ΑΡΘΡΑ

Νικόλας Κονταρίνης


Τα "παγώνια" και οι βρεγμένες γάτες

2 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015, 21:23

Αν και πέρασαν αρκετά χρόνια, βιώνοντας, όπως όλοι μας, την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, θυμάμαι τις "παραινέσεις" που ήταν γραμμένες σε έντυπα των στρατιωτικών σχολών από τις οποίες αποφοίτησα, πέραν βεβαίως, του όρκου που δώσαμε για την Πατρίδα. 

Μία από τις "παραινέσεις" αυτές, η πλέον χαρακτηριστική ίσως, έλεγε τότε, πως, "Η Ελλάδα, η χώρα σου, είναι φτωχό κράτος και δεν έχει τα μέσα να αγοράζει νέα όπλα. Γι' αυτό, να προσέχεις και να φυλάς το όπλο που σου εμπιστεύθηκε, όπως την κόρη του οφθαλμού σου". 

Στη μετέπειτα διαδρομή, είδα πρωθυπουργούς και υπουργούς να ορκίζονται, παραυρέθηκα και σε άλλες, διάφορες, ορκομωσίες, όπως, για παράδειγμα, δημάρχων ή, άλλων αιρετών της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι - όλοι αυτοί - ώμοσαν πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα, στους Νόμους του κράτους και στις Αξίες της Πατρίδας, μεταξύ άλλων. 

Και μετά απ' όλα αυτά τα "Ορκίζομαι", δεν ήταν λίγες οι φορές που, πολλοί από δαύτους, όχι απλά δεν τήρησαν τα όσα ορκίστηκαν ενώπιον Θεου ή, Συντάγματος και ανθρώπων, αλλά στην κυριολεξία τα ξεφτίλισαν κιόλας. 

Άλλωστε, στην πορεία τους, έστω και αν κάποιες φορές υπήρξε σύντομη, έδειξαν πως, τύποις έδωσαν τους όρκους, μια κι αυτό που, πρωτίστως, τους ενδιέφερε, ήταν αμιγώς το προσωπικό τους συμφέρον και αυτό του στενού τους παραταξιακού περιβάλλοντος.

Ποιος δεν θυμάται, άραγε, τα "έργα" και τις "ημέρες" ανθρώπων - ταγών, τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν με αλαζονεία, υποκρισία και περισσή αμετροέπεια απέναντι στη χώρα ή, στις τοπικές κοινωνίες. Και ειδικά σ' αυτές τις τελευταίες, είδαμε διοικήσεις να λειτουργούν,αποδεδειγμένα, με αδιαφάνεια, δόλο και απαξίωση των θεσμών. Λειτούργησαν, με λίγα λογια, ως "Αυτοκράτορες - Παντοκράτορες" στηριζόμενοι και στην διαπλοκή ανάμεσα σε άλλα. 

Δηλαδή, λειτούργησαν, κάποιοι απ' αυτούς, ακριβώς όπως ορισμένοι από τους, πάλαι ποτέ, κυβερνητικούς παντοκράτορες που προαναφέραμε, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στη φυλακή ή, τους άλλους, που ελέγχονται αυτή τη στιγμή από τη Δικαιοσύνη, κινδυνεύοντας να μπουν κι αυτοί μέσα, εφ' όσον αποδειχθεί ότι είναι ένοχοι ασφαλώς. 

Είναι όλοι αυτοί που, όσο ήταν στα πράγματα, συμπεριφέρονταν σαν "παγώνια" και, τώρα, σήμερα, που πέσανε από τις "καρέκλες - θρόνους" τους, είναι σαν τις βρεγμένες γάτες. 

Είναι όλοι αυτοί, που, εμάς τους υπόλοιπους, το "πόπολο" όπως μας θεωρούσαν, μας κοιτούσαν "αφ' υψηλού" πετώντας στα Παρίσια είτε για να παντρευτούν, είτε για να βολτάρουν μέχρι τις Βρυξέλλες προκειμένου να... ιδρώσουν(!) για να "διαπραγματευτούν", για το καλό μας.. πάντα!

Είναι όλοι αυτοί, που μας έβαζαν να λέμε "Ορκίζομαι να προσέχω αυτά τα πράγματα που μου εμπιστεύεται η πατρίδα, γιατί είναι φτωχιά και δεν θα μπορέσει να μου τα αντικαταστήσει εύκολα". 

Και την ίδια στιγμή, όλοι αυτοί, τα δικά τους "Ορκίζομαι", τα έκαναν εταιρείες οφσόρ με ακίνητα και εκατομμύρια μετρητά, σε μέρη εξωτικά. Για τέτοια ασυδοσία και απληστία μιλάμε. Για τέτοια σπατάλη του δημοσίου χρήματος.

Και, μια και μιλήσαμε για σπατάλη, σε εκείνα τα κρατικά έντυπα έγραφε πως, "η σπατάλη είναι επικίνδυνος εχθρός και απομακρύνει από τη Νίκη. Καταπολέμησε τη σπατάλη με φανατισμό". 
Αυτά... 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Χαριτάτος Γιώργος 26.03.15
Πράγματι εύστοχο. Ένα μήνυμα που ξεχωρίζει & μας αγγίζει, ελπίζοντας στην αποδοχή του από τους υγιείς σκεπτόμενους συμπολίτες μας & όχι μόνο.
Απάντηση
Ανδριανή Σινάκη 15.03.15
Εύστοχο το άρθρο!Ας ελπίζουμε πως τα πράγματα ίσως αλλάξουν.Πόσο και σε ποιό βαθμό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.Κάνουμε λίγη υπομονή και περιμένουμε.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.