Βίκυ Φουσκίδου
Βίκυ Φουσκίδου, Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.
Βίκυ Φουσκίδου, Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.
Δεν είσαι η μόνη.
Δεν είσαι μόνη.
Εν μέσω κρίσης, όταν οι συνθήκες διαβίωσης - οικονομικές και κοινωνικές (φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση) - καταβαραθρώνονται και βιώνουμε την αλήθεια της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής και του πολιτικού πολιτισμού, η αντίληψη της ισότητας και της μη διάκρισης λόγω φύλου σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη, την ειρήνη, τη δημοκρατία και αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας, των θεσμών και του κράτους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών 25 Νοεμβρίου 2013, αναδείχτηκε ξανά η σημερινή πραγματικότητα του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, το μεγάλο κοινωνικό - πολιτικό πρόβλημα που μαστίζει όλα τα κράτη και δεν έχει ούτε γεωγραφικά, ούτε πολιτισμικά, ούτε κοινωνικά ή άλλα όρια.
Η βία είναι μία πληγή που υπάρχει παντού και έχει πολλά πρόσωπα. Λεκτική, ψυχολογική, σωματική, εργασιακή, σεξουαλική.
Σήμερα δεν θα έπρεπε να υπάρχει βία κατά των γυναικών, ούτε κατά των ανδρών και γενικά δεν θα έπρεπε σήμερα να υπάρχει καμία μορφή βίας.
Η ΕΝ.Π.Ε έχει υπογράψει την ΄΄Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες΄΄ που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ισότητα των δύο φύλων διαχέεται στις τοπικές κοινωνίες μέσω της αυτοδιοίκησης προωθώντας τις αρχές και τις αξίες της ΄΄Χάρτας Ισότητας΄΄ και καταπολεμώντας στερεότυπα, παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες ετών.
Η αυτοδιοίκηση είναι από τη φύση της ο θεσμός εκείνος, που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητά του.
Ενδοοικογενειακή βία: το ήξερες ότι τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό, μορφωτικό ή βιοτικό της επίπεδο, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, την ηλικία, τη θρησκεία της κ.λπ., κάποια στιγμή στη ζωή της θα υποστεί βία από ένα σύντροφο ; (Ο Ν. 3500/2006 παρέχει αυξημένη προστασία στην ενδοοικογενειακή βία).
Βιασμός: το γνώριζες ότι, σε όλο τον κόσμο, μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού;
Σεξουαλική παρενόχληση: το ήξερες ότι το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ;
Εμπορία ανθρώπων – Trafficking : το ήξερες ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία ;
Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη.
Δικαιούσαι προστασία, φροντίδα και υποστήριξη. Μίλησε : 15900 24ωρη τηλεφωνική γραμμή sos κατά της βίας, υπέρ των γυναικών. Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων.
Νόμοι υπάρχουν, αρκεί να εφαρμόζονται στην πράξη, αμερόληπτα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη διαιώνιση της βίας και στον εξευτελισμό των θυμάτων.
Η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια, η αγάπη, η ισότητα, η ειρήνη και η δημοκρατία σε κάθε τομέα και επίπεδο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για υγιείς, ισότιμες, δημιουργικές και προοδευτικές σχέσεις στην κοινωνία.
Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανώσεις, γυναικεία κινήματα, φορείς, πολίτες, άνδρες, αλλά και κάθε γυναίκα η οποία ως άτομο ΄΄οφείλει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσει την αξία της και να αντιστέκεται στην άσκηση κάθε μορφής βίας πάνω της΄΄ είναι επιτακτική ανάγκη να συστρατευτούν αγωνιζόμενοι για το αυτονόητο - χωρίς υποκρισία - κατά της βίας των γυναικών, κατά της κάθε μορφής βίας, για έναν κόσμο, για μια ζωή ισότιμη, δίκαιη, ειρηνική και δημοκρατική.
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.