ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1592

ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυπριζλής

O Κωνσταντίνος Κυπριζλής είναι Διεθνολόγος και Δικηγόρος

Γιατί να ψηφίσω; Γιατί να στηρίξω; Μια σκέψη για τις επικείμενες εκλογές

0 13 ΜΑΙΟΥ 2014, 07:34

Οι εκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών αλλά και την ανάδειξη νέων βουλευτών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα μας εκπροσωπήσουν για την προσεχή πενταετία είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Κρίσιμες διότι τώρα φαίνεται η Ελλάδα να έχει διαφύγει τον κίνδυνο της άτακτης χρεωκοπίας και να γίνονται αργά αλλά ισχυρά βήματα για την σταδιακή ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της χώρας.

Ωστόσο, το δίλημμα που δικαίως επικρατεί είναι «Γιατί πρέπει να στηρίξω κάποιον υποψήφιο; Γιατί πρέπει να ψηφίσω;» Και κυρίως πώς να επιλέξω ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους και μερικές δεκάδες συνδυασμούς; Αυτό είναι μια ψευδεπίγραφη δικαιολογία. Για όλα τα διλήμματα υπάρχουν οι λύσεις και κυρίως οι ρεαλιστικές απαντήσεις.

Ας ασχοληθούμε με τα διλήμματα αυτά.

«Δεν με ενδιαφέρει όποιος και να βγει, δεν τους ξέρω και δεν ασχολούμαι»:

Η άποψη αυτή θεωρητικά μπορεί να είναι έως και επικίνδυνη. Οποιοσδήποτε μπορεί να βαριέται τις κάρτες,τα φυλλάδια,τα απρόσμενα από υποψηφίους τηλεφωνήματα όταν είναι βυθισμένος στη σκέψη του. Ό,τι αποφασίζεται γίνεται για σένα που αρνείσαι να ασχοληθείς , να στηρίξεις και να ψηφίσεις. Από το πιο απλό ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα σου (για το αν θα μετακινηθεί ο κάδος σκουπιδιών ή για το αν θα έρθει σήμερα το συνεργείο να σου αλλάξει μια καμμένη λάμπα έξω από το σπίτι σου) όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές μέχρι και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για το χρέος και τα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν αλλά και τα νομοσχέδια που πρέπει να συζητηθούν και να ψηφισθούν όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στις εκάστοτε εκλογές εσύ έχεις τη δύναμη να αποφασίσεις ποιοι θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν αυτές τις αποφάσεις. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ψήφου σου.Όχι της βεβιασμένης. Της αποφασισμένης, της συνειδητής και της προσωπικής. Έτσι πέρα από το ότι θα επιτύχεις να έχεις τη δική σου φωνή στην κάθε αρχή (δημοτική, περιφερειακή, εθνική, ευρωπαϊκή), να είσαι σίγουρος ότι αυτή η φωνή είναι η δική σου φωνή.

Δεν είναι διόλου δύσκολο να ενημερωθείς από τα βιογραφικά των υποψηφίων. Να ρωτήσεις,να μάθεις,να ενδιαφερθείς. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Πάντα υπάρχουν υποψήφιοι που εκφράζουν τον καθένα.Αρκεί να ενημερωθώ για τις ιδέες και τα πιστεύω τους και να κάνω την καλύτερη επιλογή.

«Σιγά μην αλλάξει το σύστημα με την ψήφο μου. Δεν θα πάω να ψηφίσω»:

Λάθος. Η ψήφος σου έχει δύναμη. Μπορεί να θέλεις να τιμωρήσεις δια της αποχής. Η αποχή όμως δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα , ούτε όμως τιμώρησε και κάποιον πολιτικό. Θεωρείς πως εάν δεν παρουσιαστείς για να ψηφίσεις δεν θα αλλάξει. Εγώ θα κάνω τη διαφορά; Εγώ θα τα αλλάξω;

Η σκέψη σου αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν εκατομμύρια πολιτών. Μια ψήφος όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σκέπτεσαι πως οι υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα είναι όσοι είναι περίπου οι κάτοικοι της πόλης μας, της πόλης των Τρικάλων. Δεν βλέπεις την πολιτική και την ενασχόληση ως μέσο εξασφάλισης οικονομικών ωφελειών όπως πολλοί εκ των υποψηφίων. Υπάρχουν πάντα και οι λαμπρές εξαιρέσεις. Βοηθάς όμως δια της αποχής την εκλογή των ίδιων αντιπροσώπων. Επιδίωξε την ανανέωση, κυνήγησε το νέο.

«Βλέπω τηλεόραση, ενημερώνομαι αλλά κανείς από τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν με εκφράζει»:

Αποκλείεται. Στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς (θα το συζητήσουμε προσεχώς) υπάρχουν εκατοντάδες συνδυασμοί. Περίπου 45-50 στις Ευρωεκλογές και 6-7 στο Δήμο σου. Οπότε οι επιλογές σου είναι άπειρες. Σίγουρα υπάρχει συνδυασμός και μεμονωμένος υποψήφιος που σε εκφράζει. Στο χέρι σου είναι να επιδιώξεις να ενημερωθείς. Στο χέρι σου είναι επίσης και να κατέλθεις ως υποψήφιος. Γιατί το εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση. Πάνω από την κάλπη ο καθένας μας πρέπει να σκέπτεται ότι αν κάτι δεν μας αρέσει πρέπει να το αλλάξουμε.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι λοιπόν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας που θα προκύψουν από την ψήφο μας ,παρά να παραπονιόμαστε από τον καναπέ μας.

Οι σκέψεις αυτές είναι σκέψεις κάθε σκεπτόμενου και συνειδητοποιημένου ανθρώπου. Με αυτές τις σκέψεις πρέπει να πορευθούμε εν’ όψει των εκλογών που έρχονται και είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για όλους μας. Πρέπει να επιλέξουμε δια της ψήφου μας όχι τους αρεστούς, αλλά τους άριστους. Έτσι και θα είμαστε συνειδητά ήρεμοι και χωρίς τύψεις ότι πράξαμε το καθήκον μας. Όλα είναι στο χέρι μας, όχι στη σκέψη μας.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.