ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΜΑΙΟΥ 2024, 14:56

ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μαραντίδου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ Γεννήθηκα στο Κιλκίς τον Αύγουστο του 1967, από την Ουρανία και τον Λάζαρο Μαραντίδη, παιδιά Ποντιακών προσφυγικών οικογενειών από το 1920 και έχω δύο αδέλφια την Ανθή και τον Νίκο. Έζησα σαν παιδί στο Bruhl της Κολωνίας στη Γερμανία, όπου ο πατέρας μου ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής ...περισσότερα

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Γεννήθηκα στο Κιλκίς τον Αύγουστο του 1967, από την Ουρανία και τον Λάζαρο Μαραντίδη, παιδιά Ποντιακών προσφυγικών οικογενειών από το 1920 και έχω δύο αδέλφια την Ανθή και τον Νίκο.

Έζησα σαν παιδί στο Bruhl της Κολωνίας στη Γερμανία, όπου ο πατέρας μου ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της περιοχής και μεγάλωσα στη Ν. Σμύρνη.
Από το 1993 ζω στο Π. Φάληρο, παντρεμένη με τον Δημήτρη Γεωργιακάκη, επιχειρηματία και Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Π. Φαλήρου και είμαι μητέρα ενός εφήβου του Μιχάλη.

Είμαι Γεωπόνος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο εργάζομαι από το 1995, με ερευνητική δράση μέχρι και σήμερα, Υποψήφια Διδάκτοράς του και ΕΤΕΠ του Εργαστηρίου Δενδροκομίας. Έχω διατελέσει μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και της Συγκλήτου του και είμαι από τα ιδρυτικά μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας.

Τα τελευταία 5 χρόνια δραστηριοποιούμαι στην τοπική κοινωνία του Π. Φαλήρου στο χώρο της Παιδείας. Είμαι επί 5 χρόνια μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, της οποίας διετέλεσα Ειδική Γραμματέας κατά την προηγούμενη θητεία. Ήμουν Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 11ου Δημοτικού και σήμερα είμαι Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου Π. Φαλήρου όπου φοιτά ο γιος μου, με συνεπές διοικητικό έργο στις ανάγκες των σχολείων. Για τη δράση μου αυτή, οι γονείς στις πρόσφατες εκλογές για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Π. Φαλήρου, με εμπιστεύτηκαν με ανέδειξαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό άνω του 40% και είμαι μέλος του ΔΣ και π.Αντιπρόεδρός της, με σκοπό να συνεχίσω να προασπίζομαι τα συμφέροντα όλων των παιδιών των σχολείων του Π. Φαλήρου.

Το ενδιαφέρον μου για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή γενικότερα, αλλά και τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα, με οδήγησαν στη συμμετοχή μου στην Οικολογική Συνεργασία Π. Φαλήρου, όπου διατελώ Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι απόψεις μου για την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την κοινωνική αλληλεγγύη, με έφεραν κοντά στον Γυναικείο Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΑΘΗΝΑ» του οποίου είμαι ενεργό μέλος. Είμαι επίσης μέλος της Ένωσης Κατοίκων Αμφιθέας «Σοφία Μπεφόν» που είναι και η γειτονιά μου, γιατί πιστεύω στην ενότητα και την κοινωνική δράση της γειτονιάς για τα οποία ο Σύλλογος δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία.

Σαν απόγονος προσφυγικών οικογενειών, δε μπορούσε παρά η πρόσφατη Προσφυγική Κρίση να με βρει ενεργή σε πολλά κινήματα και δομές αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κορύφωσής της και μέχρι σήμερα.

Σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, συμμετέχω στον Ανεξάρτητο Συνδυασμό «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ», γιατί θέλω οι Φαληριώτες όλων των ηλικιών να ζούμε στην καθημερινότητά μας
- σε έναν Δήμο διοικούμενο με διαφάνεια, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα,
- σε έναν Δήμο συμμετοχικότητας με πυρήνα τη γειτονιά
- σε έναν Δήμο Αλληλεγγύης, Υποστήριξης και Προστασίας,
- σε έναν Δήμο Πολιτισμού και Παιδείας, Επίσκεψης και Ψυχαγωγίας
- σε έναν Δήμο Αειφορίας και Ανάπτυξης
 λιγότερα

To διακύβευμα των εκλογών της Αυτοδιοίκησης και το έλλειμμα στο δημόσιο διάλογο

0 12 ΜΑΙΟΥ 2019, 20:14

Στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου αναμένεται να εκλεγούν οι νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών της χώρας χωρίς ωστόσο να έχει απασχολήσει το δημόσιο διάλογο το διακύβευμα της αναμέτρησης αλλά και το «κομβικό σημείο» στο οποίο βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερα σε μια πολιτικά συμπυκνωμένη περίοδο αλλά με έντονη φόρτιση οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης εμφανίζονται ως μικρογραφία και κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής ενώ στην πραγματικότητα έχουν έντονο ενδιαφέρον για ουσιώδη ζητήματα και σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Πολιτικές για την πράσινη ενέργεια, την ανακύκλωση απορριμμάτων, την προσαρμογή εφαρμογών για «έξυπνες πόλεις», η ανάγκη για κοινωνική πολιτική από τους δήμους με πόρους κατευθυνόμενους προς αυτή (Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμός, η δημιουργία πλέγματος κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο) αλλά και η ανάγκη για πραγματική αυτονομία των δήμων και την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για την επόμενη ημέρα των εκλογών αλλά δυστυχώς καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο στον δημόσιο διάλογο.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι τοπικοί αντιπρόσωποι χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις (αν και ελάχιστες) εμφανίζονται να μην αντιλαμβάνονται το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και αναπαράγουν τις συνθήκες του παρελθόντος και εμφανίζονται να μην αντιλαμβάνονται ότι σε όλο αυτό το κομματικό «παίγνιο» ο πραγματικός χαμένος είναι ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Πολίτης. Η άσκοπη και στην πραγματικότητα αντι-πολιτική μετατροπή των τοπικών εκλογών σε μάχη κομματικών διαστάσεων αποπροσανατολίζει από το βασικό δίληµµα της αναμέτρησης.

Για να κατανοήσουμε τα ελλείμματα του δημόσιου διαλόγου και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την πλευρά της ΕΕ για να αμβλυνθούν οι διαφορές εντός των κρατών μελών της για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 προϋπολογίζει να διατεθούν κεφάλαια ύψους 331 δισ. ευρώ προσαρμόζοντας τις παρεμβάσεις της στις περιφερειακές και τοπικές ανάγκες και κατευθύνει τους πόρους για να στηρίξει αναπτυξιακές στρατηγικές που διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές.

Επίσης, πολλές από τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας –καταπολέμηση του αποκλεισμού, κλιματική αλλαγή, ενσωμάτωση των μεταναστών – θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των πόλεων και των μητροπολιτικών περιοχών της Ευρώπης.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαική Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί περαιτέρω η αστική διάσταση της πολιτικής συνοχής. Το 6 % του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα διατεθεί για επενδύσεις στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με τις πόλεις να θεωρούνται ως μηχανές παραγωγής ανάπτυξης και καινοτομίας ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ίδιες πιεστικές προκλήσεις, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και άλλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι η πλειονότητα των επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής θα προσανατολίζονται στους στόχους για «μια εξυπνότερη και πιο πράσινη Ευρώπη» και αυτές προσαρμοσμένες σε τοπικό επίπεδο. Με βάση τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ΕΕ στην πρότασή της για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της το 25 % των κοινοτικών δαπανών θα συνεισφέρουν στη δράση για το κλίμα.

Παρατηρούμε ότι σε όλους τους νέους θεματικούς στόχους υπάρχει ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η εξειδίκευση τους αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για τους δήμους. Η αξιοποίηση αυτή είναι προφανές ότι δεν θα γίνει αυτόματα. Χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία, σχεδιασμό και παρέμβαση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται λοιπόν σε ένα κομβικό σημείο. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν συσσωρευμένες παθογένειες, αδυναμίες και στρεβλώσεις, οι οποίες κατέστησαν ακόμα πιο ορατές και σε πολλές περιπτώσεις εκρηκτικές, υπό το βάρος των επιπτώσεων της μακροχρόνιας κρίσης και από την άλλη ένα νέο τοπίο που διαμορφώνεται μέσα στην ΕΕ το οποίο επιζητεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει δράσεις σε όλα τα επίπεδα.

Στα τέλη Μαΐου, αυτό που ουσιαστικά θα αποφασίσουν οι πολίτες θα κρίνει το στοίχημα της επόμενης πενταετίας: Την ορθή αξιοποίηση των πόρων που θα διαχειριστεί η Αυτοδιοίκηση και την υπεύθυνη αποκέντρωση του ελληνικού κράτους. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.