ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 03:11

ΑΡΘΡΑ

Σοφία Βούλτεψη

Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής της ΝΔ και Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Τρέχουν τώρα να διώξουν την τρόικα

0 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, 09:43

Καθώς οι (πρώτες μετά το ξέσπασμα της τρομερής κρίσης στην ευρωζώνη) ευρωεκλογές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, πληθαίνουν τα ανησυχητικά για το μέλλον της ΕΕ ευρήματα – και μάλιστα του πλέον επίσημου ευρωπαϊκού δημοσκοπικού εργαλείου, του Ευρωβαρόμετρου. 

Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε μεταξύ της 10ης και της 26ης Μαΐου, κατέγραψε πρωτοφανή άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, με τους πολίτες της Ευρώπης να δηλώνουν πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 31% των πολιτών διατηρούν την εμπιστοσύνη τους προς την ΕΕ.

Δυστυχώς, όμως, σε χειρότερη θέση βρίσκονται και οι εσωτερικοί θεσμοί των χωρών-μελών, καθώς εμπιστοσύνη προς τα εθνικά κοινοβούλιά τους τρέφουν το 26% των πολιτών και προς τις εθνικές τους κυβερνήσεις το 25%.

Και το ακόμη χειρότερο:

Στο ερώτημα αν «αισθάνεστε πολίτης της ΕΕ», οι Έλληνες, που κάποτε έρχονταν πρώτοι στις θετικές απαντήσεις, τώρα πρωτοστατούν στην άρνηση.

Φθάσαμε στο σημείο το 56% των Ελλήνων να δηλώνουν αρνητικοί προς την ΕΕ.

Φθάσαμε στο σημείο οι Κύπριοι, που ίδρωσαν και για τους οποίους ιδρώσαμε, προκειμένου να μπουν στην ΕΕ, να δηλώνουν αρνητικοί σε ποσοστό 55%.

Ακολουθούν Βρετανία και Βουλγαρία (51%), Ιταλία (47%), ενώ στον αντίποδα, με θετικές απαντήσεις, βρίσκεται το Λουξεμβούργο (88%), η Μάλτα (81%), η Σλοβακία (76%), η Γερμανία και η Φιλανδία (73%)

Επίσης, «συνολικά απαισιόδοξοι» για το μέλλον της ΕΕ δηλώνουν οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου (69%), της Πορτογαλίας (67%), της Τσεχίας (56%) και της Βρετανίας (54%), ενώ «συνολικά αισιόδοξοι» δηλώνουν οι πολίτες της Δανίας (72%), της Λιθουανίας (64%), της Μάλτας και της Πολωνίας (63%) και της Ρουμανίας (60%).

Και όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να εκδηλώσουν τα αισθήματά τους στο άκουσμα της φράσης «η φωνή μου ακούγεται στην ΕΕ», έρχεται η ώρα του απόλυτου Βατερλό.

Το 89% των πολιτών στην Ελλάδα και στην Κύπρο απαντούν αρνητικά – σε αντίθεση με τους Δανούς, τους Βέλγους, τους Σουηδούς κλπ.

Παρ’ όλα αυτά, σε ένα ποσοστό της τάξης του 73%, οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν υπέρμαχοι του κοινού νομίσματος και της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης – ίσως αυτό είναι το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο, καθώς οι Έλληνες τάσσονται υπέρ της ενοποίησης σε ποσοστό 60% (αλλά το ποσοστό μεταξύ των Κυπρίων βρίσκεται στο 47%).

Τα μηνύματα έχουν πάει στις Βρυξέλλες, που ανησυχούν, κυρίως ενόψει των ευρωεκλογών.

Ίσως σ’ αυτή την ανησυχία να οφείλεται και το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές περί της ανάγκης να… αυτοδιαλυθεί η τρόικα, να φύγει το ΔΝΤ από την Ευρώπη και αυτή να αναλάβει να δίνει λύσεις στα προβλήματά της χωρίς έξωθεν «βοήθεια».

Πρώτα έφεραν το ΔΝΤ και έφτιαξαν την τρόικα και τώρα κοιτάνε να δούνε πώς θα απαλλαγούν, πριν διαλυθεί η Ευρώπη.

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, δηλαδή…

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.