ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β' Πειραιά

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα…

0 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 10:10

Ας δούμε τα πράγματα λίγο ψύχραιμα. Η Ελλάδα επί τριάντα χρόνια και με κυρίαρχη την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε ένα κομματικό Κράτος. Η επιλογή ήταν ξεκάθαρη: Το Δημόσιο θα ασκεί κοινωνική πολιτική, όχι όμως με σωστή μέριμνα, δημόσιες υπηρεσίες ποιότητας και φορείς υπέρ του πολίτη όπως στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά προσλαμβάνοντας τις «ορδές» των πρασινο-γαλαζιοφρουρών με κριτήριο την κομματική ταυτότητα και το πόσες αφίσες ο καθένας έχει κολλήσει. Σε αυτό το σύστημα δεν χωρούσε η ικανότητα, η αξιοκρατία.

Ή ήσουν παρατρεχάμενος και την «άραζες» σε μια θεσούλα, είτε αναγκαζόσουν να εργαστείς στον σαφώς πιο δύσκολο και απαιτητικό ιδιωτικό τομέα με καθημερινό ρίσκο.

Αντί λοιπόν να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ (και κατόπιν η ΝΔ που κόπιαρε τις πράσινες πρακτικές) τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγούσαν τη χώρα στον 21ο αιώνα μέσα από ένα ορθολογικό πρόγραμμα προσλήψεων και αμοιβών στο Κράτος, συνέχιζε μια δίχως λογική πολιτική σοβιετικού τύπου, γνωρίζοντας εξαρχής προς τα πού πάει το πράγμα. Απλά δηλαδή τα πράγματα. Με μια αποδεδειγμένα κοντόφθαλμη λογική μετέθετε την ευθύνη του «τελικού ξεσκαρταρίσματος» στις επόμενες γενιές.

Όπως σε κάθε κύκλο που ολοκληρώνεται, έτσι κι αυτός της μεταπολίτευσης κλείνει με αίμα, δάκρια και πόνο. Θα έπρεπε όμως – κατά τη γνώμη του γράφοντος – να κλείσει και με περίσκεψη από τη μεριά των χιλιάδων βολεμένων συμπατριωτών μας που ακούμπησαν σε αυτό το σαθρό σύστημα. Που με την ψήφο τους εξέθρεψαν το θηρίο.

Γιατί άραγε φωνάζουν σήμερα οι Δημόσιοι υπάλληλοι; Είναι κακό τώρα το ΠΑΣΟΚ που οι ίδιοι ψήφιζαν, που οι ίδιοι έφερναν με θρησκευτική ευλάβεια στην εξουσία καθώς έτσι τους βόλευε; Είναι κακό διότι απλά περιορίζει τα κεκτημένα, που ούτως ή άλλως με άδικο τρόπο τους εκχώρησε; Είναι σωστό – έστω και από ηθικής απόψεως – η πλειοψηφία των δημοσίων λειτουργών να προσλαμβάνεται με κριτήρια συγγενικά, φιλικά και σαφώς μη αξιοκρατικά και άλλοι ικανότεροι πολίτες να μην μπορούν ούτε καν να περάσουν έξω από τις εφορίες, τις πολεοδομίες, τη ΔΕΗ ή άλλες ΔΕΚΟ;

Είναι σωστό να πηγαίνουμε όλοι εμείς, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι για να εξυπηρετηθούμε σε όλους τους παραπάνω οργανισμούς και κάποια πράσινα, γαλάζια ή κόκκινα θρασίμια να μας ταλαιπωρούν αναίτια ή – ακόμα χειρότερα – να μας πιέζουν για να λαδώσουμε; Πρόκειται για τα θρασίμια εκείνα που αγνοούν το τεράστιο δώρο της μονιμότητας που έχουν και δεν μας λογαριάζουν.

Ας δούμε όμως και τη φύση των ίδιων των μέτρων που εχθές ανακοινώθηκαν. Είναι παράλογο άραγε το ενιαίο μισθολόγιο; Μήπως δηλαδή έχετε δει πολλούς δημόσιους υπάλληλους να εργάζονται πέραν του 8ώρου τους για να διεκδικούν πρόσθετες παροχές; Επομένως για ποιο λόγο να αμείβεται ένα στέλεχος του ΟΠΑΠ περισσότερο από έναν νοσοκομειακό υπάλληλο ή έναν αστυνομικό;

Είναι μήπως λάθος η κατάργηση δημόσιων φορέων που απλά έχουν δημιουργηθεί για να βολεύονται οι ημέτεροι και δεν έχουν καν αντικείμενο; Ή είναι μήπως λάθος η λογική των μετατάξεων και της αναδιάταξης του προσωπικού στο Κράτος, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή η διακοπή των επιχορηγήσεων στους ασυνεπείς φορείς; Μήπως δηλαδή πάλι την κρίση θα πρέπει να την πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας που μαραζώνει με εκατόμβες απολυμένων και νεοανέργων; Ή δημόσιοι υπάλληλοι και πάλι θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο;

Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους δεν θα πρέπει να θρηνούμε για τα νέα κυβερνητικά μέτρα. Γιατί πολύ απλά, αποτελούν τη δικαιότερη τιμωρία ενός συστήματος που το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε.

Και αντιγράφοντας το έξυπνο σλόγκαν που μου είπε ένας οδηγός ταξί «όλα στη ζωή κάνουν έναν κύκλο. Παπανδρέου τα έδωσε το ’81, Παπανδρέου τα παίρνει το 2011».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.