ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 04:49

ΑΡΘΡΑ

Σοφία Βούλτεψη

Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής της ΝΔ και Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Υγειονομικοί αρνητές του εμβολίου: «Διάλεξαν λάθος επάγγελμα»…

1 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 10:57

Από την πρώτη στιγμή έναρξης των εμβολιασμών στις περισσότερες χώρες σήμανε συναγερμός: Η μάχη για την ανοσία του πληθυσμού κινδυνεύει λόγω της άρνησης κάποιων υγειονομικών, έστω και λίγων, να εμβολιαστούν. Η διεθνής τάση τώρα είναι να τίθενται σε αργία όσοι από τους «αρνητές» προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς και ευάλωτους. «Διάλεξαν λάθος επάγγελμα», αποφάνθηκε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας.

«Αν μετά από τόσα χρόνια σπουδών και 80 χιλιάδες νεκρούς καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι άχρηστο, να με συγχωρείτε αλλά έχεις διαλέξει λάθος επάγγελμα», δήλωσε ο υφυπουργός Πιερπάολο Σιλέρι σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Πιστεύω ότι ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να λάβει μέτρα και να αποφασίσει κυρώσεις», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι συμφωνεί με την μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Ο υφυπουργός δεν έκρυψε την δυσφορία του για τους συναδέλφους του γιατρούς και νοσηλευτές που εμφανίζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν. «Μπορώ», είπε, «να καταλάβω έναν πολίτη που καθώς δεν διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο και δεν έχει σπουδάσει ιατρική. Αλλά ειλικρινά δεν κατανοώ τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».

Στην πόλη Φέλτρε, στην επαρχία Μπελλούνο της Βόρειας Ιταλίας μάλιστα, δύο εθελόντριες νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στα ασθενοφόρα με τον προϊστάμενό τους να δηλώνει πως η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθεί η πανδημία.

Δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, οι δύο νοσηλεύτριες – από τις οποίες η μία αποδείχθηκε θετική στον ιό – θα απασχοληθούν σε άλλες εργασίες.

Πιάνουν δουλειά τα πειθαρχικά των Ιατρικών Συλλόγων

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανιταλικού Ιατρικού Συλλόγου Φίλιππο Ανέλλι, οι γιατροί αρνητές του εμβολίου είναι γύρω στους εκατό και στον Σύλλογο συζητούν τώρα το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων και αναστολής εργασίας για τα συγκεκριμένα μέλη τους.

Όπως είπε, «οι γιατροί αρνητές του εμβολίου αρνούνται την αξία του εμβολίου. Κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με το επάγγελμα. Είναι αδύνατον. Οι γιατροί αποτελούν τμήμα της επιστημονικής κοινότητας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο Σύλλογος παρεμβαίνει με κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν ως την διαγραφή. Στο παρελθόν, πολλοί γιατροί που είχαν προσχωρήσει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα είχαν διαγραφεί».

Από την πλευρά του, ο Τζιουζέππε Ιππόλιτο, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων «Σπαλλαντσάνι», επιμένει: «Όλοι οι επαγγελματίες υγείας, ξεκινώντας από τους γιατρούς, πρέπει να εμβολιαστούν κατά του Covid και αν δεν επιθυμούν να το πράξουν πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ακριβώς επειδή δεν είναι κατάλληλοι για το λειτούργημα που εξασκούν».

Ο λόγος για γιατρούς που είχαν αντιταχθεί στους λεγόμενους «Γενικούς Εμβολιασμούς», οι οποίοι αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού και βάσει των οποίων δεν μπορούν, για παράδειγμα, να εγγραφούν στο σχολείο παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Το ηθικό ζήτημα που έχει διεθνώς τεθεί είναι ότι – με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό – φαινομενικά υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα στο δικαίωμα να αποφασίζεις για το σώμα σου και στο κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτών που χρειάζονται την βοήθειά σου να μην τους βλάψεις καθώς ασκείς το δικό σου δικαίωμα.

Στη Ρώμη, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κιόλας περάσει από τα λόγια στις πράξεις: Ξεκίνησε ήδη έρευνα για 13 γιατρούς μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι είχαν από χρόνια τοποθετηθεί κατά των εμβολίων. Έτσι, οι συγκεκριμένοι γιατροί έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο και αναμένονται οι απαντήσεις τους.

Ηθικό και δεοντολογικό καθήκον

Στο Τρεβίζο, το 5% των γιατρών δεν έχουν εμβολιαστεί. Από τους 5.500 εγγεγραμμένους, προέκυψε ότι 270 γιατροί δεν προσήλθαν στον εμβολιασμό. Τα στοιχεία διασταυρώθηκαν όταν ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε τους καταλόγους με τα ονόματα. Όπως ανακοινώθηκε, η κάθε περίπτωση θα αξιολογηθεί χωριστά. Οι «αδικαιολόγητοι» θα υποστούν τις κυρώσεις που θα επιβάλει το πειθαρχικό όργανο.

Στο ίδιο ποσοστό (5%) είναι και οι νοσηλευτές που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Η πρόεδρός τους, Σαμάνθα Γκρόσσι, δήλωσε πως και ο δικός τους σύλλογος θα ζητήσει τα ονόματα με σκοπό την κατά περίπτωση αξιολόγηση, καθώς, όπως είπε, «ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα υποχρεωτικότητας λόγω νομοθεσίας, αλλά ένα ηθικό και δεοντολογικό καθήκον».

Και συνέχισε:

«Ο νοσηλευτής έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει τον εαυτό του και τους ασθενείς του. Επιπλέον, πρέπει να δώσει και το καλό παράδειγμα, να λειτουργεί εκπαιδευτικά με την συμπεριφορά του και να προωθεί τις αξίες της επιστήμης». Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος σύλλογος πραγματοποιεί δική του καμπάνια, προβάλλοντας τα μέλη του την ώρα του εμβολιασμού.

Στην Μπολόνια, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει προχωρήσει ακόμη πιο πολύ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αγία Ούρσουλα», Πιερλουίτζι Βάλλε, καθώς «καμία επιδημία δεν αντιμετωπίστηκε μόνο κλινικά και χωρίς εμβόλια, πρέπει να συμμορφωθούμε με το πρόγραμμα εμβολιασμού, διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την περιπέτεια».

Αμέσως, από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο έγινε γνωστό ότι πειθαρχικές κυρώσεις θα έχουν ακόμη και οι γιατροί που απλά εκφράζονται κατά του εμβολιασμού. Σύμφωνα με έγγραφο που προέρχεται από το πειθαρχικό όργανο του Συλλόγου με το οποίο συμφωνούν επιστημονικές προσωπικότητες της πόλης, «δεν θα ήταν δεοντολογικά σωστό, ούτε θα απέπνεε σεβασμό προς τα θύματα του ιού, ειδικά σ’ αυτήν την ιστορική στιγμή, αν εκ μέρους έστω και μιας μειοψηφίας γιατρών ακούγονταν φωνές αντίθετες στον εμβολιασμό, που όχι μόνο δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά και θα μπορούσαν να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λουίτζι Μπανιόλι δήλωσε πως όποιος έχει διαφορετική γνώμη πρέπει να φέρνει και τις αποδείξεις. Προσθέτοντας ότι ο Σύλλογος θα λάβει μέτρα.

Εκτός πρακτικής άσκησης και οι φοιτητές

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στην πανεπιστημιακή σχολή νοσηλευτών της Μπρέσια, οι 240 φοιτητές και οι φοιτήτριες ενημερώθηκαν πως αν δεν εμβολιαστούν δεν μπορούν να λαμβάνουν μέρος στην πρακτική άσκηση. Η συγκεκριμένη Σχολή τριετούς φοίτησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Καθολικό Νοσοκομείο της Αγίας Καρδιάς της Μπρέσια.

Με λίγα λόγια, οι φοιτητές της νοσηλευτικής δεν θα μπορούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας. Το γεγονός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο οποιαδήποτε δράση εντός νοσοκομείου χωρίς να έχει προηγηθεί εμβολιασμός είναι αδύνατη.

Το έγγραφο προς τους 240 φοιτητές έφθασε με την υπογραφή της Λετίτσια Μπατσόλι, της καθηγήτριας που έχει την εποπτεία των επί πτυχίω.

Αίσθηση προκάλεσε και η ανάρτηση του Αντρέα Β., νεαρού νοσηλευτή: «Φτάνει με τους αρνητές. Ας κάνουμε όλοι το εμβόλιο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Κουράγιο, συνάδελφοι».

Οι περισσότεροι αρνητές στην βασανισμένη Λομβαρδία

Στη Λομβαρδία πάλι, την πιο χτυπημένη από τον κορωνοϊό περιφέρεια, προέκυψε ότι το 11% των νοσηλευτών αρνείται να εμβολιαστεί. Και το ποσοστό των διοικητικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού (καθαριότητα κλπ) φθάνει στο 17%. Στους δε οίκους ευγηρίας, το ποσοστό των εργαζομένων που αρνήθηκε να εμβολιαστεί φθάνει στο 18%.

Ειδικά όσον αφορά στους οίκους ευγηρίας, η πρόταση μιας επιτροπής νομικών είναι να τεθούν σε αργία. Όπως υπογραμμίστηκε, έχει αποδειχθεί ότι οι φιλοξενούμενοι σε αυτές τις δομές είναι οι πλέον ευάλωτοι και επομένως είναι αδιανόητο να τους φροντίζουν άνθρωποι που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ήδη στην Παβία οι «αρνητές» βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της αδυναμίας τους να δουν την πραγματικότητα: Στους οίκους ευγηρίας έγινε, όπως αναφέρθηκε, μια πραγματική «σφαγή» ηλικιωμένων!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπεύθυνοι των οίκων μπορούν να θέσουν σε αργία εργαζομένους τους για ένα διάστημα οκτώ μηνών.

Ο καυγάς έφερε τους καραμπινιέρους

Σε μια άλλη περίπτωση, χρειάστηκε να φθάσουν οι καραμπινιέρι όταν ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε εργαζομένους που διενεργούσαν δειγματοληψίες σε ένα κέντρο της επαρχίας Βερτσέλλι. Στον καυγά ενεπλάκησαν τρεις νοσηλεύτριες, αλλά και ο σύζυγος εκείνης που είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί, τον οποίο κάλεσε η ίδια για να την συνδράμει. Τη φασαρία παρακολουθούσαν φυσικά και οι πολίτες που είχαν προσέλθει για το τεστ. Τελικά η αστυνομία σχημάτισε δικογραφία κατά του συζύγου με την κατηγορία παρέμβασης σε δημόσια υπηρεσία, ενώ και οι άλλες δύο νοσοκόμες ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Πολλοί αρνητές και στη Γαλλία

Και η γαλλική κυβέρνηση δίνει μάχη για να πείσει γιατρούς και νοσηλευτές να εμβολιαστούν. Στη χώρα το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι ισχυρό, το ίδιο και οι θεωρίες συνωμοσίας. Στα τέλη του 2020 μόνο το 40% των Γάλλων δήλωναν ότι θα εμβολιαστούν και στα μέσα Ιανουαρίου το ποσοστό είχε μεν ανέβει στο 56%, πλην όμως παραμένει πολύ χαμηλό.

Σ’ αυτό το κλίμα κινούνται και πολλοί υγειονομικοί. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε τους περασμένους Οκτώβριο και Νοέμβριο, μόνο το 47% των 1.200 γιατρών που απάντησαν στις ερωτήσεις δήλωσαν ότι θα δεχθούν να εμβολιαστούν. Οι υπόλοιποι εμφανίστηκαν να εκφράζουν αμφιβολίες: Το 29% είπε ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 11% μάλλον όχι ή σίγουρα όχι και ένα 14% δεν θέλησε να απαντήσει. Όπως έγινε γνωστό, η έρευνα επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί το 2014.

Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν και από έρευνες που έγιναν στο Βέλγιο και στις γαλλόφωνες περιοχές του Καναδά, ενώ άλλη έρευνα (Δεκεμβρίου) κατέδειξε πως μόνο το 50% των Γερμανών νοσηλευτών δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν.

Η απόλυση του επιστήμονα

Αίσθηση προκάλεσε και μια ταινία, το «Hold-up», όπου ο Κριστιάν Περόν, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών νόσων ενός νοσοκομείου στη Βόρεια Γαλλία, εξέθετε τις αντιεμβολιαστικές απόψεις του, υποστηρίζοντας ότι ο ιός είναι προϊόν συνωμοσίας των φαρμακοβιομηχανιών. Ο Περόν, που απομακρύνθηκε από τη θέση του, είναι πολυδιαβασμένος συγγραφέας τέτοιων δοκιμίων, μαζί με τον ογκολόγο Ανρί Ζουαγιέ του νοσοκομείου του Μονπελιέ.

Πολιτικά και υγειονομικά το θέμα είναι ξεκάθαρο: Για τη μάχη που δίνει η Γαλλία, το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Οι Γάλλοι εμπιστεύονται πολύ τον γιατρό τους και αν εκείνος τους συστήσει να μην εμβολιαστούν, δεν θα το κάνουν.

Οι Εργατικοί ζητούν αυστηρό νόμο

Στη Βρετανία, ο ηγέτης των Εργατικών Κηρ Στάρμερ κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου τους αντιεμβολιαστές, προειδοποιώντας ότι η δράση τους «θα κοστίσει ζωές». Έκανε ειδική αναφορά σε διαδήλωση αντιεμβολιαστούν έξω από νοσοκομείο του κεντρικού Λονδίνου, ζητώντας άμεση δράση.

«Αν χρειαστεί πρόσθετη νομοθετική αντιμετώπιση, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με την κυβέρνηση. Μπορούμε να περάσουμε τον νόμο μέσα σε δύο μέρες. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο το καλύτερο. Ειλικρινά», είπε.

Σημείωσε μάλιστα ότι γιατροί και νοσηλευτές, μεταξύ των οποίων και η σύζυγός του, βρίσκουν απογοητευτική την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα. Πρόσθεσε επίσης, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το NHS, έχει πραγματικά εξαντληθεί στον αγώνα για την σωτηρία των ανθρώπων και είναι απαράδεκτο να υποτιμάται ο αγώνας τους από αυτές τις ομάδες.

Ξέσπασαν σε λυγμούς!

Και πραγματικά, όταν οι ομάδες αυτές συγκεντρώθηκαν έξω από το συγκεκριμένο νοσοκομείο φωνάζοντας το σύνθημα «Ο Covid είναι μια απάτη», το υγειονομικό προσωπικό ένιωσε τόσο αδύναμο που ξέσπασαν όλοι σε λυγμούς!

Από το βρετανικό σύστημα υγείας, πάντως, απομακρύνθηκε για 18 μήνες η 54χρονη νοσοκόμα Κέιτ Σεμιράνι, που μήνες τώρα οργανώνει διαδηλώσεις – μαζί με τον Πιρς Κόρμπιν, αδελφό του πρώην ηγέτη των Εργατικών – και κάνει το παν για να πείσει τον κόσμο ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας θυμίζουν το… Ολοκαύτωμα και ότι τα εμβόλια περιέχουν δηλητήριο!

Της έφταιγαν οι… χοντρές!

Σε ανάρτησή της έγραψε: «Δολοφονία. Γενοκτονία. Το NHS είναι το νέο Άουσβιτς»!

Ο Σύλλογος Βρετανών Νοσηλευτών ξεκίνησε έρευνα εναντίον της, αλλά η ίδια δήλωσε πως οι νοσοκόμες που την κατηγορούν είναι χοντρές και την φθονούν! Αμέσως μετά, παραιτήθηκε από τον Σύλλογο.

Την ίδια ώρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε γνωστό ότι και στην Ολλανδία 87.000 νοσηλευτές έχουν δηλώσει πως δεν θα εμβολιαστούν, διότι δεν θέλουν να γίνουν πειραματόζωα όπως… τα ινδικά χοιρίδια.

Απολύσεις μετά από τελεσίγραφο

Τον Ιανουάριο, στη Σαξονία, απολύθηκαν επτά νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, τους δόθηκε ένα τελεσίγραφο τριών ημερών. Μόλις η προθεσμία παρήλθε έλαβαν την απόλυσή τους. Τώρα υποστηρίζουν πως δεν αρνούνται το εμβόλιο, αλλά… χρειάζονταν λίγο χρόνο για να το σκεφθούν!

Στη Γερμανία έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από την 1η Μαρτίου δεν θα γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Προς το παρόν πάντως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, αν και ήδη από τις 12 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ πρότεινε υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κεντρική κυβέρνηση, καθώς έχει προκριθεί να παραμείνει ο εμβολιασμός εθελοντικός, αλλά οι αντιεμβολιαστές να απομακρύνονται πρόσκαιρα από τους χώρους εργασίας τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Der Spiegel, το 58,2% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει και για τον νέο υπουργό υγείας της Βαυαρίας, τον Χριστιανοκοινωνιστή Κλάους Χόλετσεκ, που ως γιατρός είναι γνωστός για τις ομοιοπαθητικές μεθόδους του, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις των ομοιοπαθητικών γιατρών στα θέματα του εμβολιασμού.

Ο ίδιος πάντως, αμέσως μετά τον διορισμό του στις 28 Ιανουαρίου, τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας «Σηκώνω το μανίκι» και επισκέφθηκε εμβολιαστικά κέντρα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι είναι ανάγκη να ανοσοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, δηλώνοντας πως θα εμβολιαστεί και ο ίδιος μόλις έλθει η σειρά του.

Στη Γερμανία, βάσει νόμου του 1976 με τον οποίο υιοθετήθηκε ο λεγόμενος «επιστημονικός πλουραλισμός», η συμβατική και η ολιστική ιατρική συνυπάρχουν, με βάσει το Ιπποκράτειο αξίωμα «Ου βλάψεις».

Αλλά η κρίση της πανδημίας οδηγεί σε αναθεώρηση αυτής της άποψης, καθώς θεωρείται ότι η ομοιοπαθητική βλάπτει όταν η κλασσική ιατρική πρέπει να λάβει γρήγορες αποφάσεις. Πολλοί μάλιστα επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ομοιοπαθητική μπορεί να αποτελέσει την πύλη για θεωρίες συνωμοσίας.

ΗΠΑ: Αρνητές για… πολιτικούς λόγους

Ανάλογα προβλήματα – και μεγαλύτερα – με την Ευρώπη αντιμετωπίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα δύο τρίτα των υγειονομικών στην Καλιφόρνια δηλώνουν πως δεν θα εμβολιαστούν ή θα το… καθυστερήσουν, επειδή αμφισβητούν τη διαδικασία και παρά το γεγονός ότι τους έχει εξηγηθεί πως οι κορωνοϊοί δεν είναι κάτι καινούργιο, η επιστήμη τους μελετά εδώ και μισό αιώνα, και επομένως δεν βρισκόμαστε μπροστά στο άγνωστο.

Αμερικανοί νομικοί υποστηρίζουν ήδη πως αν και το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, χωρίς αμφιβολία υπάρχει νομική βάση ώστε οι επιχειρήσεις υγείας να μην προσλαμβάνουν εργαζομένους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όταν ο Σύλλογος Νοσηλευτών προειδοποίησε ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων επιμένουν να μιλούν κατά των εμβολιασμών, πολλοί ήταν εκείνοι που με αναρτήσεις τους αντέδρασαν λέγοντας πως έχουν περάσει τη ζωή τους κάνοντας εμβόλια, ωστόσο οι ίδιοι τα έχουν αποφύγει.

Ετέθη τότε θέμα ελευθερίας της έκφρασης, αλλά σύμφωνα με τον αντίλογο, είναι σημαντικό οι νοσηλευτές να βάζουν πάνω απ’ όλα την υγεία των ασθενών τους, ακόμη και σε βάρος των προσωπικών τους πεποιθήσεων.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, σε συνέντευξή του, ο Δόκτωρ Τζόζεφ Βάρον, από το Μεμόριαλ του Χιούστον, αποκάλυψε πως πάνω από το 50% των νοσηλευτών στην κλινική του σκόπευαν να μην εμβολιαστούν για «πολιτικούς» λόγους. Επειδή, όπως του είπαν σε μια ζωηρή μεταξύ τους συζήτηση, το εμβόλιο κατέληξε να γίνει… πολιτικό εργαλείο!

Στο Οντάριο του Καναδά πάλι, διεξάγεται έρευνα σε βάρος της νοσοκόμας Κρίσταλ Πίττερ, η οποία σε αναρτήσεις της ανέφερε πως τα εμβόλια σχετίζονται με τον αυτισμό – άποψη που είχε υιοθετήσει και ο Τραμπ – ότι η πανδημία είναι προϊόν μιας παγκόσμιας συνωμοσίας και ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Το πρόβλημα είναι παλιό όσο και τα ίδια τα εμβόλια. Αλλά η παρούσα πανδημία και η ανοσία που αναμένεται να δημιουργηθεί χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς, μπορεί να οδηγήσει στην τελική νίκη κατά των αντιεμβολιαστών.

 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Καλαμακιώτισσα 21.02.21
ΜΑΚΑΡΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΚΥΡΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.