ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, 07:37

ΑΡΘΡΑ

Του Νικόλα Κονταρίνη


Ποιοί μιλάνε άσχημα για μας

0 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 10:19

Είναι γνωστό πως, δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο αφού, μεταφορική τη εννοία, ο κόσμος μας είναι ένα τεράστιο ψηφιδωτό αποτελούμενο από διαφορετικού χρώματος και μεγέθους ψηφίδες, όπου κάθε μία απ' αυτές και μία ομάδα ανθρώπων.

Ζώντας, λοιπον, όλοι μας σε τούτη την μικρή πλανητική σφαίρα, του αχανούς σύμπαντος, είμαστε υποχρεωμένοι, εκ των πραγμάτων άλλωστε και προκειμένου, όχι μόνο να επιβιώνουμε αλλά και να προοδεύουμε,  με το να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Και όλα αυτά ασφαλώς, φροντίζοντας να τιθασεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις αδυναμίες και τα ελαττώματα που έχουμε ως θνητοί, γιατί όπως και να' χει, ουδείς τέλειος κι αλάνθαστος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι με τα όποια λάθη μας πρέπει να πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων ένα από τα βασικότερα στοιχεία της ύπαρξής μας μέσα στην κοινωνία, σαν αυτό της αξιοπρέπειας, τουλάχιστον.

Έτσι, και αφού χαράξουμε τις γραμμές πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθούμε, το ζητούμενο είναι κατά πόσο έχουμε αναπτυγμένη σε βάθος την αυτογνωσία και την απλή λογική, ώστε να είμαστε σε θέση να εκτιμούμε τα όσα μας μεταφέρονται από δεξιά κι αριστερά και να τα αξιολογούμε κάθε φορά ψύχραιμα και αντικειμενικά

Έχοντας ως βάση τα προαναφερθέντα, αλλά διαθέτοντας και την ανάλογη ικανότητα να διακρίνουμε, το αληθινό από το μεθοδευμένο και κακόβουλο ψέμα, για παράδειγμα, ή την άμετρη και υστερόβουλη κολακεία από την πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως δεν πρόκειται να πέσουμε σε καμία από τις παγίδες που, κάποιοι, λόγω της ψυχικής τους μιζέριας , εντέχνως έχουν στήσει για δικούς τους λόγους.

Οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια στα λάθη μας και δικαιολογούν κάθε "αμαρτία" μας, κακολογώντας μάλιστα όσους μας τα υποδεικνύουν με παρρησία, είναι άτομα που ακολουθούν πάντοτε διαδρομές υπόγειες και σκοτεινές, προκειμένου να πετύχουν τα όσα προς ίδιον όφελος επιδιώκουν. Πρόσωπα αναξιοπρεπή και υστερόβουλα, σε κάθε περίπτωση.

Σχετικά με αυτούς που μας κακολογούν χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λογο, με μοναδικό στόχο το καθαρά προσωπικό τους συμφέρον, ο Κικέρων υπήρξε κάτι περισσότερο από σαφής όταν έλεγε:" Μιλάνε άσχημα για μας, μόνο αυτοί που μας ζηλεύουν και μας φθονούν" [ Σ.Σ.: " ... που μας φθονούν για τις αξίες  μας", πράγματα που αυτοί δεν έχουν και ούτε θα αποκτήσουν ποτέ ...].

Υ. Γ. 1: Όταν είσαι αναξιοπρεπής εκ φύσεως και υστερόβουλος στο έπακρον, μην περιμένεις να σε αποδεχτούν άνθρωποι που διαθέτουν την στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Αυτή την αποδοχή θα την έχεις στα σίγουρα, μόνο από εκείνους που, είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, γιατί ως διαδρομιστές και καιροσκόποι κάτι κερδίζουν από σένα, είτε είναι ίδιοι με σένα.

Υ. Γ. 2: Μιζέρια [Μίζεροι άνθρωποι]:

Αυτοί που δεν αισθάνονται ίχνος ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που τους προσφέρουν οι άλλοι.
Αυτοί που ενδιαφέρονται μόνο για το καθαρά προσωπικό τους όφελος και για τίποτε άλλο.
Αυτοί που κατηγορούν τους άλλους, ακόμη και για τα λάθη που κάνουν οι ίδιοι.
Αυτοί που τρέφονται από την αγωνία και την στενοχώρια των άλλων.
Αυτοί που είναι επικριτικοί, αγνοώντας τα θετικά των άλλων και παρατηρώντας μόνο τα στραβά, και που μόνο αυτοί ισχυρίζονται ότι κάνουν οι άλλοι.
Αυτοί που ζηλεύουν και βλέπουν παντού ανταγωνιστές και θεωρούν πως αδικήθηκαν ή, εξαπατήθηκαν, φροντίζοντας να μειώνουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται το/τα άτομο/α που φοβούνται και ζηλεύουν.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.