ΓΔ: 907,32 0,93% EUR/USD: 1,1628

ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Καραπάνος

 

Δραματικό S.O.S για τα Εθνικά μας θέματα

1 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013, 12:19

Είναι πάρα πολλά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που αποδεικνύουν την επικίνδυνη πορεία των Εθνικών μας θεμάτων. Η αναζωπύρωση της Τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο σε βαθμό μέχρι πλήρους αμφισβήτησης της Εθνικής μας κυριαρχίας, η ανακίνηση του Σκοπιανού προβλήματος κατά τις επιθυμίες των Σκοπιανών, η επαναφορά του σχεδίου Ανάν στην δεινοπαθούσα Κύπρο, η συμφωνία Τουρκίας – Αλβανίας για δημιουργία Τουρκικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα μας, το ‘’ξεσάλωμα’’ του Τουρκικού προξενείου στη Θράκη το οποίο λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, είναι γεγονότα που πέρασαν απαρατήρητα από τα Ελληνικά ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ επί 20 μέρες μας έχουν φλομώσει πότε με το ξανθό κοριτσάκι που βρέθηκε σε χέρια τσιγγάνων και πότε με τα περί όσων έκανε ή δεν έκανε η Χρυσή Αυγή. Τα παραπάνω δυσοίωνα γεγονότα για τα Εθνικά μας θέματα, αν συνεκτιμηθούν με το γεγονός που χωρίς ντροπή ομολόγησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ότι τα έξοδα κίνησης των αρμάτων που επανήλθαν στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσ/νίκης για την επέτειο του ΟΧΙ, τα κάλυψαν ιδιώτες χορηγοί, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι στην εποχή των μνημονίων ξεπουλιούνται τα πάντα!

Καταντήσαμε ‘’ξέφραγο αμπέλι’’ και κάνουμε μόνοι μας το παν να το διατυμπανίσουμε σε όλους, γείτονες και μη, που καιροφυλακτούν επί χρόνια να συρρικνώσουν εδαφικά την πατρίδα μας! Είχα κατά νου σήμερα να ασχοληθώ με αυτό το τεράστιο θέμα, πού έχει επιπτώσεις μεγαλύτερες από τις επιπτώσεις της οικονομικής χρεοκοπίας μας.

Με πρόλαβαν 13 επίτιμοι Διπλωμάτες μας με εξαίρετη διαδρομή και προσφορά στις ανά τον κόσμο πρεσβείες μας. Με μερικούς εξ αυτών είχα την τιμή να συνεργασθώ ως Διοικητής του ΟΣΕ την περίοδο 91-93 του πολέμου και του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και γνωρίζω την σοβαρότητα και τις ικανότητες των.

Με ανοικτή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό οι 13 εξαίρετοι διπλωμάτες αποδεικνύουν την καταστροφική για την πατρίδα μας εξέλιξη των Εθνικών μας θεμάτων και εκπέμπουν δραματικό SOS για διορθωτικές κινήσεις. Υιοθετώ πλήρως αυτή την επιστολή την οποία όπως συνήθως την ‘’έθαψαν’’ τα ΜΜΕ, γι’ αυτό και την δημοσιεύω για την ενημέρωση όσων φίλων και γνωστών με διαβάζουν.

‘’Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι υπογράφοντες, έχοντας υπηρετήσει επί δεκαετίες τα Εθνικά μας θέματα, δικαιώματα και συμφέροντα, δεν παύουμε να ανησυχούμε μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία τα πλήξει, εν όλω ή εν μέρει, ανεπανόρθωτα.

Πιστεύουμε δηλαδή ότι η σοβαρή οικονομική κρίση, στην διαχείριση της οποίας έχουν εστιαστεί οι προσπάθειες της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η προσοχή των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως και οι ανησυχίες της κοινής γνώμης, δεν θα πρέπει κατ’ ουδένα τρόπον να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση των Εθνικών μας θεμάτων.

Για τον λόγο αυτό επιτρέψτε μας να σας εκθέσουμε τις σκέψεις μας στα κατωτέρω τέσσερα βασικά προβλήματα, σε μια ειλικρινή προσπάθεια να συμβάλλουμε στον κοινό προβληματισμό, χωρίς ασφαλώς να αμφισβητείται η αρμοδιότητα της Κυβερνήσεως να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική.

Α. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με αυξανόμενη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι διευρύνονται οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Υπό την σκιά του casus belli, η Άγκυρα επιδιώκει ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης στο Αιγαίο, προβάλλοντας διμερώς και πολυμερώς ανυπόστατους ισχυρισμούς ως προς την κυριαρχία και το καθεστώς νήσων του Αρχιπελάγους, με τα αεροσκάφη της να παραβιάζουν συστηματικά τον Ελληνικό εναέριο χώρο, την ίδια ώρα που πολεμικά σκάφη της υπό τον μανδύα αβλαβούς διέλευσης κάνουν επίδειξη σημαίας έξω από το Λαύριο.

Στη Θράκη με πολιορκητικό κριό το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, με την διάθεση τεράστιων κονδυλίων και δυστυχώς με την σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων αλλά και άλλων, η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση υλοποιώντας την μακροχρόνια πολιτική της για την προβολή ανύπαρκτης ‘’τουρκικής’’ μειονότητος με απώτερο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυτής περιοχής από τον Εθνικό κορμό. Ανάλογο ανύπαρκτο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στην Ρόδο και την Κω.

Επί σειρά ετών η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Τουρκική επιθετικότητα μέσω του διαλόγου με διάφορες μορφές: Από την πληθώρα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (είναι πρόδηλο ότι ελάχιστα έχουν αποδώσει), τις ‘’διερευνητικές συνομιλίες’’ που έχουν συμπληρώσει 55 γύρους και τείνουν επικινδύνως προς την διαπραγμάτευση, έως τα Ανώτατα Συντονιστικά Συμβούλια που όχι μόνο αποδεικνύονται άκαρπα, αλλά αποπροσανατολίζουν τους φίλους και εταίρους μας ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Θεωρούμε ότι τυχόν απόφαση συνέχισης του Ε/Τ διαλόγου προϋποθέτει ότι η Κυβέρνηση θα ενημερώσει λεπτομερώς την Βουλή για τα αποτελέσματα του και για την σκοπιμότητα αυτός να συνεχιστεί. Τούτο σημαίνει συζήτηση στη Βουλή του όλου φάσματος των διμερών σχέσεων. Ανεξαρτήτως αυτού, θα πρέπει να αποφεύγονται συναντήσεις κορυφής εάν δεν είναι καλά προετοιμασμένες από Ελληνικής πλευράς, διότι κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο ισχυρισμών της Άγκυρας ότι στις σχέσεις μας όλα βαίνουν καλώς.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική συγκυρία έχει επηρεάσει δυσμενώς τις δυνατότητες πολιτικών και διπλωματικών παραστάσεων, θα πρέπει η χώρα να κινηθεί διμερώς και πολυμερώς για την ενδελεχή ενημέρωση τρίτων χωρών και της ΕΕ ως προς την στάση της Άγκυρας. Να προχωρήσει σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου στην επέκταση των χωρικών υδάτων και τον ορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η μη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, μπορεί να δώσει λαβή σε ποικίλες ερμηνείες. Τέλος θα πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση στην παντοειδή ανατρεπτική δραστηριότητα της γείτονος στη Θράκη. Η εκτροπή του Τούρκου Πρόξενου από τα καθήκοντα του και η μη συμμόρφωση του στις υποδείξεις της πολιτείας, θα έπρεπε να οδηγήσει στην κήρυξη του ως ανεπιθύμητου στη Ρόδο και στην Κω’’.

Β. ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Στην επιστολή τους οι επίτιμοι πρέσβεις κάνουν μία ιστορική αναδρομή στο πρόβλημα και την συμπεριφορά των σκοπιανών και αντιπαραβολή αυτής με την ήπια αντιμετώπιση και συμπεριφορά της Ελληνικής Πλευράς, η οποία τελευταία είναι πρόθυμη να ενδώσει περισσότερο και να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Επ’ αυτού οι πρέσβεις γράφουν προς τον Πρωθυπουργό.

«Η τυχόν αποδοχή εκ μέρους μας της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ουδόλως θα παρεμποδίσει την προώθηση υπό των Σκοπίων την άνευ ιστορικού ερείσματος θέσεων τους περί ‘’μακεδονικής γλώσσας’’, ‘’ταυτότητος’’ και ‘’έθνους’’ καθόσον η συμπερίληψη της λέξεως ‘’Μακεδονία’’ στην ονομασία του Κράτους τους θα τους παράσχει την δυνατότητα όχι μόνο να επιμείνουν στην πλαστογράφηση της Ιστορίας, αλλά και να εγείρουν αξιώσεις βασιζόμενες στην ανερμάτιστη θεωρία τους περί ενοποιήσεως της ‘’διαμελισμένης Μακεδονίας’’.

Γ. ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Στα βορειοδυτικά σύνορα μας, η Αλβανία την οποία δημιούργησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις το 1913, δεν έχει επιδείξει φιλικές διαθέσεις προς την χώρα μας από της συστάσεως της. Μετά τις ευτυχείς για το Αλβανικό Έθνος εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια, η προς την Ελλάδα αντιπαλότητα των Τιράνων ενισχύεται εξ αντικειμένου.

Η χωρίς κανένα αντάλλαγμα ένταξη της στο ΝΑΤΟ και η επίσης ανεπιφύλακτη υποστήριξη της για την ένταξη στην ΕΕ σε συνδυασμό με την άρση του εμπολέμου και την κατάψυξη του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος, επωάζει και νέες από μέρους της φιλοδοξίες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ζήτημα των Τσάμηδων.

Αντί να έχουν, ως Μωαμεθανοί αποσταλεί στην Τουρκία βάσει της συνθήκης της Λωζάνης, εξηρέθησαν της ανταλλαγής λόγω μιας απολύτως επιπόλαιας χειρονομίας της τότε Ελληνικής ηγεσίας. Κατά την κατοχή συμπαρατάχθηκαν με τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.

Οι ηγέτες των συνεργάσθηκαν σε διώξεις και μαζικές εκτελέσεις Ελλήνων, η πιο γνωστή από τις οποίες υπήρξε η εκτέλεση 49 επιφανών κατοίκων της Παραμυθιάς, τον Σεπτέμβριο του 1943. Έχουν εκδοθεί χίλιες επτακόσιες και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος των Τσάμηδων για εγκλήματα κατά την διάρκεια του πολέμου, με ποινές για πολλούς εξ αυτών θανατικές και αφαίρεση ιθαγένειας.

Κατέφυγαν εν συνεχεία στην Αλβανία, από όπου, αρμοδίως καθοδηγούμενοι θέτουν ακόμη και ζήτημα αλβανικού ‘’ολοκαυτώματος’’. Εξ αυτών βγαίνει ένα αβίαστο συμπέρασμα. Η Ελλάδα πρέπει επί τέλους να τείνει στην κατά το δυνατόν διόρθωση των παλαιών λαθών της και να γίνει πιο προσεκτική με την αλβανική επιδίωξη ένταξης στην Ε.Ε.»

Δ. ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Επί σαράντα χρόνια, η Ελλάδα, στο όνομα ενός ψευδώνυμου ρεαλισμού, δεν αντιτάχθηκε επαρκώς στα διαρκή διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται στη μεγαλόνησο κατά παράβαση κανόνων αναγκαστικού Διεθνούς Δικαίου και θεμελιωδών αρχών της ΕΕ: Παράνομη στρατιωτική κατοχή, Εθνοκάθαρση, Εποικισμός, Εμμονή στο ψευδοκράτος, παρά την ρητή απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζήτησε την άμεση ανάκληση του ευθύς ως το εμφάνισαν. Το αποτέλεσμα είναι να μεταμφιέζονται οι αδικοπραξίες σε αντικείμενα συνομιλιών μεταξύ δύο Κυπριακών Κοινοτήτων.

Στην πραγματικότητα οι ‘’διαπραγματεύσεις’’, διεξάγονται με το πιστόλι του ‘’Αττίλα’’ στον κρόταφο των Ελληνοκυπρίων που αντιμετωπίζουν την απαίτηση της Τουρκίας ως εξαναγκαστική διευκόλυνση στην επίτευξη του τελικού της στόχου: Υπαγωγής ολόκληρης της Κύπρου στον έλεγχο της. Οι Ελληνοκύπριοι συνομιλούν με αχυρανθρώπους της Αγκύρας, που ούτε τυπικά δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκυπρίους, αφού η πλειοψηφία στα κατεχόμενα αποτελείται από εποίκους.

Έτσι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα μπροστά σε τρεις, εξ ίσου απαράδεκτες, εναλλακτικές προοπτικές διχοτόμησης:

α) Εφαρμογή κάποιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν.

β) Παγίωση των υφισταμένων συνθηκών.

γ) Διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και στις τρεις περιπτώσεις η Τουρκία θα χρησιμοποιεί το βόρειο τμήμα ως εφαλτήριο για ευρύτερη επέκταση της. Με τους πρόσφυγες μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, με την στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό να συνεχίζεται, με το ψευδοκράτος να διατηρείται, ο νέος γύρος των ‘’διακοινοτικών’’ συνομιλιών δεν μπορεί παρά να αποδειχτεί είτε άγονος είτε καταστροφικός».

Αυτή την κραυγή αγωνίας των 13 επιτίμων Ελλήνων Πρέσβεων για την άσχημη τροπή των Εθνικών μας θεμάτων είμαι βέβαιος ότι την ενστερνίζονται και προσυπογράφουν όλοι οι Έλληνες. Εύχομαι το ίδιο να πράξει ο Πρωθυπουργός και η επί ξύλου κρεμάμενη Κυβέρνηση μας και επί τέλους να δράσουν όπως αρμόζει.
Είναι γεγονός ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ σταθερή και ανεπηρέαστη από τις εκάστοτε κυβερνητικές αλλαγές . Αυτή την ολέθρια συμπεριφορά μας στην διαχείριση των διεθνών σχέσεων και εθνικών θεμάτων μας, την έχουμε μέχρι σήμερα πληρώσει πολύ ακριβά. Δώσαμε κατ’ επανάληψη την ευκαιρία σε τρίτες χώρες να επεμβαίνουν κατά τα συμφέροντα τους μέσω αδίστακτων Ελλήνων πολιτικών και να κάνουν ‘’λάστιχο’’ την εξωτερική μας πολιτική.

Γι αυτό συνεχώς χάνουμε τα δίκαια μας ακόμη και σε θέματα απολύτως σεβαστά και κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο! Αντίθετα η γειτονική Τουρκία έχοντας σταθερή εξωτερική πολιτική και αμετάβλητη σε κάθε Κυβερνητική αλλαγή, κατορθώνει όχι μόνο να κατοχυρώνει τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά επιπλέον να νομιμοποιηθεί τις αυταπόδεικτες παραβιάσεις που συνεχώς διαπράττει του Διεθνούς Δικαίου.

Να αψηφεί τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ο.Η.Ε για τις παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου χωρίς καμία κύρωση ή συνέπεια σε βάρος της μέχρι σήμερα! Είναι καιρός έστω και τώρα, την ώρα της έσχατης ταπείνωσης και διασυρμού της χώρας μας από τα μνημόνια, να συγκροτήσουμε υπερκομματική σταθερή Εθνική εξωτερική πολιτική προάσπισης των Εθνικών μας συμφερόντων με σθένος και αποφασιστικότητα.

Διαφορετικά θα αφανιστούμε ως χώρα γρηγορότερα, πριν μας αφανίσουν τα μνημόνια των φίλων και συμμάχων μας. Δυστυχώς στα 180 χρόνια που υπάρχουμε ως κράτος δεν μάθαμε ποτέ μια μικρή αλήθεια καταλυτικής σημασίας. Μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν φιλίες παρά μόνο συμφέροντα. Το κάθε κράτος επιδιώκει πάντα να εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό μόνο το δικό του συμφέρον.

Οι διεθνείς σχέσεις είναι πάντα αφυδατωμένες από κάθε έννοια συναισθηματισμού μεταξύ κρατών και πολλές φορές είναι ύπουλα εμποτισμένες με κυνισμό. Ας τα καταλάβουν επιτέλους όλα αυτά οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί μας.

 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Ριχάρδος 18.11.13
Βρωμάει εθνικιστική προπαγάνδα.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.