ΓΔ: 905,53 0,73% EUR/USD: 1,1623

ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Καραπάνος

 

Αμηχανία και φόβοι των κομμάτων πριν τις εκλογές των ΟΤΑ

0 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, 15:16

Απομένουν λιγότερες από 90 μέρες, από την τελευταία προθεσμία για την κατάθεση στο Πρωτοδικείο των υποψηφιοτήτων όλων των επίδοξων Δήμαρχων και Δημοτικών Συμβούλων για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές που θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Μέχρι στιγμής τόσο στο Δήμο Γλυφάδας, όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της Χώρας, το προεκλογικό κλίμα είναι πολύ υποτονικό. Ελάχιστοι είναι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που εκδηλώνουν δειλά το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι, αλλά διστάζουν να εκδηλωθούν δημόσια.

Την ίδια περίοδο σε άλλες εποχές, τα κόμματα βρισκόταν σε εκλογικό συναγερμό. Μοίραζαν χρίσματα στήριξης, βολιδοσκοπούσαν τοπικούς παράγοντες με κύρος και αναγνωρισιμότητα, για να τους προσεταιριστούν στα δικά τους ψηφοδέλτια, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να ελέγξουν την επόμενη Διοίκηση κάθε Δήμου!

Σήμερα όλα τα κόμματα, αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις στήριξης, ή παροχής χρισμάτων στους εκλεκτούς των. Προφανώς αντιλαμβάνονται ότι οι άλλοτε πειθήνιοι ψηφοφόροι δεν θα υπακούσουν.

Η αίσθηση μου είναι ότι η Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως το ‘’πικρό ποτήρι’’ που δεν μπορούν να το αποφύγουν. Το ΠΑΣΟΚ φοβάται μήπως στις εκλογές αυτές, δει τα ποσοστά του να σβήνουν εντελώς.

Η Ν.Δ μήπως δει τα ποσοστά της να φυλλοροούν και να υστερούν πολύ των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, μήπως βρεθεί ως συγκυβέρνηση επί ξύλου κρεμάμενη και υπό προθεσμία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι στο χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει δυναμικά στελέχη, ούτε έδειξε μέχρι τώρα ενδιαφέρον για κάτι το διαφορετικό, φοβάται μήπως τα ποσοστά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κατώτερα των προσδοκιών του και του ανακόψουν την δυναμική του για τις βουλευτικές εκλογές, που είναι και οι καθοριστικές για την κατάκτηση της εξουσίας!

Από όλα αυτά προκύπτει ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προ των εκλογών αυτών, βρισκονται σε μία αμηχανία αμοιβαίου φόβου για το αποτέλεσμα και θα επιδιώξουν να μην καταγραφούν ξεκάθαρα οι κομματικές τους επιρροές στις κάλπες, αλλά όσο το δυνατόν πιο θολά.

Το βράδυ όμως των εκλογών, όσο φειδωλοί είναι σήμερα να δώσουν στήριξη (κρυφή ή φανερή) σε φιλικές τους δημοτικές παρατάξεις, άλλο τόσο θα πλειοδοτούν και θα ερμηνεύουν την νίκη των επιτυχόντων συνδυασμών, ως δική τους νίκη!

Φτηνά κόλπα πολιτικάντηδων μονίμως διψασμένων για εξουσία, που δεν εννοούν ακόμη να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και την σημερινή κατάσταση της χώρας. Τα κόμματα που έχουν συμφέρον να πολιτικοποιήσουν – κομματικοποιήσουν τις εκλογές στους ΟΤΑ, είναι η Χρυσή Αυγή, το Κ.Κ.Ε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Χρυσή Αυγή πιο έντονα, διότι συναρτάται τα αποτέλεσμα με την ύπαρξη της.

Αν πάρει μεγάλα ποσοστά, δύσκολα θα αποτολμήσουν να την θέσουν εκτός Νόμου και να την εξαφανίσουν από την Βουλή. Γι αυτό είναι βέβαιο ότι η Χρυσή Αυγή θα μετατρέψει τις εκλογές αυτές, σε δημοψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου με στόχο να κτυπήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ταυτόχρονα και σε δημοψήφισμα καταδίκης της συμπεριφοράς των υπολοίπων κομμάτων για τις πρωτόγνωρες διώξεις εναντίον της που μεθοδευουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Σαν να ακούω από τώρα το επιχείρημα των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής που θα επικαλούνται και δυστυχώς θα τους αποφέρει πολλούς ψήφους στις εκλογές αυτές:" την μισή κοινοβουλευτική μας ομάδα προφυλάκισαν μαζί με την ηγεσία μας, χωρίς καν πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου!

Προτιμούν όλα τα διαπλεκόμενα κόμματα, να παραβιάζουν το Σύνταγμα μικραίνοντας την Ολομέλεια της Βουλής κάτω από 300 βουλευτές, παρά να δώσουν άδεια με συνοδεία μέχρι την Βουλή στους άδικα προφυλακισμένους βουλευτές μας, όταν στους πιο στυγνούς δολοφόνους της 17 Νοέμβρη έδιδαν αφειδώς κάθε 45 μέρες άδεια προκλητικά μέχρι να εξαφανιστούν".

Αυτό το επιχείρημα θα πιάσει στον κόσμο για πολλούς λόγους . Δυστυχώς κυβέρνηση και όλα σχεδόν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην μεμονωμένων φωτεινών εξαιρέσεων κάποιων βουλευτών (πχ Μανώλης Γλέζος) έδωσαν ολέθρια για την Δημοκρατία στην Χρυσή Αυγή την δυνατότητα να εμφανίζεται ως δύναμη κάθαρσης και θύμα της μανίας ή του φόβου όλων των υπολοίπων κομμάτων απέναντι της! Με τις αγαρμπες κυβερνητικές μεθοδεύσεις προφυλακισεων, όχι μόνο δεν κατατροπώθηκε η Χρυσή Αυγή, αντίθετα απέκτησε διαύλους πολυσυλλεκτικής υποστήριξης από όλους τους πολιτικούς χώρους,οπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις!

Το Κ.Κ.Ε πιστό στην αντιευρωπαϊκή ρητορική του, που "κουμπώνει" πολύ με τις αντιμνημονιακές θέσεις του, έχει επίσης συμφέρον να δώσει έντονο πολιτικοοικονομικό χαρακτήρα στις εκλογές των ΟΤΑ, ώστε να αυξήσει ποσοστά και επιρροές σε τοπικό επίπεδο και να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση που κατατάχθηκε απροσδόκητα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Μετά την Χρυσή Αυγή, το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δέχεται τις πιο πολλές ύπουλες επιθέσεις και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα. Οι επιθέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα αποσταθεροποίησης και υπόγειας αμφισβήτησης της ηγεσίας και των πολιτικών χειρισμών του προέδρου του κόμματος κ. Καμμένου.

Οι τελευταίες όμως εξελίξεις και αποκαλύψεις στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φαίνεται δικαιώνουν τον κ. Καμμένο για την σκληρή αντιπαράθεση του με το περιβάλλον της οικογενείας Παπανδρέου και τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Προβοπουλο. Έχει ο ίδιος ο κ. Καμμένος προσωπικό συμφέρον, όπως και το κόμμα του, να δώσει έντονο αντικυβερνητικό αντιμνημονιακό χαρακτήρα στις εκλογές των ΟΤΑ.

Η συγκυρία επιτρέπει να αυξήσει την απήχηση του κόμματος του εις βάρος της Ν.Δ και να προσελκύσει τους άστεγους οπαδούς του άλλοτε πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα να επιβεβαιώσει την ηγεσία του στο κόμμα, απέναντι στους υποκινούμενους αμφισβητίες του. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μου για τον τρόπο και την πολιτική που πορεύονται προς τις εκλογές όλα τα κόμματα της Βουλής τρεις μήνες πριν στηθούν οι κάλπες.

Δεν αποκλείω όμως το ενδεχόμενο (αντιθέτως το θεωρώ πολύ πιθανό) η σημερινή κυβέρνηση μπρος στα αξεπέραστα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και σε συνδυασμό με τις αφόρητες πιέσεις της Τρόικα για νέο μνημόνιο, να αποδράσει καταφεύγοντας σε τριπλές εκλογές, όπως τάχα του ξέφυγε πρόσφατα του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και το ξεστόμισε μπροστά στο κ. Σαμαρά στη τελετή ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε!!

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.