ΑΡΘΡΑ

Νικόλας Κονταρίνης


Θεατές λόγων και... ακροατές έργων!

0 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010, 17:40

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, που τη φορά αυτή θα είναι διαφορετικές λόγω « Καλλικράτη”, και επιχειρώντας έναν σύντομο, και όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό, απολογισμό του συνολικού έργου κάποιων δημοτικών αρχών της παράκτιας ζώνης, πολύ εύκολα διαπιστώνουμε πως, στην πλειοψηφία τους οι δημότες, οι φορολογούμενοι πολίτες, έγιναν «Θεατές λόγων και ακροατές έργων»!

Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε σε όλους τους δήμους, κάτι που είναι αυτονόητο άλλωστε, θα σταθούμε σε κάποιες, άκρως χαρακτηριστικές, περιπτώσεις, που αξίζει να μνημονευτούν, προκειμένου να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Η γενικότερη εικόνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλως ιδιαιτέρως για τους Δήμους, είναι αρνητική. Γνωστά, εξάλλου, τα πορίσματα και οι εκθέσεις διαφόρων θεσμοθετημένων φορέων, όπως του Συνηγόρου του Πολίτη και του Γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης, που μιλούν για παρανομίες και αυθαιρεσίες στον χώρο αυτό.

Πάντως, και πέραν αυτού, κάθε αντικειμενικός παρατηρητής και κάθε ενεργός ή, « ψαγμένος» πολίτης, εύκολα μπορεί να διακρίνει το θετικό παραγόμενο( ή παραχθέν) έργο μιας δημοτικής αρχής, από το μηδαμινό ή ανύπαρκτο μιας άλλης. Ειδικότερα, δε όταν έχει την δυνατότητα να κάνει και συγκρίσεις, κάτι που, στη σημερινή εποχή της συνεχούς ροής πληροφοριών και ενημέρωσης από πολλά μέσα, είναι εύκολο να γίνει.

Το έχω αναφέρει κι άλλες φορές στο παρελθόν πως, η σύγκριση, είναι ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας σε όποιον θέλει να κρίνει το έργο ενός δημάρχου.
Λαμβανομένου ότι, έχουμε δίπλα μας την περίπτωση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζιδάκη, με δεδομένη αυτή την «σταθερή αξία» όπως παραδέχονται όλοι, η υπόθεση γίνεται ευκολότερη απ’ όσο νομίζει κάποιος.

Το συνολικό έργο λοιπόν, του κυρίου Χατζιδάκη, εκτός του ότι αναγνωρίζεται από τους πάντες ως θετικό και εντυπωσιακό σε μέγεθος, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, όταν αναλογισθεί κανείς ότι ειναι αδάλειπτο και πλήρες διαφάνειας. Επίσης, αν και έχουν γίνει τόσα πολλά μεγάλα και χρήσιμα δημοτικά έργα, στο ταμείο του δήμου Παλαιού Φαλήρου υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πλεόνασμα 6.000.000 ευρώ!
Αυτή, είναι η μία πλευρά της εικόνας, η θετική, αποτέλεσμα χρηστής και, πάνω απ’ όλα, έντιμης διαχείρισης των χρημάτων των φορολογούμενων δημοτών.

Από την άλλη, έχουμε το αρνητικό παράδειγμα ορισμένων δημάρχων. Του Γιάννη Θεοδωρόπουλου στη Γλυφάδα, του Χρήστου Κορτζίδη στο Ελληνικό και του Γιώργου Μάντεση στη Βούλα.
Χωρίς ίχνος υπερβολής, για έναν αντικειμενικό παρατηρητή που παρακολουθεί σε βάθος τα δημοτικά δρώμενα σ’αυτές τις πόλεις και απαλλαγμένος από τις όποιες κομματικές ή, άλλου είδους υστεροβουλίες, οι τρεις αυτοί δήμαρχοι, στα όποια χρόνια διοίκησαν (και διοικούν) ο καθένας τους, δεν έχουν να παρουσιάσουν σχεδόν τίποτε! (Το.. «σχεδόν» μπαίνει εδώ γιατί, ως παραχθέν «έργο» μιας δημοτικής αρχής, κάποιοι θεωρούν την αλλαγή λαμπτήρων στον δημοτικό φωτισμό ή, την αποκομιδή των σκουπιδιών!...)

Γιάννης Θεοδωρόπουλος, δήμαρχος Γλυφάδας
τον «καθαίρεσαν» «πριν την ώρα του»!

Ο άνθρωπος αυτός υπήρξε η μεγαλύτερη απογοήτευση της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που τον «έκανε» δήμαρχο. Στα τέσσερα χρόνια που... «διοικούσε» (!), εξέθεσε εαυτόν και την μεγάλη γαλάζια πολιτική παράταξη που τον στήριξε.
Αλλεπάλληλα και ανεπανόρθωτα τα «λάθη» (;) που έκανε και με δεδομένη την ανυπαρξία του, η οποία κυκλοφορούσε ευρέως και μέσα στα γραφεία της Ρηγίλλης, υποχρέωσαν τους αρμόδιους των «στηρίξεων» να τον αγνοήσουν, (παντελώς αυτή τη φορά, παρότι είναι ακόμη δήμαρχος! )
Εν ολίγοις, τον «καθαίρεσαν» πριν την ώρα του!

Άλλωστε, ποιος στ’ αλήθεια μπορεί να ξεχάσει, μεταξύ άλλων βέβαια, (ακόμη και να το ήθελε!) τα εκατομμύρια ευρώ που σκόρπισε για λίγα μικρά κουταβάκια στα πλαίσια κάποιου προγράμματος για τα αδέσποτα; Όπως, ασφαλώς, τα εκατομμύρια που ξόδεψε για την αναστήλωση του παλαιού Δημαρχείου, το οποίο τελικά έμεινε γιαπί;

Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού
Ο άνθρωπος που έκανε… απεργία πείνας 2 μήνες και, όμως, ζει ακόμη!

Εδώ έχουμε μία –και μοναδική- “περίπτωση” ανθρώπου, που το “έργο” του δεν υπήρξε μόνο… αόρατο σ’αυτά τα 4 χρόνια, αλλά είναι “για γέλια… και για κλάματα!”, όπως συζητιέται πλέον μεγαλοφώνως στα στέκια της Αργυρούπολης και του Ελληνικού.
Παράλληλα, δημοτικοί του σύμβουλοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή τον εγκατέλειψαν και πήγαν σε άλλους συνδυασμούς, φέρεται να μην του συγχωρούν το γεγονός ότι τους παραπλάνησε, λέγοντάς τους πολλά ψέμματα σε εξόχως σημαντικά ζητήματα και ότι οι, δήθεν, “αγώνες” του ήταν επιλεκτικοί και υστερόβουλοι, όπως αντελήφθησαν στην πορεία.

Το «έργο» του, δεν υπήρξε μηδενικό και αόρατο μόνο, αλλά και γεμάτο ανακρίβειες. Αρκεί να ξεφυλλίσει κάποιος το προηγούμενο προεκλογικό του πρόγραμμα, αυτό του 2006, για να καταλάβει ΑΜΕΣΩΣ, το “ΤΙΠΟΤΕ” της υλοποίησης του!

Όσο για το σημερινό, τα ρήματα “καταγράψαμε” (!), “διατηρήσαμε” (!) και… “συντηρήσαμε”(!), πλεονάζουν σε συντριπτικό βαθμό απο τα : “πραγματοποιήσαμε” ή “κατασκευάσαμε”.

Κοντολογίς, ο Χρήστος Κορτζίδης ομολογεί ότι δεν έκανε απολύτως τίποτε ή, μάλλον, πως, “συντήρησε” και “ διατήρησε” τα έργα που, όντως, πραγματοποίησε η προηγούμενη Διοίκηση του Νάκη Εφραιμίδη. Του σεμνού και “αθόρυβου” αυτού ανθρώπου, ο οποίος φεύγοντας τον Δεκέμβριο του 2006, είχε αφήσει μέσα στο ταμείο του Δήμου πλεόνασμα 1.200.000,00 ευρώ.
Είναι τα χρήματα αυτά, για τα οποία κομπάζει εδώ και τέσσερα χρόνια ο Κορτζίδης, λέγοντας παντού ότι έχει αποθεματικό! Και βέβαια, τηρώντας πάντα την γνωστή του τακτική, αυτή της εσκεμμένης (και μειλίχιας) παραπλάνησης, δεν λέει ότι “κατάφερε” αυτό το πλεόνασμα να το μειώσει αντί να το αυξήσει! (ή, να το διατηρήσει – κι αυτό - όπως το βρήκε!). Δηλαδή, ο εν λόγω κύριος, δεν λέει ότι, από την ημέρα που ανέλαβε, δημιούργησε “έλλειμμα” συγκριτικά με το πλεόνασμα που βρήκε. Και μάλιστα, χωρίς να ‘χει κάνει κανένα σημαντικό έργο!
Και, ασφαλώς, δεν πρέπει να λησμονούμε και τον… τιτάνιο “αγώνα” του ενάντια στον “Καλλικράτη” ! Αυτή την δίμηνη (ίσως και παραπάνω) “απεργία πείνας” του, προκειμένου να μην πάει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη.
Και, όμως, αυτός ο άνθρωπος, που έκανε τόσες μέρες απεργία πείνας και τη διαφήμιζε συνεχώς (διάβαζε το “Απεργόμετρο” του Κορτζίδη στην Τσούχτρα του “Β” και vimaonline.gr), αυτός ο άνθρωπος ζει ακόμη, και σήμερα βρίσκεται ανάμεσά μας!
Γιώργος Μάντεσης,  δήμαρχος Βούλας
Ο “διαχειριστής” του χρόνου και το... “ασήμαντον” της 12ετίας!

Κι αν οι Θεοδωρόπουλος και Κορτζίδης σε Γλυφάδα και Ελληνικό αντίστοιχα, δεν έκαναν απολύτως τίποτα μέσα στα 4 χρόνια που διοίκησαν, τι να πούμε για τον απερχόμενο δήμαρχο της Βούλας Γιώργο Μάντεση, ο οποίος, για δώδεκα (12) συνεχή χρόνια, και τίποτε δεν πραγματοποίησε σε κανέναν τομέα, και με λάθος (;) τρόπο διαχειρίστηκε διάφορα ζητήματα, ελάσσονος και μείζονος σημασίας. Ως άκρως χαρακτηριστικά παραδείγματα της αδιαφορίας του και του μηδενικού του έργου που μας αφήνει ως… “πλούσια” κληρονομιά για να (μην) τον θυμόμαστε, είναι τα δύο κολυμβητήρια - ένα μικρό και ένα μεγάλο- που θα μας έφτιαχνε απ’ την πρώτη του 4ετία, το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο, η διευθέτηση του κυκλοφοριακού στο 3ο Δημοτικό σχολείο της πλατείας στο Πανόραμα, για το οποίο μάλιστα, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε “μια μεγάλη συγνώμη” απ’ τους γονείς που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση και που, τελικά, ούτε κι αυτό έκανε αν και τους το υποσχέθηκε εκείνο το βράδυ!
Το μοναδικό του “έργο”, το… καύχημα των καυχημάτων του, η… “ανάπλαση” (!) μιας πλατείας (μία κυριολεκτικά αστεία ανάπλαση) εννέα περίπου στρεμμάτων, η οποία κόστισε στους φορολογούμενους πολίτες - δημότες κοντά στα 4.000.000,00 ευρώ ! Δηλαδή, γύρω στο 1, 5 δισ. Δρχ.!! Και όπως είχα αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ - έρευνα, για αυτή την πραγματικά αστεία “ανάπλαση”, ο Μάντεσης ξόδεψε ανά στρέμμα περίπου, 10 φορές, περισσότερα χρήματα, απ’ ότι ο συνάδελφός του Διονύσης Χατζιδάκης στο Παλ. Φάληρο για το ίδιο έργο (και μάλιστα απείρως καλύτερο)!!
Και για να μην ξεχνάμε κάποιες μείζονος σημασίας “λεπτομέρειες”, να θυμήσουμε ότι αυτή η… “Χρυσή Πλατεία”, όπως την αποκαλεί ειρωνικά πλέον ο κόσμος μετά τα αποκαλυπτικά μας δημοσιεύματα, δόθηκε στον γνωστό εργολάβο της Βούλας με έκπτωση 1,1 % . Αρμόδιος αντιδήμαρχος την περίοδο εκείνη, ήταν ο Δημήτρης Κιούκης, ο οποίος, πριν προσχωρήσει στην παράταξη Μάντεση, τον κατηγορούσε πως έδινε τα έργα στον εργολάβο με τις γελοίες εκπτώσεις του 5% ! ‘Οταν έγινε ομοτράπεζός του, όμως, ξέχασε το 5% και… “προσαρμόστηκε” στο ακόμη χειρότερο (για το δημοτικό χρήμα) 1,1% ! και για το οποίο ουδέποτε ψέλλισε έστω και μια λέξη! (βλέπε σχετική αρθρογραφία “Β”) . 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.