ΑΡΘΡΑ

Του Νικόλα Κονταρίνη


Λόγια και πράξεις

0 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, 19:55

Ήταν Πέμπτη 24-7-2008 όταν, με την ευκαιρία της ημέρας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της χώρας Κάρολος Παπούλιας έλεγε ενώπιον του Πρωθυπουργού και όλων των αρχηγών των άλλων κομμάτων: "Η πολιτική χρησιμοποιείται σήμερα από τους πολλούς ως "όχημα" προσωπικού πλουτισμού". 
Τα ίδια, με διαφορετικά λόγια, είχε αναφέρει θυμάμαι και ο π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επί των ημερών του. 

Σχεδόν δέκα μήνες μετά, στις 9-5-2009 για την ακρίβεια, στη Θεσσαλονίκη, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε πει στη συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ: "Αντισταθείτε σ' όλους αυτούς που με τις πράξεις τους πληγώνουν την πατρίδα μαςκαι τη καθημερινότητα του πολίτη". Αυτά έλεγε ο τ. πρωθυπουργός στους νέους ανθρώπους κι απ' την άλλη, οι στενοί του συνεργάτες προκαλούσαν το λαό συνεχώς με τα "έργα και τις ημέρες τους"... 
Όλα αυτά - καθώς και πολλά άλλα παρόμοια - είναι νωπά στη μνήμη, μια και δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τότε. 

Οι μήνες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα εξάλλου, με άλλο Πρωθυπουργό τούτη τη φορά, έδειξαν πως οι πολίτες δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι, έστω και λίγο, καλύτερο από το γκρίζο χθες. 
Στο διάστημα αυτό η ζωή τους έγινε δυσβάσταχτη και σε αρκετές περιπτώσεις ανυπόφορη έως και αξεπέραστη. 

Η πορεία των πραγμάτων φανέρωσε πως, οι περισσότεροι απ' όσους κυβέρνησαν αυτό τον τόπο ή, διαχειρίστηκαν, από διάφορες θέσεις, διοικητικές θέσεις, το Δημόσιο χρήμα τα τελευταία 30 με 35 χρόνια, δεν κατάφεραν να το κάνουν με διαφάνεια, πέρα απ' όλα τ' άλλα. 
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό γινόταν με έναν τρόπο που ξέφευγε ακόμη και απ' τα όρια της πρόκλησης. 
Ετσι, με τις πράξεις τους αυτές, έδωσαν το δικαίωμα στον πρώτο πολίτη της χώρας να τους αποκαλεί και να τους καταγγέλει ευθέως (και μπροστά τους!), απατεώνες και κλέφτες. 

Τα όσα έχουν συμβεί - και ακουστεί - για το "σκάνδαλο" του Βατοπεδίου, γνωστά. Όμως, κατά την προσωπική μου γνώμη, στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά τη δικτατορία, τα σκάνδαλα της  Τράπεζας Κρήτης και της SIEMENS, είναι τα σοβαρότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το Χρηματιστήριο, ο Ο.Σ.Ε., το κτηματολόγιο κ. ά. με αφήνουν αδιάφορο ή τα ξέχασα. Κάθε άλλο!

Σαν τώρα θυμάμαι αυτά που μου 'χε πει ο Τάσος Μαντέλης ως Υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών τον Δεκέμβριο του 1999, στην συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει και δημοσιεύτηκε στο 37ο φύλλο του "Β', όπου δήλωνε πως,  κεντρικό του σύνθημα είναι (ήταν): "Πρώτα ο Πολίτης". 
Μεταξύ άλλων, μου είχε μιλήσει για: "σεβασμό απέναντι στους πολίτες", "σεβασμό στο χρήμα των φορολογουμένων πολιτών" και στην "διαφανή διαχείρισή του". 

Αυτονόητο είναι ότι, τα όσα μου είχε πει τότε, δεν έχουν καμία, μα απολύτως καμία, αξία, μετά την κυνική του ομολογία πως, ως υπουργός χρηματίζονταν από τη SIEMENS. 

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι τα λόγια υπερτερούν των έργων, σε κάθε περίπτωση. Λόγια κενά περιεχομένου και ανέξοδες υποσχέσεις... 
Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς άλλωστε, τα όσα έλεγαν και υπόσχονταν οι σημερινοί κυβερνώντες; 
Ανάμεσα στα τόσα, "έπαιξαν" και με την αγωνία των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά μια ολόκληρη ζωή, καταβάλλοντας με συνέπεια, ακόμα και με στερήσεις, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. 
Αλήθεια, που να φανταστούν οι άνθρωποι ποια τιμωρία τους περίμενε!

Πολλά θα μπορούσα να γράψω πάνω σ' αυτά τα θέματα, όμως, αντί επιλόγου και περαιτέρω σχολίων, σας παρουσιάζω την επιστολή ενός συνταξιούχου του Ν.Α.Τ., όπως μου ήλθε, και σας παρακαλώ να τη διαβάσετε με την προσοχή που της αρμόζει (ο τίτλος είναι του αποστολέα - αναγνώστη, και τα στοιχεία στη διάθεσή μας). 

Υπουργέ, είναι κλεψιά!

"Ήμουν ναυτικός ασυρματιστής σε τάνκερ. 
Είκοσι τρία χρόνια πραγματική υπηρεσία, συν τέσσερα χρόνια οι άδειές μου, σύνολο 27 χρόνια. 
Μετά την καταστροφή που έκανε στο ΝΑΤ, με τη δραχμοποίηση, ο συγχωρεμένος Ανδρέας Παπανδρέου, πήρα μία σύνταξη πείνας. Προκειμένου να συμπληρώσω και τα χρόνια του επικουρικού ταμείου ώστε να παίρνω κάτι παραπάνω, πλήρωσα το υπόλοιπο που έλειπε. Τα πλήρωσα όλα! 
Με ποιο δικαίωμα λοιπόν, έρχεται τώρα ο καθένας και μου κλέβει από την άδειά μου 300 ευρώ και ποιος ξέρει τι άλλο αργότερα; 
Αυτό είναι καθαρή κλεψιά, γιατί αυτά είναι δικά μου χρήματα. Δεν μου τα έδωσε κανένας Υπουργός Οικονομικών. Είναι δικά μου και αγωνίστηκα για να τα παίρνω. 
Λίγο προτού τελείωσω αυτό το γράμμα μου, πρέπει να σας πω ότι λόγω των αναθυμιάσεων του πετρελαίου στα καράβια όλα αυτά τα χρόνια, έπαθα καρκίνο του λάρυγγα, έκανα ολική λαρυγγεκτομή και δεν μπορώ να μιλήσω. Κι έρχεται σήμερα ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβερνηση και μου κόβει τη σύνταξή μου; 
Όταν εγώ κλέψω, με πιάνει ο εισαγγελέας και με δικάζει. Αυτόν ή αυτούς που μου κλέβουν τον ιδρώτα 27 χρόνων, δεν υπάρχει εισαγγελέας να τους δικάσει;" 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.