ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1592

ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυπριζλής

O Κωνσταντίνος Κυπριζλής είναι Διεθνολόγος και Δικηγόρος

Επόμενη ημέρα ή ώρα μηδέν για την Κύπρο;

0 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, 15:04

Η Κύπρος ευρισκόμενη για δεύτερη πλέον φορά στο μεταίχμιο της ιστορίας της είναι αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και ένα ενδεχόμενο παραπάτημα θα συμπαρασύρει την Ευρώπη και θα αποτελέσει ντόμινο εξελίξεων για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Η Κύπρος, πέμπτη χώρα με πρόβλημα βιωσιμότητας μετά το συλλογικό «όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων στην απόφαση του Εurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων που έπεσε σαν βόμβα και τάραξε τις ήδη διαταραγμένες ευρωπαϊκές ισορροπίες βρίσκεται σε ένα δίλημμα:

Να πάει μπροστά με κάθε κόστος ή να βρεθεί δέσμια των ξένων συμφερόντων;
Αναρωτηθήκαμε τι έφταιξε και καταλήξαμε εδώ. Φταίει η πολιτική ;Φταίει η συγκυρία;

Φταίει κάτι από όλα;Καμία λύση δεν αποκλείει την άλλη. Όμως το γιατί φτάσαμε εδώ δεν πρέπει να συζητηθεί τώρα. Είναι άτοπο σε μια περίοδο που επιχειρείται ένα «ξεκαθάρισμα δυνάμεων και λογαριασμών» να επιχειρείται η επίρριψη ευθυνών.

Στόχος είναι να βρεθεί ένα εφαρμόσιμο και συμφέρον για το κυπριακό λαό σχέδιο ανάκαμψης. Τα σχέδια για την επόμενη μέρα αναμενόμενα πλην εύκολα εφαρμόσιμα. Μιλάμε όμως για κάτι που παρουσιάστηκε ξαφνικά; Όχι. Οι διαστάσεις του κυπριακού ζητήματος και τα προβλήματα είχαν διαφανεί από τη συνεδρίαση του Eurοgroup της 3ης Δεκεμβρίου όταν είχε πλέον δηλωθεί ανοιχτά ότι δεν μπορούσε πλέον να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους του νησιού. Κινήσεις και σχέδια επί χάρτου είχαν γίνει χωρίς όμως να προβλεφθούν οι ραγδαίες εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής.

Το ποτήρι σε κάθε περίπτωση δεν είναι ούτε μισογεμάτο, ούτε μισοάδειο. Είναι απλά μισό. Οι λύσεις που προτείνονται είναι προσωρινού χαρακτήρα και άμεσης επίλυσης της κρίσης και όχι βάσει ενός μακροπρόθεσμου και ρεαλιστικού σχεδίου διάσωσης. Τι λένε; Ότι υπάρχουν διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους σχέδια διάσωσης.

Η μπάλα όμως βρίσκεται στη μεριά των Βρυξελλών και της Ρωσίας και κυρίως στην αποφασιστικότητα της Λευκωσίας. Τρόικα χωρίς Ρωσία ή Ρωσία χωρίς Τρόικα; Σενάριο με τη συμμετοχή της Τρόικας είναι η κανονική αναχρηματοδότηση των τραπεζών με από τα δέκα δις της απόφασης του Eurogroup, η παράταση της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου ύψους 2.5 δις μέχρι το 2021 και η ένταξη της χώρας σε μηχανισμό πλήρους χρηματοπιστωτικού ελέγχου.

Επίσης, η δημιουργία ειδικού εταιρείας ειδικού σκοπού (PLAN B) στην οποία θα μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Με εγγύηση τα στοιχεία αυτά, η εταιρεία θα εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα πωληθούν τόσο στη κυπριακή όσο και τη διεθνή αγορά.H εταιρεία αυτή δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο.

Σχέδιο όμως το οποίο πρέπει να γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δεύτερο σενάριο είναι η Κύπρος να επιχειρήσει να λύσει τα του οίκου της μόνο με ρωσική βοήθεια αποκομμένη πλέον από την δικλείδα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζοντας όμως όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της μη εμπιστοσύνης προς αυτή. Πράξη η οποία αν αποφασιστεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τον κυπριακό λαό.

Αυτό όμως που δεν βγαίνει –παρόλα τα όσα λέγονται – απ’ το μυαλό του Προέδρου Αναστασιάδη είναι το σχέδιο διάσωσης μέσω της δυνατότητας παραχώρησης των δικαιωμάτων για εκμετάλλευση των πολύ πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο. Και το όνομα του σχεδίου διάσωσης: GAZPROM.

Eδώ πρώτη φορά παρατηρείται άλλος να σώζει με τη θέληση του μια χώρα και η χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα να «κάνει τη δύσκολη».Κανείς όμως δεν παραδέχεται ότι ο ρωσικός κολοσσός ενδιαφέρεται πραγματικά.Το σχέδιο θα ενδυναμώσει τη Ρωσία, δίδοντας την ευκαιρία να αναδείξει τη δύναμη της και απ’ την άλλη την Κύπρο να σωθεί μια και καλή.

Υπό το πρίσμα αυτών των σχεδίων απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση ενός σχεδίου δράσης αποφασιστικού και θετικού για τον Κυπριακό λαό , για την Ευρωπαϊκή Ένωση , για την ισορροπία και την σταθερότητα. Η όποια καταγγελτική και επιθετική διάθεση τώρα μόνο προβλήματα θα επιφέρει. Υπάρχει ο χρόνος να συζητηθούν όλα αυτά. Ενδεχόμενη αποτυχία των σχεδίων θα επιφέρει πλήρη ανατροπή του σκηνικού με οδυνηρές συνέπειες για όλους μας.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.