ΑΡΘΡΑ

Η Μαρία Ανδρούτσου είναι δήμαρχος Αγ. Δημητρίου

Η Μαρία Ανδρούτσου γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Σκουλίκα και μητέρα δύο παιδιών 22 και 20 ετών. Ο πατέρας της, Δημήτρης Ανδρούτσος, ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση. Αποφοίτησε το 1982 από το 1ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου, σπούδασε με υποτροφία στο Τμήμα Φυσικής του ...περισσότερα

Η Μαρία Ανδρούτσου γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Σκουλίκα και μητέρα δύο παιδιών 22 και 20 ετών. Ο πατέρας της, Δημήτρης Ανδρούτσος, ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση.

Αποφοίτησε το 1982 από το 1ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου, σπούδασε με υποτροφία στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005.
Εργάστηκε 10 χρόνια ως καθηγήτρια Φυσικής σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στον Άγ. Δημήτριο και από το 1995 εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα.

Από το 1998 συμμετείχε ενεργά στο γονεϊκό κίνημα.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δημοτική Σύμβουλος το 2002 με το συνδυασμό «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ» του δημάρχου Παντελή Ειρηνάκη.

Διατέλεσε Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού. Το 2006 επανεκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος και παρέμεινε μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Δημαρχιακής Επιτροπής.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 τίθεται επικεφαλής του συνδυασμού ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ και εκλέγεται Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου. Το 2014 επανεκλέγεται Δήμαρχος για την περίοδο 2014-2019.
λιγότερα

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο

2 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012, 17:59
Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών στον "αέρα"

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29% προξενούν οικονομική ασφυξία στους Δήμους της χώρας.

Προκύπτει ορατός πλέον ο κίνδυνος για πλήρη κατάρρευση του θεσμού, που αποτελεί έναν από τους τελευταίους θύλακες διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και παροχής στοιχειώδους κοινωνικής προσφοράς προς τους πολίτες, που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας.

Αν μάλιστα προσθέσουμε τη μείωση των ιδίων εσόδων των Δήμων λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αλλά και τη διαρκή μεταφορά αρμοδιοτήτων που εξακολουθεί να γίνεται χωρίς να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, γίνεται φανερό ότι οι Δήμοι οδηγούνται, με μαθηματική βεβαιότητα, σε οικονομικό μαρασμό.

Οι πρώτες συνέπειες αυτής της πολιτικής στο Δήμο μας, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Έχουμε σήμερα σε λειτουργία 6 παιδικούς σταθμούς, που φιλοξενούν περίπου 500 παιδιά, και έναν έβδομο που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την προσεχή περίοδο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε πετύχει, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες μας.

Επίσης, κατά την περυσινή περίοδο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που στοχεύει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας, φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης των τέκνων τους, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας εξυπηρέτησαν 220 εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, ενώ φέτος, κατόπιν των περικοπών που εφαρμόζονται, προβλέπεται να εξυπηρετηθούν μόνο 22, μέσω του προγράμματος.

Η δραματική αυτή μείωση είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας, ενώ θα απειλήσει και αυτή την ίδια τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Την ίδια στιγμή, η διαπίστωση ότι κατά την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας, μόλις δύο χρόνια πριν από τη λήξη του ΕΣΠΑ, υπάρχουν αδιάθετα και «λιμνάζοντα» κονδύλια του προγράμματος, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων €, μέσα από την αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική κοινωνική παροχή στην ελληνική οικογένεια και τόνωση της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας, προκαλεί την αντίδραση του συνόλου των ΟΤΑ, που δικαίως διεκδικούν την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών, ώστε το παραπάνω πρόγραμμα να εξελιχθεί ομαλά.

Η αυτονόητη κρισιμότητα του ζητήματος για την ελληνική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, και η σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην προσπάθεια για στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, για μη περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, και για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και του δικτύου κοινωνικής προστασίας, που με μεγάλες προσπάθειες προσπαθεί να συντηρήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήδη έχουν προκαλέσει σχετικές παρεμβάσεις πολλών Δημάρχων και των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔ και των ΠΕΔ, προς τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό.

Είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που έχει ορισθεί για τις 30 Αυγούστου, να δρομολογήσει νέες διεκδικήσεις και δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των οξυμμένων οικονομικών προβλημάτων και την αποφυγή της πλήρους απαξίωσης του θεσμού.

*Δημοσιεύτηκε στο Newsletter του δήμου Αγίου Δημητρίου

Η Μαρία Ανδρούτσου είναι Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
kostas bobotas 08.09.12
τρια πραγματα θελω να επισημανω:1ο.ποτε μεχρι σημερα, καμμια δημοτικη αρχη του Αγιου Δημητριου, δεν εβαλε κατω απο το μικροσκοπιο τα υπερ τα κατα αυτου του Δημου, με σκοπο να ορισει μια ξεκαθαρη , συγκεγκριμενη και συγκροτημενη πολιτικη, που να εχει αμεση εφαρμογη και στο παρων και στο μελλον.2ο.με μια τετοια πολιτικη θα βρισκοτανε λυση και για τα 500 παιδια που θα φιλοξενουσαν οι παιδικοι σταθμοι του Δημου αυτου.3ο. το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτει, καθε ολοκληρωμενο κοινωνικο προγραμμα που εξυπηρετει και αναβαθμιζει την ελληνικη κοινωνια.οταν οι δημοι δεν ειναι ικανοι να δημιουργησουν ενα προγραμμα με τις παραπανω προυποθεσεις, δεν φταιει το ΕΣΠΑ, αλλα οι Δημοι.
Απάντηση
kostas bobotas 08.09.12
τρια πραγματα θελω να επισημανω:1ο.ποτε μεχρι σημερα, καμμια δημοτικη αρχη του Αγιου Δημητριου, δεν εβαλε κατω απο το μικροσκοπιο τα υπερ τα κατα αυτου του Δημου, με σκοπο να ορισει μια ξεκαθαρη , συγκεγκριμενη και συγκροτημενη πολιτικη, που να εχει αμεση εφαρμογη και στο παρων και στο μελλον.2ο.με μια τετοια πολιτικη θα βρισκοτανε λυση και για τα 500 παιδια που θα φιλοξενουσαν οι παιδικοι σταθμοι του Δημου αυτου.3ο. το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτει, καθε ολοκληρωμενο κοινωνικο προγραμμα που εξυπηρετει και αναβαθμιζει την ελληνικη κοινωνια.οταν οι δημοι δεν ειναι ικανοι να δημιουργησουν ενα προγραμμα με τις παραπανω προυποθεσεις, δεν φταιει το ΕΣΠΑ, αλλα οι Δημοι.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.