ΓΔ: 630,72 -0,36% EUR/USD: 1,1339

ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Καραμαγκάλης

Ο Γιαννης Καραμαγκάλης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1991. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ,στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Κοινωνική Πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Έχει εκπονήσει εργασίες με θέμα την Ποιότητα ζωής στης Ευρώπη, τις ...περισσότερα

Ο Γιαννης Καραμαγκάλης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1991. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ,στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Κοινωνική Πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Έχει εκπονήσει εργασίες με θέμα την Ποιότητα ζωής στης Ευρώπη, τις Οικονομικές διαστάσεις της κρίσης στην Κοινωνική Ευρώπη και έχει συμμετασχει σε έρευνες που σχετίζονται με τον Κοινωνικό Αποκλεισμό.

Είναι τακτικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής Μελέτης και Έρευνας των Πολιτικων της Ε.Ε στον Επιστημονικό Όμιλο Νέων Πολιτικών Επιστημόνων.

Στον ελευθερο χρόνο του ασχολείται με την αρθρογραφία και την ιστορία, που ειναι και η μεγάλη του αγάπη.λιγότερα

Τα σπασμένα... στη ΔΗΜ.ΑΡ

1 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, 15:09

Στη χώρα μας, το πολιτικό βάρος ή φορτίο, είναι μια έννοια αμφιλεγόμενη. Αμφιλεγόμενη, κυρίως λόγω της ιδιοσυστασίας και της φύσης της.

Το πολιτικό βάρος από την μεταπολίτευση έχει αποδείξει πως έχει την δύναμη να ανατρέψει συλλήβδην το πολιτικό σκηνικό παρά την πανθομολογούμενη απουσία ενός συστατικού στοιχείου της πολιτικής που είναι η πολιτική ευθύνη.

Το πολιτικό φορτίο «στον μάταιο τούτο κόσμο» βρίσκεται για έναν περίεργο λόγο αποκολλημένο από την ανάληψη ευθυνών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων εδώ και περίπου 10 χρόνια στα πολιτικά πράγματα.

Φυσικά, η αναφορά μου στο ζήτημα του «πολιτικού βάρους» δεν είναι τυχαίο. Καθώς οι ημέρες περνούν και η κυβέρνηση συνεργασίας καταλήγει στην οριστικοποίηση του πακέτου των νέων μέτρων των 11.9 δις ευρώ, η έννοια της πολιτικής ευθύνης επανέρχεται στο προσκήνιο και αυτή τη φορά δείχνει τον αδυσώπητο της πρόσωπο.

Αναπόφευκτα, το πολιτικό βάρος συνδέεται εδώ άρρηκτα με τις ευθύνες και αυτό είναι που φοβίζει ολους όσους εχουν συνδράμει στην τωρινή κατάσταση Τα νέα μέτρα αποτελούν αναμφισβήτητα ένα φορτίο υπέρβαρο, πολύ πιο σκληρό από τα προηγούμενα που έχει την δυναμική να φέρει ολόκληρη την κοινωνία αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες και μεταπολεμικές καταστάσεις απόλυτης φτώχειας.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ποιος από τους 3 υποστηρικτές της Κυβέρνησης θα επωμιστεί το βαρύ φορτίο. 

Αποφεύγοντας τις φλυαρίες , θα υπεισέλθω στο «Δια ταύτα».

Η ΔΗΜ.ΑΡ, είχε όλα τα φόντα να αναλάβει εσφαλμένα ολο το βαρύ φορτίο και να κινδυνέψει με αφανισμό από τον πολιτικό χάρτη. Η πρώτη σκέψη στην άποψη αυτή , είναι «ανοησίες» ,ειδικά αν σκεφτεί κανείς τον κορεσμό των δυο μεγάλων κομμάτων. Και όμως, στην χώρα αυτή η ανοησία, έχει την τιμητική της.Η ΔΗΜ.ΑΡ εμφανίσθηκε λίγο πριν τον Γενάρη στα πολιτικά πράγματα της χώρας, και κατά πολλούς αποτέλεσε αυτό που έλλειπε από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή μια αριστερά της ευθύνης, μια ευρωπαϊκή αριστερά.

Κρατώντας μια μετριοπαθή στάση έναντι της κυβέρνησης Παπαδήμου και συμμετέχοντας στην σημερινή κυβέρνηση όντας το κόμμα που έδρασε καταλυτικά στην αποφυγή της κυβερνητικής αστάθειας, αποτελεί αναμφισβήτητα το κομμάτι της αριστεράς εκείνο που δεν φοβήθηκε να αναλάβει ευθύνες.

Παρά ταύτα, σήμερα, σχεδόν 100 ημέρες μετά τις εκλογές, δείχνει να είναι το αδύνατο σημείο της κυβέρνησης συνεργασίας. Και συμβαίνει αυτό, όχι λόγω ελλιπούς στελέχωσης η πολίτικης ανωριμότητας, αλλα λόγω ασταθούς εσωτερικού έρματος. Αναμφισβήτητα το κόμμα του κ. Κουβέλη είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εμφανές τρωτό σημείο της κυβέρνησης, το οποίο είναι ακάλυπτο όχι μονο ως προς τις εξ αριστερών επιθέσεις αλλά και ως προς των εσύ αντιδράσεις.

Η ΔΗΜ.ΑΡ, λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως buffer party, ως ο κομματικός μηχανισμός εκείνο που αποροφά τους κραδασμούς του πολιτικού συστήματος προερχόμενων κυρίως εκ δεξιών και αριστερών.

Η ΔΗΜ.ΑΡ αναμφισβήτητα είναι το κόμμα εκείνο που εξομάλυνε μια έκρυθμη κατάσταση έμμεσα. Είναι αυτή που αποστασιοποιήθηκε από τον πνιγμένο στις αντιφάσεις ΣΥΡΙΖΑ, και αυτή που έδωσε ανανεωτική πνοή στην ήδη προδιαγεγραμμένη συγκυβέρνηση Ν.Δ- ΠΑ.ΣΟ.Κ ,ελαφρύνοντας το κλίμα δυσαρέσκειας του κόσμου έναντι μιας πιθανής «παλαιοκομματικής κυβέρνησης». Όλα αυτά ωστόσο, δεν το προστατεύουν, αντίθετα το εκθέτουν περισσότερο σε κίνδυνο, τόσο εσωτερικό όσο και εξωτερικό.

Κατ’ εμέ, η ΔΗΜ.ΑΡ θα σηκώσει άθελα της ολο το βάρος των μέτρων, ως ο παίκτης εκείνος που έδρασε καταλυτικά στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακόμα και οι εταίροι ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ δεν θα διστάσουν να τα φορτώσουν στην ΔΗΜ.ΑΡ ,ούτε να χαλάσουν την προγραμματική συμφωνία βλέποντας τα τομάρια τους να καταρρέουν.

Όσο για τις αριστερές βολές, θα πληθαίνουν, με τις φωνές περί προδοτικής στάσης να αυξάνονται. Δυστυχώς, σε αυτό το άνισο παιχνίδι συνδράμει η εσωτερική αστάθεια αλλά και η ελλιπής «ταυτοτική» ομοιογένεια της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο περιορισμένος και παρασκηνιακός ρόλος της, είναι αυτός που την καθιστά βορά. Η έλλειψη θέλησης-ή κατά πολλούς αδυναμία της- να λάβει πιο καίριο ρολό στην κυβέρνηση, θέτει εν αμφιβόλω όχι μονο της προσπάθεια της τριμερούς συνεργασίας, αλλά και το μέλλον της ίδιας της παράταξης. Μήπως η ΔΗΜ.ΑΡ ήταν κάτι απαραίτητο αλλα περιστασιακό;

Μήπως η ΔΗΜ.ΑΡ χτίζει σταδιακά δυνατά ερείσματα? Όλες αυτές οι υποθέσεις θα κριθούν από τον ταχύ και πανδαμάτωρ πολιτικό χρονο. Εως τοτε…ιδωμεν!

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
ΒΑΣΙΛΗΣ 24.09.12
Πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο. Δείχνει την ώριμη πολιτική σκέψη του αρθρογράφου που άφησε κατά μέρος την ανευθυνότητα των νεολαιών των πολιτικών παρατάξεων με τα λόγια της αφίσας και έδωσε με σοβαρότητα πολιτική ανάλυση και πολιτικά ερωτήματα μεστά και περιεκτικά. ΜΠΡΑΒΟ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.