ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Φουσκίδου

Βίκυ Φουσκίδου, Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: "Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω"

1 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012, 12:52

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972, στη Στοκχόλμη και εορτάζεται κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν την παγκόσμια συνείδηση και να ενδυναμώσουν την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτικών ηγεσιών για το περιβάλλον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή υπηρεσία περιβάλλοντος αναφέρουν ότι η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και Υγείας είναι στενή και πολύπλοκη. Ακόμα και ένα χαμηλό επίπεδο έκθεσης, επί σειρά δεκαετιών, σε ένα σύνθετο μείγμα ρύπων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα (αέρας, έδαφος κ. ά.), στα ύδατα, στα τρόφιμα, στα διάφορα άλλα καταναλωτικά προϊόντα καθώς και σε χώρους παραμονής όπως κτίρια, κατοικίες, εργασία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων αντιμετωπίζουν το δίλημμα της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των ελευθεριών και δικαιωμάτων των ανθρώπων, των οργανώσεων, της βιομηχανίας από τη μια μεριά και της ανάγκης να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης δυσμενών συνεπειών στην Υγεία ανθρώπων – ζώων – φυτών και στο περιβάλλον από την άλλη. Εάν όμως δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια Υγεία, τότε δεν θα πρόκειται για δίλημμα, αλλά για προστασία του μεγαλύτερου αγαθού της ζωής, της Υγείας.

Οι άνθρωποι αντλούν από το περιβάλλον τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν. Η αρμονική αυτή ισορροπία επέτρεψε τη δημιουργία του πολιτισμού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Όμως στις μέρες μας, η αρμονική αυτή σχέση έχει διαταραχθεί σοβαρά και παίρνει διαστάσεις μεγάλης και σοβαρής κρίσης.

Αν και το περιβάλλον είναι όλος μας ο κόσμος, είναι το δώρο που παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε ολοζώντανο στα παιδιά μας, απειλή για το περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ο άνθρωπος καταστρέφοντας τη φύση που δεν του ανήκει.

Η ανεξέλεγκτη ρύπανση, η υποβάθμιση και η εν γένει καταστροφή του περιβάλλοντος, η λεηλασία της γης, η αλόγιστη ανάπτυξη, η ασυδοσία των οικονομικών κολοσσών, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η εξαφάνιση των ζώων, η δίψα για μεγιστοποίηση του εύκολου και γρήγορου κέρδους, τα μεγάλα συμφέροντα των "ημετέρων", η χρόνια αδιαφορία του "τσιμέντο ας γίνουν όλα", η λειψυδρία στην αγωγή και στην παιδεία, έχουν επιφέρει με πρωτοφανή ρυθμό ακραίες καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και υπερθέρμανση του πλανήτη, με κίνδυνο να λειτουργούν σαν ωρολογιακή βόμβα για την υγεία του περιβάλλοντος, την υγεία του ανθρώπου, για την ίδια τη ζωή.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ΔΕΝ υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για τον πλανήτη και ότι απαιτείται άμεσα παρέμβαση των κυβερνήσεων.

Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και η ορθολογική τους χρήση, η διαχείριση του δημόσιου πλούτου, η διαχείριση, διάσωση και ποιότητα των υδατικών πόρων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα αιωρούμενα σωματίδια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση και οι εν γένει ενεργειακές πολιτικές αποτελούν ζητήματα που απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν καλλιεργώντας… υποσχέσεις και ευχολόγια για την οικολογία, το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη, όμως η προστασία, η διαφύλαξη και η βελτίωση του περιβάλλοντος είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες, με πράξεις, για τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία, κατέχει πλέον ρόλο καταναλωτή, εμψυχωτή, διαμορφωτή της κοινής γνώμης, προγραμματιστή και υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μια περιβαλλοντική πολιτική απαιτεί : καθορισμό οράματος, στόχων και στρατηγικής, ανάπτυξης σχεδίου δράσης, ορθολογική διαχείριση, πρόληψη, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, ποιότητα, ενημέρωση, συμμετοχή και συνεργασία με όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Το κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι ο προσανατολισμός μας στην αειφορία, δηλαδή η ισότιμη και παράλληλη ανάπτυξη της κοινωνικής προόδου, της οικονομικής μεγέθυνσης και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Με έργα καλλιεργούμε το σεβασμό προς το περιβάλλον και την αειφορία για μια πόλη φιλική, ανθρώπινη και λειτουργική.
Ας συνδεθούμε με το παγκόσμιο διαδίκτυο της ζωής, για τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, ας αφυπνιστούμε και ας "καταθέσουμε" την προσωπική μας συνεισφορά, ως εθελοντές, ως νέες και νέοι, ως άνθρωποι και πολίτες και όλοι μαζί να σώσουμε τον πλανήτη Γη που μας φιλοξενεί, τον πλανήτη Γη που είναι το μέλλον μας, το κοινό μας μέλλον.

Φουσκίδου Βασιλεία (Βίκυ),
Δημοτική Σύμβουλος Ελληνικού – Αργυρούπολης. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Βρανάς Γιάννης 05.06.12
Μπράβο! μπράβο και πάλι μπράβο. Σ΄αυτή την έκθεση βάζω Δέκα με τόνο! Τι συντακτικό; ... τι ορθογραφία;... τι αίσθημα;Αυτό το κορίτσι είναι φαβορί για τις Πανελλήνιες.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.