ΑΡΘΡΑ

Του Νικόλα Κονταρίνη


Μετεκλογικές προσεγγίσεις

0 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, 10:31

 Οι εκλογές για τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, όπως και για την Ευρωβουλή, ανήκουν πια στο παρελθόν. 

Αφήνοντας να περάσει λίγο ο καιρός, ώστε να καταλαγιάσει ο θόρυβος και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, μπορούμε να πούμε με την πρέπουσα ψυχραιμία και νηφαλιότητα πιά πως, σε κάποιες περιοχές, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη η επικράτηση συγκεκριμένων δημάρχων, καιρό πριν, αρκεί να μην αντιμετώπιζες τα πράγματα με εμπάθεια και περισσή υστεροβουλία, αλλά με καθαρή και αντικειμενική ματιά. 

Άκρως χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι δήμοι Αργυρούπολης - Ελληνικού, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης [3Β] και Αλίμου, στους οποίους επανεξελέγησαν οι δήμαρχοί τους και μάλιστα με εντυπωσιακά ποσοστά από την πρώτη Κυριακή, ξεκαθαρίζοντας όχι μόνο το μετεκλογικό τοπίο αναφορικά με τις ισχυρές πλειοψηφίες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δίνοντας έτσι και ένα οριστικό τέλος σε συγκεκριμένα τοπικά "συστήματα"εξουσίας ή, σε ορισμένες, εξόφθαλμες και παρά φύση καιροσκοπικές "συμμαχίες", που μοναδικό στόχο τους είχαν, ελέω του απαράδεκτου νόμου του Κλεισθένη, να "κλαδέψουν" τα ποσοστά των δημάρχων, προκειμένου να τους στείλουν λαβωμένους στον δεύτερο γύρο, ώστε να καταστούν περισσότερο "ευάλωτοι" στις όποιες - πιθανές - κατόπιν "απαιτήσεις" τους. (Μ'αυτόν τον μπακαλίστικο τρόπο έκαναν τους κουτοπόνηρους υπολογισμούς τους).

Έτσι τα υπολόγιζαν οι αντίπαλοί τους, που αντί να σκύψουν να αφουγκραστούν την ανάσα των συμπολιτών τους, φρόντισαν, με πλεόνασμα υστεροβουλίας και μεθοδεύσεων παλαιοκομματικού τύπου, είτε να υπόσχονται πράγματα ανέφικτα, τουλάχιστον με τα σημερινά ή, σε βάθος κάποιων δεκαετιών, δεδομένα, είτε να  λασπολογούν ασύστολα, διαδίδοντας φοβερά ψέματα κάθε φορά σε βάρος των επανεκλεγέντων δημάρχων των τριών περιοχών, που ενδεικτικά αναφερόμαστε και για τους οποίους, όμως, είχαμε  μιλήσει και προ - εκλογικά, προβλέποντας μάλιστα και την τελική επικράτησή τους, χωρίς δεύτερη προσπάθεια.

Και επειδή καλά τα λόγια, όμως, ακόμη καλύτερα τα "ντοκουμέντα", αξίζει να θυμίσουμε κάποια από τα ... "περίεργα"[;] που είδαμε να συμβαίνουν πριν τις δημοτικές εκλογές, τα οποία σε συνδυασμό με άλλες, περασμένες, ίδιες περιόδους, δείχνουν με τον πλέον τρανό τρόπο, πως "λειτουργούν" ορισμένοι άνθρωποι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά της πόλης τους.

Στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό, πρόσωπα που, όχι στο μακρινό παρελθόν, ήταν απέναντι στον νυν δήμαρχο, Γιάννη Κωνσταντάτο, πολεμώντας τον και διαβάλλοντάς τον ποικιλοτρόπως, βλέποντας την ανοδική του πορεία και το "πέρασμα" που είχε συνεχώς στον κόσμο, το ... "γύρισαν" και στις εκλογές του 2014, πήγαν μαζί του και οικογενειακώς!

Οι πολίτες, όμως, δεν τους εξέλεξαν, αλλά και ο δήμαρχος που πρεσβεύει άλλες αρχές και αξίες, και δεν υπέκυψε σε απειλές και εκβιασμούς, τους υποχρέωσε, είτε να αλλάξουν παράταξη στις εκλογές αυτές ή, να πάνε για ... δήμαρχοι, που τελικά δεν πήγαν, αλλά προσκολλήθηκαν σε άλλους "σωτήρες", αποτυγχάνοντας και αυτή τη φορά να εκλεγούν!

Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που με τα όσα κάνουν, φανερώνουν το υπερφίαλο του χαρακτήρα τους, καθώς και την άκρατη υστεροβουλία τους, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται γενικώς ...

Τα ίδια πάνω κάτω, συνέβησαν και στον Δήμο του Αλίμου, όπου παρακολουθήσαμε το φαινόμενο, αυτοί που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη και "συμμάχησαν" με τους αντιπάλους του, όλοι τους να συντριβούν. Πλήρης η εξαέρωσή τους! 

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι και το γεγονός της πανωλεθρίας που υπέστη ο δημοτικός συνδυασμός "Μπορούμε καλύτερα", του υποψηφίου δημάρχου, Ευάγγελου Τσαμήτα, προερχομένου από την Νέα Δημοκρατία, κατά δήλωσή του, όμως, χωρίς την επίσημη στήριξή της, παρ'όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του προκατόχου του, Ν. Τσαμπαρλή και ορισμένων, άνευ ιδιαίτερης δυναμικής, στελεχών της Τοπικής Οργάνωσης, να το παρουσιάσουν όπως τους συνέφερε, παρασύροντας μάλιστα και κάποιους υποψήφιους βουλευτές του Νότιου Τομέα του κόμματος, που τελικά εκτέθηκαν, αφού ο κόσμος της Ν.Δ. στον Άλιμο, στην συντριπτική του πλειοψηφία, προτίμησε και επανεξέλεξε τον ανεξάρτητο, αλλά και επιτυχημένο όπως τον έκριναν οι συμπολίτες του, δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη.

Και χαρακτηρίζεται ως "αξιοσημείωτο γεγονός", επειδή στις πρόσφατες εκλογές για την Ευρωβουλή, η Νέα Δημοκρατία πήρε στον 'Αλιμο κοντά στο 40%, ενώ, ο φερόμενος υποψήφιός της για τον Δήμο, έλαβε γύρω στο 10% μόνο! Και αυτό είναι κάτι που οφείλουν τα αρμόδια όργανα στην Πειραιώς να το λάβουν πολύ σοβαρά στα "υπ'όψιν" για το "αύριο" στην πόλη, αλλά και για τον βαθμό εκτίμησης που έχουν οι πολίτες - ψηφοφόροι της σε ορισμένα πρόσωπα της περιοχής.

Στον δήμο των τώρα, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες που πιθανόν να κουράσουν, σε γενικές γραμμές τα όσα ακούγονταν και γράφονταν προεκλογικά από τις περισσότερες αντίπαλες παρατάξεις εναντίον του επανεκλεγέντος δημάρχου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, προκαλούσαν στους γνωρίζοντες τα της περιοχής, τουλάχιστον απορία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και θυμηδία. 

Όλοι αυτοί οι "σωτήρες" του μεγάλου Καλλικρατικού Δήμου της παράκτιας ζώνης, ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλούσαν [και ίσως συνεχίσουν να μιλάνε] για ξεπούλημα των φιλέτων της περιοχής στους εφοπλιστές και στους μεγαλοεπενδυτές και άλλα τινά παρόμοια, που με τα όσα θα κάνουν θα υποβαθμήσουν το περιβάλλον και γενικότερα την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κοντολογίς, τα ίδια Παντελάκη μου ...

Και αν εξαιρέσει κανείς την συνέπεια της παράταξης του ΚΚΕ, σχετικά με τις σταθερές και ξεκάθαρες, ευθείες, θέσεις του, έστω κι αν δεν συμφωνεί κάποιος μ'αυτές, όλοι οι οι υπόλοιποι, "Άλλος για Χίο τράβαγε κι άλλος για Μυτιλήνη ...".

Με αποκορύφωμα, βέβαια, την σύλληψη ορισμένων από τους, "δήθεν" προστάτες των ακτών, αυτούς που θέλουν να τις ... αυτο - διαχειρίζονται(!!) και μάλιστα με ανοίκειο τρόπο, όπως αποκαλύψαμε και σε πρόσφατο σχετικά ρεπορτάζ, όταν επιχείρησαν να υδροδοτήσουν με παράνομη σύνδεση από το κεντρικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, χώρους σε ελεύθερη παραλία, τους οποίους, με το "έτσι θέλω", είχαν καταλάβει και εκμεταλλεύονταν οι ίδιοι, ποικιλοτρόπως.

Όλοι αυτοί λοιπόν, οι κατ' επίφαση προστάτες του περιβάλλοντος, που έχει αποδειχθεί ότι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για το καθαρά προσωπικό τους συμφέρον, υπέστησαν μία μεγάλη ήττα από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, από την πρώτη Κυριακή.

Ολοκληρώνοντας, μπορούμε να πούμε ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες έδειξαν με τον πλέον εμφανή τρόπο πως, δεν παρασύρθηκαν από "λαϊκισμούς" και φτηνά ανέξοδα ψεύδη, ούτε από τις ασυναρτησίες και τις αμιγώς υστερόβουλες προτροπές όσων τους μίλαγαν για την καταστροφή των πόλεών τους, αφού, με τα εντυπωσιακά ποσοστά που έδωσαν, χωρίς δεύτερη σκέψη στους προαναφερθέντες  Δημάρχους, έστειλαν ταυτόχρονα, και προς πάσα κατεύθυνση, το μήνυμα - ρήση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, του "Πατριάρχη της Αυτοδιοίκησης" όπως τον αποκαλούν, ότι: "Οι πολίτες σε παρακολουθούν, σε κρίνουν και σε στηρίζουν, όταν δημιουργείς και, αντιθέτως, σε  γκρεμίζουν και σε απαξιώνουν όταν σε βλέπουν να ραδιουργείς".

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.