ΓΔ: 655,79 -0,42% EUR/USD: 1,1319

ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Καραμαγκάλης

Ο Γιαννης Καραμαγκάλης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1991. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ,στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Κοινωνική Πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Έχει εκπονήσει εργασίες με θέμα την Ποιότητα ζωής στης Ευρώπη, τις ...περισσότερα

Ο Γιαννης Καραμαγκάλης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1991. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ,στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Κοινωνική Πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Έχει εκπονήσει εργασίες με θέμα την Ποιότητα ζωής στης Ευρώπη, τις Οικονομικές διαστάσεις της κρίσης στην Κοινωνική Ευρώπη και έχει συμμετασχει σε έρευνες που σχετίζονται με τον Κοινωνικό Αποκλεισμό.

Είναι τακτικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής Μελέτης και Έρευνας των Πολιτικων της Ε.Ε στον Επιστημονικό Όμιλο Νέων Πολιτικών Επιστημόνων.

Στον ελευθερο χρόνο του ασχολείται με την αρθρογραφία και την ιστορία, που ειναι και η μεγάλη του αγάπη.λιγότερα

Η Κύπρος σε σταυροδρόμι

0 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, 00:12

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία απόφαση ιστορική. Το βροντερό όχι της κυπριακής Βουλής στην πρόταση κουρέματος των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες που τέθηκε από το Eurogroup, δίνει πολλαπλά μηνύματα και είναι πολύ-παραγοντικό.

Σε επίπεδο μηνυμάτων, πρόκειται ξεκάθαρα για ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στον πυλώνα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο οποίος εκπορεύεται από την Γερμανική Κυβέρνηση και τις όμορες σε αυτή την πολιτική γειτονικές χώρες της, και που αποτέλεσε έναν ατελέσφορο μονόδρομο που μάταια αποσκοπούσε στην έξοδο από την ύφεση.

Πρόκειται επίσης για ένα τεράστιο ρίσκο, όπως άλλωστε ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο μου : Η Κύπρος ανάβει μια σπίθα. Μια σπίθα που είτε θα τινάξει τα θεμέλια της ύφεσης, και θα αποτελέσει ιστορική ευκαιρία συσπείρωσης του Ευρωπαϊκού Νότου και προετοιμασίας ενός συλλογικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση χρέους, είτε θα τινάξει στον αέρα το κοινό νόμισμα, την ευρωζώνη και τις οικονομίες – όχι μόνο του Νότου, αλλά και άλλες φαινομενικά και μέχρι στιγμής σταθερές.

Παρά την πανθομολογούμενη ιστορικότητα και δημοκρατικότητα που διέπει την εν λόγω απόφαση, οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, όσο σκληρές και αν είναι αυτές. Δυστυχώς, τα πολιτικά γεγονότα και ο πολιτικός χρόνος είναι ταχύτατα και αυτό δρα εις βάρος της Κύπρου. Εάν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης δεν έχει όντως μια εναλλακτική λύση χρηματοδότησης, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δήλωσή του, τότε η Κύπρος θα βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση της αντιμετώπισης του φάσματος της άτακτης χρεοκοπίας, δεδομένου πως σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 27 Μαρτίου.

Πέραν των οικονομικών συνεπειών που μπορούν να επέλθουν, καραδοκεί άλλος ένας κίνδυνος. Πρόκειται φυσικά για εκείνον του εθνικισμού και του αντευρωπαϊσμού, που ενέχει στον σκληρό του πυρήνα και τον κίνδυνο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκουν γερά ερείσματα στον ευρωσκεπτικισμό. Ας μην είναι αυτή η απόφαση η αρχή αποδόμησης της ευρωπαϊκής ιδέας, μιας ιδέας διασφάλισης ειρήνης και σταθερότητας.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, και το βάρος τους –πολιτικό και οικονομικό-τεράστιο. Η βιωσιμότητα και το μέλλον –όχι απλά του ευρώ- αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κρέμεται από μια «κυπριακή κλωστή». Η μεγαλόνησος έχει δύο επιλογές : Είτε να λυγίσει υπό το επονείδιστο βάρος της χρεοκοπίας είτε να το αποτινάξει με μία λύση βιώσιμη, φίλο-λαϊκή και προπάντων ευρωπαϊκή.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.