Η άνοδος και η πτώση. Η ακμή και η παρακμή. Η δημοτική στασιμότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Oι τρεις αυτές φράσεις αρκούν για να περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πολύπαθος πλέον δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Tις τελευταίες δεκαετίες η Αργυρούπολη ήταν ένα εργοτάξιο δημοτικών έργων, δράσεων και εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται από όλους, ως ένας «δήμος – πρότυπο».
Το 2009 η εφαρμογή του Νόμου του «Καλλικράτη» άλλαξε τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Στα νότια προάστια της Αθήνας ενώθηκαν σε ένα δήμο, αφενός η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρη και αφετέρου η Αργυρούπολη με το Ελληνικό.
Οι δημοτικές εκλογές του 2009 ανέδειξαν για δήμαρχο του ενιαίου δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον κ. Χρ. Κορτζίδη, ένα πρόσωπο σφόδρα πολέμιο της ένωσης του Ελληνικού με την Αργυρούπολη και, γενικότερα, του «Καλλικράτη». Όμως, ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη να τα …. εφαρμόσει!
Δύο μέτρα και... πολλά σταθμά
Το πόσο αντίθετος, για τους δικούς του λόγους, ήταν ο κ. Χρ. Κορτζίδης στο να υλοποιήσει στην πράξη την ένωση των δύο πρώην δήμων φάνηκε στη συνέχεια. Ένωσε ό,τι τον συνέφερε και άφησε διαιρεμένο ό,τι τον... «βόλευε»!
Έτσι, έλαβε και εφάρμοσε πρωτοφανείς αποφάσεις: Στον ίδιο δήμο, άφησε να υπάρχουν δύο... διαφορετικές κατηγορίες δημοτών, τους Ελληνικιώτες και τους Αργυρουπολίτες. Τους τελευταίους μάλιστα τους «τιμώρησε» με υψηλότερα δημοτικά τέλη, υψηλότερα δίδακτρα, ακόμη και με υπέρμετρα υψηλά... τέλη ταφής! Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Τα λόγια επερίσσεψαν τα έργα δεν τα είδαμε
Από την άλλη, μη έχοντας κάνει για χρόνια στο Ελληνικό κανένα ουσιαστικό έργο, μετέφερε και στην Αργυρούπολη αυτήν την... «τεχνογνωσία - μόδα» της δημοτικής απραγίας!
Το αποτέλεσμα είναι ορατό από όλους: Οι πολλές αξιόλογες δημοτικές εγκαταστάσεις και τα ακίνητα του π. δήμου Αργυρούπολης υπόκεινται στη μοίρα της πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσής τους. Οι σημαντικότατοι πόροι του δήμου από αυτά έχουν ελαχιστοποιηθεί. Οι πολίτες στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη μετράνε αγανακτισμένοι τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Μιζέρια και «επαναστατική γυμναστική» παντού.
Βολικοί ισχυρισμοί
Ο ισχυρισμός της δημοτικής αρχής, ότι για όλα μονίμως και αποκλειστικά φταίνε οι άλλες παρατάξεις, η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και η περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) είναι μεν ανέξοδες μικροπολιτικές απαντήσεις για την ίδια, αλλά δεν αποτελούν δικαιολογία. Το αντίθετο. Είναι το προπέτασμα καπνού για να κρύψει την απραγία της, καθώς και την ανικανότητά της για την εξασφάλιση εναλλακτικών πόρων.
Ένα και μόνο επιχείρημα είναι αρκετό για να αποδείξει του λόγου το αληθές: Πως, παρά την οικονομική κρίση, τις περικοπές των ΚΑΠ και τις μεγάλες αντιξοότητες σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση, όμοροι δήμοι, όπως π.χ. η Ηλιούπολη, ο Βύρωνας, το Π. Φάληρο - και όχι μόνο αυτοί – κατόρθωσαν στην ίδια περίοδο να κάνουν σημαντικά έργα, τόσο στον τομέα των υποδομών, όσο και στον τομέα των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, τέτοια μάλιστα ώστε, ένας από αυτούς να βραβευθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο;
«Μέτρον πάντων άνθρωπος»
Σε αυτήν ακριβώς τη ρήση βρίσκεται και η απάντηση για τη βασική αιτία της πλήρους ύπνωσης του δήμου και της σημερινής οπισθοδρόμησης του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.
Λιγότερα λόγια και πολλά έργα. Αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Πολιτισμός στη στάση ζωής μας. Εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. Ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα. Σεβασμός στον εαυτό μας, στους γύρω μας και στο περιβάλλον. Ήθος, σοβαρότητα, αλήθεια, δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας, για ένα καλύτερο μέλλον του ενιαίου δήμου μας Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Ήταν ποτέ, έτσι η Αργυρούπολη και το Ελληνικό;
0
13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, 15:10
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.