ΓΔ: 641,07 -0,47% EUR/USD: 1,1359

ΑΡΘΡΑ

Του Νικόλα Κονταρίνη


Πάρε κόσμε!

0 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 12:46

Στη φυλακή κι ο Γιάννος, μετά τον Άκη και κάποιους άλλους. Όλοι τους" κυβερνήτες " της δύσμοιρης αυτής χώρας στο ανώτατο επίπεδο. 

Στη φυλακή με τις χειροπέδες λοιπόν, μερικοί από αυτούς με τα των συζύγων τους, επειδή πιάστηκαν να κατακλέβουν εκατομμύρια από το Δημόσιο χρήμα, με την κάλυψη μάλιστα συγκεκριμένων ομοιδεατών τους. Βλέπε, Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τις" επεμβάσεις " του στη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, όντας Υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να προστατεύσει τον σύντροφό του, "Ελβετό " συναγωνιστή του, "σοσιαλιστή", που από προχθές βρίσκεται έγκλειστος στον Κορυδαλλό.

Βέβαια, τα πράγματα αυτά δεν τελειώνουν εδώ, αφού οι εκβιασμοί, οι μίζες και ο χορός των" ιπτάμενων " εκατομμυρίων που ακούγονται από επισημα χείλη, δεν έχει τελειωμό. Αρκεί να δει κάποιος τι είπε, και εξ αυτών τι μπορεί να συμπεράνει ο καθένας, ο Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην Κρήτη και θα καταλάβει, πάραυτα, τι γίνεται επί ημερών συγκυβέρνησης των Συριζανέλ. Πολλώ δε μάλλον, όταν η απόλυτη σιωπή του κ. Τσίπρα είναι αρκούντως εκκωφαντική και έτσι, εξ αυτού και μόνο, ο κάθε καταταλαιπωρημένος πολίτης της χώρας μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει πίσω από τις "κουρτίνες".

Αυτά - και άλλα πολλά, ίσως -, συμβαίνουν στα" υψηλά " σαλόνια της πολιτικής ζωής του τόπου. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που τα ίδια γίνονται και σε χαμηλότερο επίπεδο, όπως είναι και αυτά που λαμβάνουν χώρα στους δήμους, άλλωστε.  

Για παράδειγμα, τις απίθανες υπερκοστολογήσεις δημοτικών έργων ή, την σωρεία αποφάσεων "μαϊμού" δημοτικών συμβουλίων, όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν τελευταία για μεγάλο δήμο της παραλίας. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως, και εδώ, ο χορός των εκατομμυρίων, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, καλά κραττεί. 

Και ασφαλώς, δεν νομίζω πως χρειάζεται να επαναλάβω για τα όσα παράνομα στους ΟΤΑ έχουμε δημοσιεύσει και αποκαλύψει, όλα αυτά τα χρόνια, μιας και τα συνεχή πορίσματα- εκθέσεις των διαφόρων ελεγκτικών οργάνων της Πολιτείας όπως, του Συνηγόρου τ. Πολίτη, όπου έχουν καταγραφεί πολλά περισσότερα, το αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή και στοιχειοθετημένο τρόπο.

Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων λοιπόν, παντού, χωρίς να πηγαίνουν πάντα εκεί που πρέπει. Και δεν πάνε, γιατί άλλοτε είναι προϊόν από μίζες σε αγορές εξοπλιστικών, άλλοτε για να εξαγορασθούν θέσεις και ψήφοι, και πάει λέγοντας ... 

Βλέποντας όλο αυτό τον χορό της σπατάλης του δημοσίου-δημοτικού χρήματος, για έργα και αγορές, όχι πάντοτε χρήσιμα και απαραίτητα, και εν πολλοίς ανούσια ως προς το τελικό  προϊόν που προσφέρεται στους πολίτες-δημότες, στέκομαι στην ρήση ενός επιτυχημένου ανθρώπου της Αυτοδιοίκησης, του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη: "Ξοδεύω τα χρήματα του Δημοσίου για το οποιοδήποτε έργο κάνω στην πόλη, ακριβώς με την ίδια φειδώ και περίσκεψη που ξοδεύω τα χρήματα για να συντηρήσω την οικογένειά μου και το σπίτι μου".

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, ο οποίος, κοντά δύο δεκαετίες, έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο σε μέγεθος, πολυσχιδές, σοβαρό και καλά μελετημένο κοινωφελές έργο, ξοδεύοντας πολύ λιγότερα από άλλους συναδέλφους του, που έχουν να παρουσιάσουν, όχι μόνο ακριβότερο αλλά και πολύ μικρότερο, και, ενίοτε, ποιοτικά κατώτερο έργο από το δικό του, έχει δημιουργήσει, πέραν όλων των άλλων, μία δική του"σχολή" διοίκησης, που με χαρά βλέπουν οι πολίτες να την παρακολουθούν με σεβασμό, αρκετοί νέοι σε ηλικία και ιδέες δήμαρχοι άλλων περιοχών, οι οποίοι δικαίως τον αποκαλούν "Δάσκαλο". 

Το περιλάλητο,"όλοι μαζί τα φάγαμε" δεν διαφέρει σε τίποτα από το "πάρε κόσμε", αφού και τα δύο κρύβουν την ίδια παγίδα. Μία παγίδα μέσα στην οποία ξαναπέσαμε, γιατί πιστέψαμε σε ανέξοδες υποσχέσεις και φρικτά ψέματα.

Οι φυλακίσεις, οι προφυλακίσεις και τα όσα-πιθανόν- όχι και τόσο καλά, για κάποιους, ακολουθήσουν, ας μας γίνουν μάθημα και ας φροντίσουμε αυτή τη φορά να εκλέξουμε, σε κάθε επίπεδο Διοίκησης, πρόσωπα που δεν θα μας πουν προεκλογικά "πάρε κόσμε", μα αυτούς που θα πουν αλήθειες έστω κι αν πονάνε.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.