ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 13:55

ΑΡΘΡΑ

Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης

Ο Χαράλαμπος Τζιγκουνάκης είναι Αντιστράτηγος ε.α.

Καινούργια κρίση με την Τουρκία

0 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 18:16

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας και την συμπεριφορά του να χαρακτηρίζεται σαν "Βόμβα" έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της γείτονος, στην προσπαθεια του να παραμείνει στην εξουσία, γίνονται παντού αυτη την περίοδο εμβριθείς αναλύσεις.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης στην Τουρκία εμφανίζουν μια σοβαρή εξασθένηση της δημοτικότητας του Τούρκου προέδρου λόγω της οικονομικής κατάστασης που είναι και το βασικότερο στοιχείο για την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων πολιτών.

Οι περισσότερες κρίσεις της Τουρκίας από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003 είναι δημιούργημά του, μηδέ και του στρατιωτικού πραξικοπήματος εξαιρουμένου όπως πολλοί πιστεύουν, και απ' όλες αντλούσε και αντλεί σοβαρά πολιτικά πλεονεκτήματα.

Η παρούσα κρίση είναι νομισματικής μορφής και έχει σχέση με την εμμονή του σε μια φιλολαίκή, αλλά ανοθρόδοξη προσπάθεια διατήρησης χαμηλών επιτοκίων. Οι συχνές του παρεμβάσεις στην κεντρική τράπεζα είναι η αιτία που έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές αλλά και από τους πολίτες. 
 
Συνεχίζει λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος την προσπάθειά του να γιορτάσει το 2023 την εκατονταετηρίδα της τουρκικής δημοκρατίας στο τιμόνι της χώρας και για την υστεροφημία του να παραμείνει άτρωτος. 

Μέχρι τότε μπορούμε να διακρίνουμε στις κινήσεις του την προσπάθειά του να αγοράσει πολιτικό χρόνο εκμεταλλευόμενος ή δημιουρώντας ο ίδιος κρίσεις... 

Η Τουρκία είναι γνωστό πως επενδύει, αν και όχι με διαφανείς διαδικασίες, στην αμυντική βιομηχανία, στην ψηφιοποίηση του δημοσίου ακόμη και στη ρομποτική, με απώτερο στόχο όπως διακηρύττουν την απεξάρτηση από την "ξένη εξάρτηση".

Η αντιπολιτευση μέσα σε αυτό το πλαίσιο αδυνατεί να προβάλει εναλλακτικές λύσεις, χαρακτηρίζεται υποχωρητική και ενδοτική και συναντά δυσκολίες στην ευρεία αποδοχή της. 

Ολοκληρώνοντας, ενώ η φτώχεια καλπάζει και η λαϊκή δυσαρέσκεια οξύνεται, πιθανόν ο Τούρκος πρόεδρος να ονειρεύεται μια κρίση που όπως έχει μάθει μέχρι τώρα, θα δώσει μια θετική αλλαγή γι' αυτόν. 

Η πατρίδα μας για άλλη μια φορά πρέπει να βρίσκεται σε ύψιστη διπλωματική και στρατιωτική ετοιμότητα και συναγερμό. Οι επόμενες μέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.