ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΜΑΙΟΥ 2024, 13:11

Σχέδιο Καλλικράτης
Πρώτα ο νέος Δήμος μας

0 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010, 19:44

Το “ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο χώρο της κρατικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν αλλάζει απλώς μια σελίδα, αλλά ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Η ιστορία αρχίζει να ξαναγράφεται.

Παρά τις διαφωνίες και τις ανδράσεις στο Νομοσχέδιο, όλοι αναγνωρίζουν, το ούτως ή άλλως, πανθομολογούμενο. Ότι το ελληνικό κράτος,όπως λειτούργησε μέχρι σήμερα, απέτυχε παταγωδώς διοικητικά, διαπομπεύτηκε ηθικά, χρεωκόπησε οικονομικά, πλήγωσε οδυνηρά τους πολίτες του, και υποθήκευσε το μέλλον των αθώων επόμενων γεννιών.
Δεν αρκούν τα οποιαδήποτε επιχρίσματα για να το καλοπίσουν. Χρειάζεται ολοκληρωτική ισοπέδωση και ανοικοδόμηση πάνω σε άλλα εντελώς διαφορετικά θεμέλια, πιο υγιή, πιο στέρεα.

Όλοι επίσης αναγνωρίζουν ότι μέχρι σήμερα η Αυτοδιοίκηση ασφυκτιούσε υπό το βάρος οικονομικών προβλημάτων, ελλειπέστατης στελέχωσης, απουσίας δυναμικών αρμοδιοτήτων, αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και επίδειξη κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης υπέρ των φτωχών και ανήμπορων.

Αδυνατούσε επίσης, λόγω θεσμικού πλαισίου να οργανώσει και να λειτουργήσει υπηρεσίες, που θα εξυπηρετούσαν μέσα στο δήμο τους πολίτες, που για να ικανοποιήσουν ένα αίτημά τους έπρεπε να τρέχουν στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια, στα Υπουργεία, όμηροι της πολυνομίας, της σύγχισης αρμοδιοτήτων των συχνά αδιάφορων υπαλλήλων.

Η νέα αρχιτεκτονική διοίκησης και αυτοδιοίκησης, επιχειρεί να αλλάξει, όλα όσα μέχρι σήμερα μας ταλαιπωρούσαν και μας εξόργιζαν.
Θα το πετύχει; Αρκεί ένας νόμος; Έχει σχεδιαστεί επαρκώς και με πλήρη ευκρίνεια; Υπάρχουν οι πόροι; Θα ξεπεράσει τις αντιστάσεις μικρών και μεγάλων συμφερόντων; Θα στηριχτεί από τους πολίτες;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η μεταρρύθμιση θ‘ αντιμετωπίσει πολλές αντιξοότητες στον δρόμο της πλήρους εφαρμογής της.
Η επιτυχής ολοκλήρωσή της θα εξαρτηθεί από την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης και των πολιτών, αλλά και από εκείνους που θα αναλάβουν την 1-1-2011, το δύσκολο, το πραγματικά δύσκολο εγχείρημα, της υλοποίησης στην πράξη των προβλέψεων του Νομοσχεδίου.

Γνωρίζουμε όλοι καλά, ότι στον τόπο μας υπάρχουν και μάλιστα εν αφθονία, νόμοι και θεσμοί. Όμως τα πρόσωπα που καλούνται να υπηρετήσουν τους θεσμούς και να εφαρμόσουν τους νόμους, αποδεικνύονται συχνά, αδιάφορα, ανέτοιμα, ανεπαρκή, μειωμένων ηθικών αντιστάσεων, ποικιλόμορφων εξαρτήσεων, αλλά και υποταγμένα στον λαϊκισμό και στο ακόρεστο πάθος της εξουσίας.
Γι‘ αυτό βασιλεύει σ‘ αυτή τη χώρα, η ανομία, η διαφθορά, η ασυδοσία, η ατιμωρησία, η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η ληστεία του κόπου των ανθρώπων του μόχθου. Γι‘ αυτό φθάσαμε ως εδώ. Στο τελευταίο σκαλί στου κακού τη σκάλα.

Στη νέα πορεία της Αυτοδιοίκησης, το βάρος των κοσμογονικών αλλαγών οι πολίτες πρέπει να το εμπιστευτούν σε ικανά, άξια, επιτυχημένα πρόσωπα, που εγγυώνται ότι μια ιστορική ευκαιρία ριζικής και δομικής ανάταξης του Ενιαίου Δήμου τους δεν θα μετατραπεί σε μια ιστορική αποτυχία, με πρώτα θύματα τους ίδιους τους δημότες.

Άξια πρόσωπα είναι εκείνα που έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής στο Δημόσιο βίο τους, αλλά και νέοι με καινοτόμες ιδέες, με διάθεση για δουλειά, με επιστημονική επάρκεια, με πίστη στις αλλαγές, με φαντασία στις προτάσεις. Άξια πρόσωπα, υπάρχουν πολλά στις κοινωνίες της Αργυρούπολης και του Ελληνικού.

Πρόσωπα που έχουν την ικανότητα παραγωγής πολιτικής και έργου, επιβολής ηθικών αξιών, υλοποίησης προγραμμάτων, που μπορούν να έχουν μια δυναμική και δημιουργική συμμετοχή στα κοινά.

Τους καλώ σε δημόσια και ανοιχτή πρόσκληση, ξεπερνώντας κομματικά στρατόπεδα, και διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, να συνταχθούν μαζί μας, όχι ως υποδεέστεροι αχθοφόροι ψήφων, αλλά ως ισότιμοι διαμορφωτές του προγράμματος και της πολιτικής της παράταξής μας.

Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν, βιώνοντας την ελκυστική πρόκληση της δημιουργίας ενός νέου Δήμου, από τον οποίο θα παραδειγματίζονται όλοι οι υπόλοιποι.

Μ' ένα σύνθημα που θα το κάνουν πράξη όλοι Μαζί.
“Πρώτα ο Δήμος μας. Ένας Δήμος που αξίζει να ζεις”.

Μ‘ αυτές τις σκέψεις πορευόμαστε προς τις εκλογές. Ως ήρεμη δύναμη. Μακριά από εντάσεις, διχασμούς, χαρτοπολέμους, αλληλοκατηγοριών, που ξεφεύγουν από τον πολιτικό πολιτισμό που θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Η αντιπαράθεση προγραμμάτων, ιδεών, πολιτικών πράξεων, δημοσίων δράσεων, είναι και αναμενόμενη και πολλές φορές επιβεβλημένη.
Ας μείνουμε σ’ αυτή τη δημιουργική διαπάλη ιδεών. Και ας αφήσουμε τον υπέρτατο και ακριβοδίκαιο κριτή, τον πολίτη του νέου Δήμου μας, ν’ αποφασίσει ποιον θέλει στο τιμόνι της πόλης του. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει την πιο σωστή επιλογή.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.