ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1605

ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυπριζλής

O Κωνσταντίνος Κυπριζλής είναι Διεθνολόγος και Δικηγόρος

Κύπρος: Ώρα μηδέν, δίχως αύριο

0 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, 13:21

Με αφορμή το προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Ώρα μηδέν ή επόμενη ημέρα για την Κύπρο;» θα ήθελα να αναθεωρήσω τα γραφόμενά μου βλέποντας την εξέλιξη της επίλυσης του προβλήματος που υφίσταται και απειλεί ανοιχτά πλέον το μέλλον και την υπόσταση της Μεγαλονήσου.

Αν μπορούσα τώρα να αλλάξω τον τίτλο αυτό θα έβαζα: 
Κύπρος: ΄΄Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται΄΄.
Μπορεί να ακούγεται πομπώδες ή μελοδραματικό (ο καθένας να το πάρει όπως θέλει. Άλλωστε αυτό είναι η αφορμή...)

Τα πράγματα όμως έτσι έχουν. Δυστυχώς,διαψευσθήκαμε και εμείς που περιμέναμε οι πολιτικοί της Κύπρου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στις επιταγές της δύσκολης περιόδου της.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Δεν το κρύβω ότι οι συνεχείς αναβολές του Eurogroup της Κυριακής με τρόμαξαν,με ανησύχησαν,με παρεξένεψαν έντονα. Σενάρια επί σεναρίων, σχέδια επί σχεδίων πολλά.Εφαρμόσιμα και αληθινά κανένα.Οι εγωισμοί και οι έντονες προσωπικές συμπεριφορές δεν έδωσαν την αναμενόμενη από τους Κύπριους πολίτες λύση.

Τι θα ξημερώσει όμως για την Κύπρο; Τι παιχνίδια παίζονται;Ενδιαφέρεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο για τη βιωσιμότητα της ή στο μυαλό των ιθυνόντων υπάρχουν άλλα συμφέροντα; Είναι δεδομένο πλέον πως παίζονται μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα, σκοπιμότητες και παιχνίδια διαπλοκής.

Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται και κάτι που θα φανεί καθαρότερα στη συνέχεια, όταν κοπάσει η σκόνη του δρόμου.

Αφενός φαίνονται τα συμφέροντα οικονομικής φύσεως που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Κύπρου.Η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή της είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου που ο καθένας θα ήθελε να τα εκμεταλλευθεί και να έχει τα ανάλογα οικονομικά οφέλη.

Ποιος θα επιθυμούσε τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της περιοχής;Η απάντηση δεδομένη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προσκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον.Ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η κρίση ταλανίζει όλο και περισσότερο κόσμο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίζει με τον πιο διπλωματικό αλλά και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις προκλήσεις.Και αυτή η πρόκληση μοιάζει χαμένο παιχνίδι.

Αφετέρου όμως φαίνεται – και αυτό είναι το επικίνδυνο για τον Κυπριακό λαό-η αδυναμία της ηγεσία της να αντιμετωπίσει και να προλάβει τον κίνδυνο. Κανείς δεν μπορεί να με βεβαιότητα ότι αυτά τα θέματα ή καλύτερα προκλήσεις δεν παρουσιάστηκαν στο παρελθόν.

Η αναθεώρηση όμως των προβλημάτων και η εξεύρεση λύσεων πρέπει να γίνει τώρα,σε μια περίοδο δηλαδή που η εφαρμογή τους θα βρει βάση πάνω στα προβλήματα που υπάρχουν.Η κυπριακή ηγεσία ήταν και είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μόνη της το σημαντικό αυτό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Έλαβαν χώρα γεγονότα και καταστάσεις που πραγματικά δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Κύπρου αγνοεί την πραγματικότητα.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα αποτελέσματα θα φανούν σαν ένα κακοστημένο ντόμινο που θα συμπαρασύρει την τύχη και τη μοίρα του κυπριακού λαού.

Ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να περάσει και άλλη εθνική τραγωδία.Δεν του αξίζει και δεν θα αντέξει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι λοιπόν προφανές πως θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων,να αφήσουν στην άκρη κομματικές ταυτότητες και να αγωνιστούν από κοινού για το συλλογικό συμφέρον. Για να είναι αύριο περήφανοι πως μαζί αγωνίστηκαν ενάντια στην επαπειλούμενη (αν δεν γίνουν άμεσα κινήσεις) υποδούλωσή τους.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.