ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 03:04

ΑΡΘΡΑ

Σοφία Βούλτεψη

Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής της ΝΔ και Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Στο χέρι μας είναι η Ελλάδα να «βουλιάζει» μόνο από τουρίστες

0 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, 08:26

Μια από τις πιο σοβαρές ειδήσεις αυτών των ημερών, είναι η πτώχευση μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τουρισμού της Ουγγαρίας, της Best Reisen Ltd, που ειδικευόταν στην πώληση τουριστικών πακέτων για την Αίγυπτο, την Τυνησία και γενικά τη Βόρειο Αφρική. 

Η διάλυση της Αιγύπτου και η αστάθεια που έφερε στην περιοχή η περίφημη «Αραβική Άνοιξη», προκαλώντας πρωτοφανή γεγονότα με εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις, αλλά και οι εξελίξεις στον Λίβανο και στη Συρία, καθώς και η εμπλοκή στην επίλυση του Κουρδικού μετατρέπουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Είναι κάτι που η χώρα μας οφείλει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού.

Η οικονομική κρίση είναι εδώ, με οδυνηρές συνέπειες για τον λαό μας, αλλά η πατρίδα μας δεν έχει άλλο τρόπο να ξεφύγει απ’ αυτήν από τη σταθερότητα και τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Τα μηνύματα από την φετινή τουριστική κίνηση είναι και ενδεικτικά και σαφή.

Οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί «βούλιαξαν» φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (ΣΕΤΕ), οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 8,6% τον Ιούλιο, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκαν κατά 12,6% (δηλαδή κατά 442 χιλιάδες άτομα).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός, ότι οι τουρίστες ήλθαν χωρίς να πέσουν (αντίθετα αυξήθηκαν) οι τιμές των ξενοδοχείων.

Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση της Alpha Bank, η μέση τιμή που πληρώθηκε ανά διανυκτέρευση τον φετινό Αύγουστο, ανήλθε στα 131 ευρώ έναντι 119 ευρώ τον Αύγουστο του 2012 και 121 ευρώ τον Αύγουστο του 2011.

Και δεν πρόκειται για αριθμούς, αλλά για την πραγματικότητα.

Πατείς με πατώ σε στην Κρήτη από τουρίστες με την πρωτοκαθεδρία να έχουν οι Σκανδιναβοί και οι Ρώσοι.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η Σαντορίνη, που (παρά την δυσάρεστη περιπέτεια με την διακοπή ηλεκτροδότησης), πιστεύεται ότι οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 2 εκατομμύρια μέσα στο 2013, ενώ το CNN κατέταξε στα 12 ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του κόσμου το ηλιοβασίλεμα από την Οία.

Μεγάλη η αύξηση στην τουριστική κίνηση της Κέρκυρας, όπου μόνο τον Ιούλιο έφθασαν 73 κρουαζιερόπλοια με πάνω από 100.000 επιβάτες και ανάλογες αφίξεις αναμένονται για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι κάνει το θαύμα της.

Την ίδια ώρα, μόλις ανακοινώθηκε πως το 2013 η ελληνική γουνοποιία παρουσίασε αύξηση παραγωγής κατά 15%, ενώ το 2012 υπερδιπλασίασε τα κέρδη της.

Στις τουριστικές περιοχές μάλιστα, υπάρχουν παντού καταστήματα που πωλούν γούνες, καθώς τις ελληνικές γούνες προτιμούν και οι Ρώσοι και οι Σκανδιναβοί.

Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από τις εισπράξεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που για πρώτη φορά ακολουθούν την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Από τα στοιχεία του Απριλίου 2013 που έγιναν γνωστά, προκύπτει αύξηση επισκεπτών και εισπράξεων στα μουσεία της τάξης, αντίστοιχα, του 19,1% και του 2%.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2013 είχαμε αύξηση 19% στους επισκέπτες και 6,9% στις εισπράξεις.

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν οι αρχαιολογικοί μας χώροι, καθώς τον Απρίλιο είχαμε αύξηση επισκεπτών κατά 32% και αύξηση εισπράξεων κατά 18,2% - στο τετράμηνο η αύξηση των επισκεπτών ήταν 35,4% και των εισπράξεων 29,4%.

έβαια, απογοητευτικά είναι τα σχετιζόμενα με την φοροδιαφυγή στοιχεία όσον αφορά στις τουριστικές περιοχές, σε κάποιες από τις οποίες η αντικοινωνική αυτή πρακτική έφθασε και το… 85% - με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να αγγίζει το 50%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Μα ότι στο χέρι μας είναι να ανακάμψουμε και να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας.

Η χώρα πρέπει να έχει έσοδα και όλα τα υπόλοιπα (καταγγελίες, επιθέσεις και υποσχέσεις), όχι μόνο δεν οδηγούν στην ανάκαμψη, αλλά θα βυθίσουν τη χώρα σε μεγαλύτερα δεινά.


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.