ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 17:43

ΑΡΘΡΑ

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Ο Τάκης Λαϊνάς Γεννήθηκε το  1959. Δημοσιογράφος. Ιδρυτικό Στέλεχος του Reporter.gr. Απόφοιτος Λεοντείου Σχολής. Φοίτησε στο Πολιτικό της Νομικής. (1984-1989) Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως Κοινοβουλευτικός Συντάκτης και θέματα Ευρωκοινοβούλιου. Ανώτατο στέλεχος του Ομίλου Τσάκου για Ασφάλειες και Αντασφάλειες (1989-1999). Από το 1999 έως και σήμερα είναι συντάκτης στο Reporter.gr.

Ο Πούτιν βλέπει δέκα χρόνια μπροστά

0 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011, 12:27
Η Ρωσία μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως ωστόσο ο εκσυγχρονισμός του ρωσικού πετρελαϊκού τομέα θα χρειαστεί δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν για μία ακόμη φορά, φαινομενικά μας εξέπληξε, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση των Δυτικών στην Λιβύη ως «Σταυροφορία». Μας εξέπληξε γιατί συντάσσεται με τους πιο ακραίους ισλαμιστές των οποίων είναι ο φανατικότερος εχθρός μετά τα όσα συμβαίνουν στην Τσετσενία.

Κανονικά όμως δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει καθόλου. Είναι άριστος παίκτης στην γεωπολιτική σκακιέρα και βλέπει πολύ μπροστά. Αυτή άλλωστε θα πρέπει να είναι και η ικανότητα ενός ηγέτη μιας χώρας πόσο μάλλον αν αυτή είναι η Ρωσία.

Θα πρέπει να θυμηθούμε πως ο Συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Πούτιν της πάλε ποτέ κραταιής KGB έγινε γνωστός στα ανώτερα κλιμάκια της τότε Σοβιετικής Ηγεσίας με την θρυλική έκθεση του για την γεωπολιτική θέση και στρατηγική της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Αυτή του η μελέτη ήταν αυτή που του άνοιξε τον δρόμο για τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας και για την μετέπειτα Προεδρία.

Σήμερα δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να στρώνει το έδαφος στο ίδιο πεδίο. Γνωρίζει άριστα πως με το να προσεταιριστεί το ισλαμικό στοιχείο την στιγμή μάλιστα που ο ακόμη και ο μετριοπαθής αραβικός σύνδεσμος κριτικάρει ανοικτά πλέον την επέμβαση της Δύσης, είναι ένα γραμμάτιο το οποίο θα εξαργυρώσει στο μέλλον, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Η Ρωσία μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως ωστόσο ο εκσυγχρονισμός του ρωσικού πετρελαϊκού τομέα θα χρειαστεί δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων. Γι΄αυτό και θέλει να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ρωσικές πετρελαϊκές στην διεθνή σκακιέρα. Αν η Λιβύη διχοτομηθεί θα έχει τον πρώτο λόγο σε ότι απομείνει στον Καντάφι. Ενδεχομένως και στην άλλη πλευρά.

Επίσης στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία που αντιτίθεται από την πρώτη στιγμή στο Δυτικό εγχείρημα προκρίνοντας το ισλαμικό δημοκρατικό μοντέλο και είναι αυτή που διευκολύνει την ροή ρωσικού πετρελαίου με τον αγωγό που κατασκευάζει.

Στηρίζει έμμεσα την Γερμανία η οποία αντιτίθεται στην επέμβαση και είναι ο ισχυρότερος ενεργειακός εταίρος του στην Ευρώπη, ενώ συντάσσεται και με την Κίνα η οποία ζητά παύση του πυρός εδώ και τώρα. Μην ξεχνάμε πως η Κίνα είναι ο νέος μεγαλύτερος αντίπαλος των Ρώσων στην διεθνή πετρελαϊκή σκηνή καθώς οι κινέζοι αγοράζουν μερίδια πετρελαϊκών ώστε να εξασφαλίσουν κάλυψη των δικών τους ενεργειακών αναγκών.

Κάθε άλλο λοιπόν μας εκπλήττει η θέση Πούτιν ο οποίος άλλωστε θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας του εκ νέου.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.