεί, για να τον εφαρμόσει, σύντομα θα τον ξανά καταργήσει, καθώς πέραν του εξευτελισμού του αστυνομικού, εμπαίζει το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη.

Βασίλης Χανόπουλος Πρώην Αστυνόμος Α’ και εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.