ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Καραμαγκάλης

Ο Γιαννης Καραμαγκάλης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1991. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ,στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Κοινωνική Πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Έχει εκπονήσει εργασίες με θέμα την Ποιότητα ζωής στης Ευρώπη, τις ...περισσότερα

Ο Γιαννης Καραμαγκάλης γεννήθηκε στην Αθηνα το 1991. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ,στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Κοινωνική Πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Έχει εκπονήσει εργασίες με θέμα την Ποιότητα ζωής στης Ευρώπη, τις Οικονομικές διαστάσεις της κρίσης στην Κοινωνική Ευρώπη και έχει συμμετασχει σε έρευνες που σχετίζονται με τον Κοινωνικό Αποκλεισμό.

Είναι τακτικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής Μελέτης και Έρευνας των Πολιτικων της Ε.Ε στον Επιστημονικό Όμιλο Νέων Πολιτικών Επιστημόνων.

Στον ελευθερο χρόνο του ασχολείται με την αρθρογραφία και την ιστορία, που ειναι και η μεγάλη του αγάπη.λιγότερα

Κυπρος : Το τελευταίο ρίσκο της λιτότητας

0 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, 23:24

Ναι πρόκειται για ρίσκο. Απροσδιόριστα μεγάλου μεγέθους και πολιτικής σημασίας. Το μέλλον της Ευρώπης περνά αύριο από την Κύπρο, καθώς σε περίπτωση μη ψήφισης του κουρέματος των καταθέσεων, οι συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, θα είναι ίσως καταστροφικές όχι μόνο για τους Κύπριους, αλλά για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο και ίσως και για την Γαλλία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή και απόφαση, χωρίς την παραμικρή συνδρομή τεχνοκρατικής γνώμης. Η παραδοχή αυτή από μόνη της είναι μάρτυρας πολλών συνιστωσών. Η πρώτη εξ αυτών είναι το παιχνίδι των ισορροπιών τρόμου. Η Ένωση, παίζει το τελευταίο της χαρτί, θέλοντας εμμέσως να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις μίας μέχρι πρότινος ουδέτερης χώρας για καταψήφιση των μέτρων.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για παιχνίδι ισορροπίας, η βολιδοσκόπηση είναι αμφίδρομη : η Κύπρος καλείται να τραβήξει τελευταία την σκανδάλη στην ευρωπαϊκή «ρωσική ρουλέτα». Εάν αποφασίσει την υιοθέτηση του μέτρου του κουρέματος των καταθέσεων, τότε θα επιβεβαιώσει εμμέσως τις πολιτικές λιτότητας και τον μονόδρομο χαρακτήρα τους για την ευρώπη, παρά τα όσα μηνύματα έστειλαν οι ιταλικές εκλογές.

Εάν πάλι, η κυπριακή Βουλή πει ΟΧΙ στο κούρεμα, τότε αρχίζει ένας έντονος κύκλος πολιτικών διεργασιών, που ίσως αλλάξουν άρδην την φύση και την υφή της ευρωπαϊκής ένωσης. Ένα πιθανό όχι, αν και θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για το τραπεζικό σύστημα αλλά προπάντων για τους είδους τους Κυπρίους, θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες του Νότου.

Ένα μήνυμα «επανάστασης» απέναντι στις πολιτικές λιτότητας, που μπορεί να πυροδοτήσει απρόσμενες εξελίξεις και να δυναμιτίσει τα θεμέλια της κοινής νομισματικής πολιτικής. Είναι έκδηλο, και αδύνατο να μην σκεφτεί κανείς, την δημοσκοπική άνοδο όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις χώρες του Νότου, και το ενδεχόμενο των δριμύτατων αλλαγών στις πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμούς των χωρών αυτών εάν η κύπρος αρνηθεί ένα τέτοιο μέτρο.

Τελικά, πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο στοίχημα και δίλημμα : Άραγε η Κύπρος θα είναι η χώρα που θα σφραγίσει την λιτότητα στον Ευρωπαϊκό Νότο, ή θα είναι το προπύργιο της αρχής του τέλους των πολιτικών δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη; Θα είναι η χώρα που θα λάβει χώρα το ύστατο πολιτικό-οικονομικό πείραμα της λιτότητας, ή εκείνη που θα καταδικάσει την τελευταία σε υποχώρηση απελευθερώνοντας ασυγκράτητες δυνάμεις –μεταξύ των οποίων και μερικές εξόχως ευρωσκεπτικιστικές; Αναμένουμε τις αποφάσεις των Κυπρίων πολιτικών.

Η σταθερότητα του ευρώ περνά από την Κύπρο.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.