ΓΔ: 905,04 -0,05% EUR/USD: 1,1644

ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυπριζλής

O Κωνσταντίνος Κυπριζλής είναι Διεθνολόγος και Δικηγόρος

Το παιχνίδι της Τουρκίας στην Κύπρο

0 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014, 10:18

H Κύπρος για άλλη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της Τουρκίας παρά τις εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Στόχος του παρόντος άρθρου δεν είναι να αναδείξει τις γεωγραφικές και θαλάσσιες παραβιάσεις αλλά να υπερτονίσει την έλλειψη συντονισμού που παρουσιάζεται στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Και θα επιχειρηθεί να υπερτονιστεί η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς η κρίση που συντελείται αυτές τις ημέρες δεν είναι κάτι καινούργιο οπότε δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για εξ’ απροόπτου γεγονός που δεν άφησε χρονικό περιθώριο αντίδρασης. Η Τουρκία μη σεβόμενη για ακόμα μια φορά τα δικαιώματα που εμπίπτουν από το διεθνές δίκαιο επιχειρεί να επιδείξει τη δύναμη της κάνοντας κινήσεις που παραβιάζουν σειρά άρθρων και κανόνων του δικαίου.

Το νότιο τμήμα της Κύπρου , που είναι και το πιο πλούσιο σε πηγές ενέργειας, προκλητικά παραβιάζεται από τις τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και εισέρχονται παρανόμως και δίχως τις απαιτούμενες άδειες στα χωρικά ύδατα και ΑΟΖ ,όπου διεξάγονται έρευνες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως αυτό δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί την Κύπρο και την Τουρκία και μόνο αυτούς.

Η Κύπρος αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) από το 1955,όταν εισήλθε και η Ελλάδα. Η είσοδος της στο ΝΑΤΟ την έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις που κάποτε για την γείτονα χώρα φαίνονταν ως ένα αστείο γεγονός. Ουσιαστικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), η προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και η αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.

Όλοι αυτοί οι σκοποί καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να αναρωτηθεί το λόγο ένταξης ή την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον δεν τηρεί βασικές αρχές. Όπως ειπώθηκε, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως αυτή αδιάφορα παρακολουθεί τις εξελίξεις παίρνοντας σπασμωδικές αποφάσεις που κατά γενική ομολογία θα μείνουν ανεφάρμοστες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, εκφράζοντας παράλληλα και την ανησυχία του σχετικά με τις δημιουργηθείσες εντάσεις. Η χλιαρή και γενικόλογη στάση του Συμβουλίου έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία λειτουργεί βάσει ενός συντονισμένου σχεδίου και μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που θα της αποφέρει γεωπολιτικά οφέλη.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση έναντι της Κύπρου δεν διστάζει να κάνει ελιγμούς με απώτερο στόχο τον έλεγχο της Κύπρου σε όλο της το εύρος και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας (πληθυσμός, έδαφος, αέρας, θάλασσα).

Όλα αυτά προφανώς γίνονται εν γνώσει της διεθνούς κοινότητας, η οποία αν και εντοπίζει το πρόβλημα, δεν κάνει την παραμικρή κίνηση εκτόνωσης ή εξάλειψης του φαινομένου αυτού. Αντ΄ αυτού λαμβάνει μέτρα προσωρινά. Η Τουρκία λειτουργεί χωρίς αντίπαλο. Και δεν κάνει λάθος επ’ αυτού. Οι δικλείδες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν εκ των πραγμάτων εμπλοκή στην κρίση. Είναι πασιφανές ότι η Ευρώπη είναι απλός παρατηρητής των πραγμάτων , αρνούμενη περαιτέρω εμπλοκή που θα της έθετε σε κίνδυνο το κοινωνικό της status quo. Οι αδυναμίες αυτές του συστήματος δίνουν την ελευθερία στην Τουρκία να συνεχίσει να προκαλεί γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις που θα την καταστήσουν αδύναμο παίκτη.

Γιατί όμως η Τουρκία έρχεται σε κόντρα με την Ευρώπη και με τους οργανισμούς που χλιαρά παρακολουθούν τις εντάσεις στην περιοχή; Γιατί συνεχίζει απρόκλητα τις παραβιάσεις εθνικού χώρου τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο; Η απάντηση είναι απλή και δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις επ’ αυτού.

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά πως η Ευρώπη είναι μια πεπαλαιωμένη ένωση χωρών που παρόλο διαθέτει κοινό στόχο , δεν φαίνεται να ακολουθείται και ότι απλά τηρείται σαν όνομα στο πλαίσιο κοινών συμφωνιών. Απ’ την άλλη, διαπιστώνει κανείς την εθνική απομάκρυνση από το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κατά μόνας αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται.

Οπότε δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση , χωρίς να παρατηρείται μετεξέλιξη του οικοδομήματος , να ενταχθεί σε μια ένωση που αντιμετωπίζει προβλήματα αυτοπροσδιορισμού και λειτουργίας. Επιπλέον , δεν θέλει να πάει αντίθετα στις βλέψεις περί μετασχηματισμού της (Τουρκίας) και επέκτασης των χωρικών της δικαιωμάτων , γεγονός που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετη καθώς σέβεται τα εδάφη και τα δικαιώματα κάθε χώρας-μέλους.

Προφανώς λοιπόν θα κινηθεί προς επίτευξη του ως άνω σκοπού στους εύκολους στόχους. Και αυτή είναι η Κύπρος. Κατέχοντας παρανόμως τα μισά εδάφη του νησιού επιδιώκει με τις κινήσεις αυτές να περιέλθει στην κατοχή της και το άλλο μισό σχεδιάζοντας τους στόχους «εκ θαλάσσης» και συνεχίζοντας προς ξηρά. Σχέδιο τολμηρό και επικίνδυνο. Η πλούσια Νοτιανατολική Μεσόγειος και η πολεμική υφή της Μέσης Ανατολής είναι τα δύο ζητήματα που απασχολούν στην παρούσα φάση την Τουρκία. Το πρώτο ζήτημα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί απ’ ότι το δεύτερο. Για αυτό το λόγο στις ενδιάμεσες συζητήσεις η Τουρκία φαίνεται να είναι παγερά αδιάλλακτη αρνούμενη να συμβιβαστεί ή να κάνει ένα βήμα πίσω.

Η Ελλάδα από τη θέση της πραγματοποιώντας διαβήματα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών υπερτονίζει την ανάγκη για άμεση και οριστική διευθέτηση του ζητήματος αλλά μη έχοντας τη δυνατότητα να κάνει κάτι επιπλέον σταματά εκεί. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει το ελληνικό κράτος είναι ότι ο κίνδυνος είναι ορατός και για τα δικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και ότι πρέπει άμεσα να χαραχθεί νέα κοινή στρατηγική αντιμετώπισης και προάσπισης των συμφερόντων της.

Τεκμαίρεται από όλα τα παραπάνω ότι ο κίνδυνος είναι ορατός αλλά οι κινήσεις που γίνονται είναι σπασμωδικές δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίζει ανεξέλεγκτη το έργο της. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι συνεννόηση, συντονισμός και ρεαλιστικές κινήσεις. Για να μην βρεθεί ούτε η Κύπρος , ούτε και η Ελλάδα μπροστά σε δυσάρεστες, μη ανατρέψιμες εικόνες.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.