ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Παργινός

Ο  Γιάννης Παργινός είναι Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος 

Κατάσταση κόκκινου πολιτικού συναγερμού

5 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012, 21:09

Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου θυμίζει κατά πολύ εκείνη του Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου. Η κοινωνία εμφανώς εξαθλιώνεται, η χώρα βυθίζεται και διεθνώς λοιδορείται, ενώ πρωθυπουργός κι υπουργοί αδυνατούν να δώσουν λύση σε μια διακριτή, πολύμορφη και γενικευμένη πλέον κρίση.

Ο κ. Παπαδήμος εναγωνίως αναζητά μια πολιτική συγκατάθεση των αρχηγών των κομμάτων της τριμερούς κυβέρνησής του στις κυνικές απαιτήσεις της τρόικας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες αύριο Δευτέρα για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής.

Ωστόσο, απευθύνεται σε πολιτικά αδύναμους επικεφαλής κομμάτων σε πλήρη δυσαρμονία ευρισκόμενα με την κοινωνία, τις ανάγκες, τις αδυναμίες και τις ανησυχίες της. Ο Γιώργος Παπανδρέου ηγείται ενός κόμματος σε πλήρη πολιτική και οργανωτική αποσύνθεση.

Ο Αντώνης Σαμαράς ισορροπεί ανάμεσα σε μια έντονα δυσφορούσα λαϊκή δεξιά για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση και μια λίαν διακριτή ομάδα μεταρρυθμιστών που προτρέπει να μια παράταση του βίου της. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπολογίζει το αρνητικό ισοζύγιο της συμμετοχής του στην τριμερή και εκ των υστέρων, με κάθε τρόπο και μέθοδο ακόμη και πολιτικά προκλητικό, προσπαθεί να επανορθώσει και επανακάμψει σε δημοσκοπική άνοδο.

Ο ίδιος, ο Λουκάς Παπαδήμος, είναι δοτός, πρωθυπουργός- καπετάνιος σε ξένο καράβι με πλήρωμα πολιτικά άγνωστο που αδυνατεί να ελέγξει. Το έργο της κυβέρνησης, - δύο μήνες από την ημέρα της σύλληψης της ιδέας για τη συγκρότησή της - , είναι μηδενικό και δικαιώνει εκείνους που πρότειναν άμεση προσφυγή στις κάλπες για μια μονιμότερη εκκαθάριση του γενικότερου πολιτικού τοπίου και την ανάδειξη δυνατής κυβέρνησης και με νωπή λαϊκή εντολή.

Μέσα σ αυτό το διόλου εύκρατο πολιτικό κλίμα, ο πρωθυπουργός, κάλεσε για χθες Σάββατο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την τριμερή κι έθεσε ενώπιών τους τις κυνικές, άκομψες, προκλητικές, αντεθνικές κι οικονομικά-κοινωνικά επιβλαβείς απαιτήσεις της τρόικας. Στο τραπέζι της εν λόγω σύσκεψης μετράται η ελληνοπρέπεια του πρωθυπουργού και η πολιτική φερεγγυότητα των τριών αρχηγών καθώς και το πολιτικό σχέδιο – εάν υπάρχει – για έξοδο από την κρίση των τριών κομμάτων της τριμερούς κυβέρνησης.

Πάντως μέχρι τώρα επικρατούν απλώς και γενικώς οι επισημάνσεις περί κυνικότητας των ανθρώπων της τρόικας, περί ανόμων και κρυφών σχεδίων που απεργάζονται την πλήρη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας ή ορέγονται την εκποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας. Δίδεται, προς τα έξω, η εικόνα ενός λαού που κλαίει την μοίρα του κι είναι αδύναμος, να προτείνει, να αντιδράσει, να αρνηθεί…!!!

Ουδείς όμως, εκ των κυβερνώντων κομμάτων, – κι εδώ εντοπίζεται η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού - , δείχνει έτοιμος ή πρόθυμος να προτείνει απλά στους δανειστές μας, και πρωτίστως στην γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για την έξοδο από την κρίση, ό, τι ακριβώς αποδέχτηκαν οι σύμμαχοι – μεταξύ των οποίων κι η φτωχή κι ερειπωμένη από τον πόλεμο Ελλάδα – για την ίδια την Γερμανία αμέσως μετά τον πόλεμο που η ίδια προκάλεσε.

Τότε, το συμφωνηθέν σχέδιο …, οι σύμμαχοι « κούρεψαν » τις οφειλές της Γερμανίας – όχι τις οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις – κατά 53 %.

Το δε υπόλοιπο 47 % θα το απέδιδε η Γερμανία στην περίπτωση που θα υπήρχε στην χώρα ανάπτυξη. Στο πνεύμα αυτό, οι σύμμαχοι με πρωτοστάτη τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσαν χρόνο στην Γερμανία να επουλώσει τις πληγές της και την βοήθησαν να ανακάμψει και αποπληρώσει το χρέος της. Ήρθε δε σε σημείο σήμερα να εκβιάζει την υποδούλωση ολόκληρης της Ευρώπης με σχέδιο παρόμοιο με εκείνο του Φούκ – γερμανός υπουργός οικονομικών επί Χίτλερ – όχι με όπλα αλλά με την οικονομική της υπεροχή στην γηραιά Ήπειρο.

Αναβολή εκλογών – κατάργηση της δημοκρατίας
Μέσα σ αυτό το πνεύμα πολιτικής ανεπάρκειας κι εθνικής υποτέλειας, η τρόικα μεθοδεύει παράταση του βίου της παρούσας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, κυβέρνησης καθώς επίσης και τη δέσμευση της οποιασδήποτε από εκλογές ήθελε προκύψει για τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, καθημερινά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, οικονομικοί κύκλοι της Ουάσιγκτον, της Φραγκφούρτης και του Βερολίνου, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων θα ζητηθεί -ως προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση- οι τρεις ...πολιτικοί αρχηγοί να συνεχίσουν να στηρίζουν έως τον Σεπτέμβριο την κυβέρνηση, ώστε να έχουν δρομολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί.

Προχθές Πέμπτη διεξήχθη ευρεία διυπουργική σύσκεψη στην οποία παρέστησαν υπουργοί κι από τα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν την τριμερή κυβέρνηση. Στην ν λόγω σύσκεψη ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, επεσήμανε τη μεγάλη πίεση χρόνου που ασκεί η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή ομολόγων και για τη νέα δανειακή σύμβαση μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, στο «τραπέζι» τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.


Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά της, η τρόικα, προκειμένου να δώσει το Ο.Κ για την εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δισ. Ευρώ, ζητά:

  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων

  • Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

  • Μειώσεις κατώτερων μισθών

  • Καταργήσεις οργανισμών του δημοσίου με απολύσεις υπαλλήλων
  • Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25%


Έγινε επίσης γνωστό ότι το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις της τρόικας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Ακριβώς για τον λόγο αυτό ο κ. Παπαδήμος συγκάλεσε τη χθεσινή σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Είναι σαφές και λίαν εμφανές ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών πάνω στο νέο δανειακό πρόγραμμα, καθώς και στις απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές της χώρας ως προϋπόθεση γι' αυτό. Μ άλλα λόγια, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται μπροστά σε έναν νέο κύκλο πολιτικών πιέσεων κι εκβιασμών.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σήκωσε πρώτος το γάντι και δήλωσε την Παρασκευή ότι …, «θα αναλάβουμε την δέσμευση με τον λόγο της πολιτικής μας τιμής, αλλά υπογραφή ευτελισμού να μην περιμένουν κάποιοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε, από την πλευρά του, πως υπάρχει το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η τρόικα, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, αν δηλαδή ζητηθούν υπογραφές από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή με άλλο τρόπο.

Πολλοί, εύστοχα παρατηρούν πως μια αίσια κατάληξη της διαδικασίας της ανταλλαγής ομολόγων μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα για υποχωρήσεις σε όλα τα υπόλοιπα αφορούντα τη δανειακή σύμβαση, μηδέ εξαιρουμένου και του αγγλικού δικαίου για την υπαγωγή των νέων ομολόγων που θα προκύψουν μετά το διαβόητο PSI. Εξ ου κι οι φήμες για ολοκλήρωση «πιθανώς έως την Κυριακή», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Τούτων όλων δοθέντων, όλα παίζονται και τίποτε δεν αποκλείεται να συμβεί ανά πάσα στιγμή και ώρα στη διάρκεια αυτής της πολιτικά «γκαστρωμένης » εβδομάδας…!!! 

Σχόλια Αναγνωστών

5 Προσθήκη σχολίου
Androniki 03.02.12
prepei opwsdipote kapou na anikoume? Auto se kaiei Kosta? To flipsimo pou tou kanoun oi kollitoi tou den se enoxlei?
Απάντηση
kostas bobotas 03.02.12
η κα Ανδρονικη και ο κος Παργιανος πρεπει πρωτα να το ψαξουν που ανηκουν τελικα, γιατι πιστευω οτι και οι δυο ειναι νεοδημοκρατες που δεν τους καθησε ο "τυχερος αριθμος"
Απάντηση
Androniki 31.01.12
Ego anti8eta tora egina Pasok! prota hmouna NOU DOU!
Απάντηση
Κερκυραίος 31.01.12
Κύριε Παργινέ και γω χαίρομαι που σας διαβάζω,αν και γνωρίζω ότι ανήκτετε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.Τώρα μπορεί να έχετε αλλάξει με όλα αυτά που βλέπετε να κάνουν οι πρώην..."σύντροφοί"μας,όως άλλαξα κι εγώ.Αλήθεια,ποιός απόλους εμάς πίστευε όταν τους ψηφίζαμε όλους αυτούς,ότι ενά ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ με εκλογική δύναμη SOUPER RLUS,σήμερα θα μας κυβερνούσε παρέα με την ακροδεξιά;;;;;!!!!
Απάντηση
mina 31.01.12
XEROMASTE NA SAS DIAVAZOUME!!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.