ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 17:04

ΑΡΘΡΑ

Σοφία Βούλτεψη

Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής της ΝΔ και Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Ισπανία: Πρώην τρομοκράτες στις εκλογικές λίστες για να σωθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας!

2 15 ΜΑΙΟΥ 2023, 11:42

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 44 καταδικασμένα μέλη της ΕΤΑ συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του βασκικού κόμματος Bildu στη Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα ενόψει των ισπανικών δημοτικών εκλογών της 28ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός, Σάντσεθ, κατηγορείται για αφωνία και οι οικογένειες των θυμάτων εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Βρισκόμαστε μπροστά στο πιο τρανταχτό παράδειγμα υποχώρησης μπροστά στην ανάγκη να κρατηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών και Podemos. που συχνά καταφεύγει στην ψήφο ή στην ανοχή των Βάσκων εθνικιστών.

Όταν το θέμα ετέθη στην Βουλή, ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε πως δεν άκουσε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν πως στις λίστες του πολιτικού σχηματισμού «Abertzale» περιλαμβάνονται 44 άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες. Επτά από αυτούς για την δολοφονία αθώων πολιτών. Κατήγγειλε επίσης η ισπανική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση έχει συμμαχήσει με το Sortu, κληρονόμο του παράνομου κόμματος Batasuna, πολιτικού βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία αυτοδιαλύθηκε τον Ιανουάριο του 2013.

«Αγοράζει τους συνεργάτες του με οποιοδήποτε τίμημα. Ανέχεται ακόμη και το Bildu που περιλαμβάνει στις λίστες του 44 τρομοκράτες. Αυτοί είναι οι εταίροι τους, αυτό δείχνει η αφίσα με την οποία διαφημίζονται για τις 28 Μαΐου», δήλωσε η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος. Αναλόγως διαμαρτυρήθηκαν και οι Ciudadanos.

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ στην ομιλία του απέφυγε ακόμη και την αναφορά στο Bildu ή την ETA. Περιορίστηκε να πει πως «δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το δράμα της τρομοκρατίας για να προσπαθήσω να διχάσω την κοινωνία».

Αλλά η ίδια η συμμετοχή των 44 καταδικασμένων έχει ήδη διχάσει. Όχι μόνο για να κερδίσουν στη Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών και των Podemos, αλλά και για να κρατηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση μειοψηφίας που βρίσκεται συνεχώς υπό την πίεση των εταίρων της που έχουν συγκροτήσει μια ανίερη συμμαχία.

Σκληρές αντιδράσεις

Παρά τις προσπάθειες των Σοσιαλιστών και των Podemos να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους για να μην αναδειχθεί ποιους ανέχονται και ποιο είναι το τίμημα της πολιτικής τους επιβίωσης, η αντιπολίτευση επέμεινε. Καταγγέλλοντας πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει άφεση αμαρτιών στους τρομοκράτες, ενώ έχουν μειωθεί οι ποινές για τους βιαστές και τους καταχραστές.

Την ίδια ώρα μεγάλη οργή επικρατεί και στην Επιτροπή Covite (Collective of Victims of Terrorism), που έχει προειδοποιήσει από καιρό. Όπως λένε, μερικοί από αυτούς αναγράφονται στις λίστες όχι μόνο με το όνομά τους, αλλά και με τα κωδικά τους ονόματα «μάχης», αυτά που χρησιμοποιούσαν στην διάρκεια της τρομοκρατικής τους δράσης. Ένας από αυτούς και ο Agustín Muiños Diaz, γνωστός ως «Tinin», που εξέτισε 29 χρόνια φυλάκισης για την δολοφονία του Χοσέ Αντόνιο Χουλιάν Μπαγιάνο, ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Βιτόρια.

Τώρα πια δεν σκοτώνουν, αλλά διατάζουν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας του βασκικού Λαϊκού Κόμματος, Κάρλος Ιτουργκάιζ, δήλωσε πως πλέον η ΕΤΑ μπορεί να μην σκοτώνει, αλλά διατάζει. Αλλά και ο Ραμίρο Γκονζάλες, υποψήφιος με το βασκικό κόμμα PNV, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να βρεθεί σε τοπικό συμβούλιο κάποιος που έχει καταδικαστεί για φόνο.

Η Επιτροπή Covite έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά από ονόματα που προκαλούν ρίγη στην ισπανική κοινωνία. Ανάμεσά τους πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες πολιτών και μελών της εθνοφρουράς. Αλλά και ο καταδικασθείς σε φυλάκιση 20 ετών για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Λεμόνιθ, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Για την Covite, η παρουσία όσων καταδικάστηκαν για τρομοκρατία δεν είναι μόνο «ανησυχητική και απογοητευτική», αλλά αντιπροσωπεύει επίσης μια «πολύ σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να συμβεί το ελάχιστο: Όσοι εντάσσονται στις λίστες να υποχρεωθούν σε δημόσια αποκήρυξη του εγκληματικού παρελθόντος του, ζητώντας συγγνώμη.

Κανένας από τους 44 δεν το έχει πράξει. Και σίγουρα όχι ο Ινάκι Γκονθάλο Καζάλ (Kitxu) που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 67 χρόνων για τις βομβιστικές του ενέργειες.

Οι αιματοβαμμένες λίστες και οι Podemos

Και αυτό οδηγεί πολλούς να διακηρύσσουν πως είναι απαράδεκτη η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες αυτών που έκαναν το παν για να καταστρέψουν την Δημοκρατία. Αποκαλώντας τα ψηφοδέλτια του Bildu «αιματοβαμμένες λίστες».
«Το Bildu με την ένοχή σιωπή του Σάντσεθ προσβάλλει τα θύματα», αποφάνθηκε το Λαϊκό Κόμμα.

Στην συζήτηση έσπευσε να παρέμβει η υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, σύζυγος του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ηγεσία των Podemos. Όπως είπε, «το Bildu είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει δικαίωμα να καταρτίζει τις λίστες του».

Με την απόφαση του Bildu να περιλάβει στις λίστες των υποψηφίων του καταδικασμένους για τρομοκρατία συμφώνησαν, φυσικά, και οι Καταλανοί αυτονομιστές του ERC, στις ψήφους ή στην ανοχή των οποίων επίσης στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, υπογράμμισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση «δεν υπάρχει για περισσότερο από μια δεκαετία» και ότι «από την άλλη, ο φασισμός συνεχίζει να υπάρχει».

Η απάντηση του Φεϊγιό, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος ήταν πως η κυβέρνηση στηρίζεται σε ένα κόμμα που περιλαμβάνει στις λίστες του «ανθρώπους από μια τρομοκρατική συμμορία και καταδικασμένους για φόνους».

Με αυτά και μ’ αυτά, η ισπανική κοινωνία έχει για άλλη μια φορά βρεθεί διχασμένη και αντιμέτωπη με το σοκ της αναβίωσης ενός πολύ εφιαλτικού παρελθόντος. Φυσικά, για να επιβιώσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Φυσικά ελέω απλής αναλογικής…

*Υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 16.05.23
Συμφωνώ, όπως θα συμφωνήσει και κάθε εχέφρων πολίτης που θα πάει να ψηφίσει την Κυριακή.
Απάντηση
Νικόλαος Γιαννιός 16.05.23
Όμορφο το άρθρο σου αγαπητή Σοφία. Φέρνει στο προσκήνιο την ανθρώπινη ιταμότητα και τον ευτελισμό της Δημοκρατίας. Όταν η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός και το μίσος κίνητρο πάλης. Κι εδώ το ζούμε σε μικρότερη κλίμακα. Άκου τις εκκλήσεις σε συνεργασία ή αντισυνταγματική ανοχή του κ. Τσίπρα. Άκου τις προτροπές στην βία των κομμάτων και αποκομμάτων της αριστεράς, στην Τηλεόραση και στις πλατείες. Το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι ασφαλώς το δικαίωμα της αμφισβήτησης της κυρίαρχης άποψης αλλά η ανοχή της δικής μας Δημοκρατίας αγγίζει τα όρια της παρακμής. Σαράντα και μία είναι εφέτος οι παρεούλες της Αριστεράς που ζητούν την ψήφο του Ελληνικού Λαού μαζί με τις 17 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς μισούνται μεταξύ τους περισσότερο από όσο μισούν εμάς. Αυτό μας σώζει.Σε βρίσκω στους τέσσερεις πρώτους εδώ στον αστερισμό του Νότου. Πας καλά στις καρδιές και στις προτιμήσεις των ανθρώπων. Σε φιλώ και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην 21η του Μάη.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.