ΑΡΘΡΑ

Νικόλας Κονταρίνης


Έτσι έχουν τα πράγματα

0 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010, 19:45

Oι αποκαλύψεις γύρω από τις μεγάλες υπερκοστολογήσεις φαρμάκων και άλλων αναλωσίμων ιατρικών ειδών, και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό,  έχουν προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά τον τελευταίο μήνα. Όμως, ας δούμε τι σχολίαζα γύρω από αυτή την υπόθεση, αρκετούς μήνες πριν την αποκάλυψη όλων αυτών. Έτσι, για να θυμόμαστε... 

Έτσι έχουν τα πράγματα

Φαρμακοποιός δεν είμαι, ούτε βέβαια και γιατρός. Όμως, δεν μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα που ‘ναι σ’ ευθεία γραμμή με τα οικονομικά, ένα τομέα με τον οποίο ασχολούμαι επαγγελματικά εδώ και τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια.

Όπως θα ‘χετε πληροφορηθεί, η νέα Υπουργός Υγείας, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα επαναφέρει τη “Λίστα φαρμάκων”, για την οποία καλό είναι να ‘χουμε υπόψη μας, έστω και γενικά, ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως, για παράδειγμα ότι το 2004 ξοδέψαμε για φάρμακα κοντά στο 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 το ποσό αυτό εκτινάχθηκε στα 5,5 δισ.! Είχαμε δηλαδή, μια αύξηση γύρω στο 300%!

Ασφαλώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία σοβαρή χώρα, όπως, λόγου χάριν, στις Σκανδιναβικές, γιατί εκεί υπάρχει εδώ και χρόνια το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Συνταγογραφήσεων (ΕΚΕΠΑΣΥ για συντομία), κάτι που εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε και το οποίο έχει άμεση σχέση με την πολυφαρμακία και κατ’ επέκταση με τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες.

Αναζητώντας κάποια στοιχεία πάνω σ’ αυτό, είδα ότι στη χώρα μας, σε μεγάλο ποσοστό, πάνω από 95%, οι ασθενείς που επισκέπτονται ένα γιατρό, φεύγουν με συνταγή που περιέχει επιπλέον φάρμακα απ’ όσα χρειάζονται.
Αντιθέτως, στα κράτη της Βόρειας Ευρώπης το ποσοστό αυτό πέφτει στο 50%. Στο μισό δηλαδή.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αυτή η όντως μεγάλη διαφορά, μεταφραζόμενη σε κόστος, τελικά επιβαρύνει το κράτος. Εμάς τους πολίτες, δημιουργώντας - εκ των πραγμάτων άλλωστε - και σοβαρά προβλήματα στον Δημόσιο Τομέα της Υγείας.

Με την εφαρμογή λοιπόν, του ΕΚΕΠΑΣΥ, ο γιατρός που προτίθεται να γράψει φάρμακο ή φάρμακα στον ασθενή, τη συνταγή θα την στέλνει ηλεκτρονικά και έτσι ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει έλεγχος.

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το κράτος θα γνωρίζει στοιχεία, τα οποία σήμερα γνωρίζουν μόνο οι ιδιωτικές και φαρμακευτικές εταιρείες, όπως λένε και οι αρμόδιοι που ασχολούνται με το θέμα.

Οι ίδιοι άνθρωπο λένε, επίσης, πως, δεν υπάρχει λόγος, π.χ. να συνταγογραφούνται κάποια φάρμακα, τα οποία αποδεδειγμένα ή δεν κάνουν τη δουλειά για την οποία χορηγούνται ή, δεν χρειάζονται πλέον στον ασθενή.

Μ’ αυτό τον τρόπο της συνταγογράφησης, λοιπόν, εκτός από τη λίστα θα υπάρχει και η εποπτεία. Και όπως είναι αυτονόητο, μέσα απ’ το συνδυασμό λίστας και ελέγχου (της εποπτείας που είπαμε πριν), θα ανασάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει ηλεκτρονική οργάνωση γιατρών και φαρμακείων, η οποία έχει υπολογιστεί ότι δεν θα κοστίσει περισσότερο από 12 εκατ. ευρώ.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφεί και περισσότερα του ενός φάρμακα, αρκεί να δικαιολογούνται, σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε, υπάρχουν άνθρωποι όπως οι της τρίτης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν πέραν του ενός προβλήματα υγείας ή, άλλοι με χρόνιες παθήσεις. Εδώ, οι ασθενείς αυτοί θα συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους. Δεν πρόκειται να τους τα κόψει κανένας.

Και εν πάση περιπτώσει, (και προκειμένου να μας υπολογίζουν ως χώρα), καιρός είναι να φροντίσουμε τα του οίκου μας για να μη μας πιάνει κανένας Ευρωπαίος - και μη - στο στόμα του.

Και για να γίνει αυτό, είναι κάτι που θα προέλθει μέσα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας σε όλα τα επίπεδα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.