ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025, 23:52

ΑΡΘΡΑ

Ντόρα Πάλλη

Η Ντόρα Πάλλη είναι Σύμβουλος Πολιστικών και Εκπαιδευτικών θεμάτων, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.  

Πρωταγωνιστής ο Αθλητισμός στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση»

0 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 20:57

Το τελευταίο διάστημα ενημερωνόμαστε για όλο και περισσότερες καταγγελίες κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Και αυτόματα αντιλαμβανόμαστε όλες και όλοι μας την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές, σε κάθε πεδίο της κοινωνίας, με την Πολιτεία πρώτη να ενισχύει το νομικό πλαίσιο για την αποτροπή των φαινομένων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης.

Είναι κρίσιμο να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά, να είμαστε σε εγρήγορση και με ενσυναίσθηση και ευαισθησία να υποστηρίζουμε κάθε παιδί ή ενήλικο, κάθε θύμα που βρίσκει το θάρρος και τη ψυχική δύναμη να καταγγείλει την κακοποίηση, και βέβαια να στεκόμαστε ουσιαστικά δίπλα στην οικογένεια και στους οικείους του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση εκπόνησε το εξαετές «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση», το οποίο παρουσιάστηκε τις στην Ολομέλεια της Βουλής τον Νοέμβριο του 2022, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε μάλιστα το θέμα στην κορυφή των εθνικών προτεραιοτήτων αναδεικνύοντας τις σημαντικές πτυχές του εθνικού σχεδίου δράσης για την προστασία των ανηλίκων.

Στόχος του σχεδίου είναι η διευκόλυνση της διαδικασία καταγγελίας, να υπάρχει κοινωνική και διοικητική επαγρύπνηση και να αναπροσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο, αποτρέποντας κάθε επίδοξο θύτη. Στον χώρο του αθλητισμού, με 15 μέτρα συμμετέχει το Υφυπουργείο Αθλητισμού μαζί με άλλα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη προβλεφθεί και υλοποιούνται από πέρυσι.

Συνοπτικά αυτά τα μέτρα είναι:

1) Η θέσπιση του ελέγχου του προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Αθλητισμού, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας σε εργαζομένους και εθελοντές, καθώς και το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων σε αθλητικά σωματεία και φορείς.

2) Το Μητρώο Αθλητικών Φορέων με την ψηφιακή καταγραφή του συνόλου τους.

3) Η θέσπιση ψηφιακού Μητρώου Προπονητών, για την πλήρη διαφάνεια αλλά και την ενημέρωση των γονέων, στο ποιος είναι ο εκάστοτε προπονητής των παιδιών τους.

4) Το Πιστοποιημένο κλειστό επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

5) Η Διαδικτυακή επιμόρφωση διοικητικών στελεχών αθλητικών σωματείων.

6) Ο θεσμός του Αθλητικού Συνηγόρου για τη διαμεσολάβηση μεταξύ της αθλητικής οικογένειας συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, γονέων, προπονητών, διαιτητών, παραγόντων, αθλητικών φορέων κλπ. και του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

7) Κώδικες Ακεραιότητας στο χώρο του αθλητισμού, με την υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ, με βάση τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Ολυμπιακό Χάρτη και τον Κώδικα της αντίστοιχης Διεθνούς Ομοσπονδίας.

8) Αποστολή υποστηρικτικού και ενημερωτικού υλικού του προγράμματος «START TO TALK».

9) Καμπάνια μέσω των social media για την πρόληψη της βίας / κακοποίησης, της διαφθοράς και του ντόπινγκ στον αθλητισμό.

10) Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης με ενίσχυση της υπάρχουσας SOS 15900.

11) Ψηφιακό Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (HELP DESK)

12) Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου σε όλες τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες

13) Στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της ακεραιότητας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον τομέα του αθλητισμού με τη συνεργασίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας .

14) Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών (ΙΕΑΣ)

15) Μνημόνια συνεργασίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού με υποστηρικτικούς φορείς

Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω ότι στην Κυβέρνηση και στην ΝΔ και σε αυτό το πεδίο κάνουμε πράξη το σπάσιμο του αποστήματος της κακοποίησης και εργαζόμαστε συστηματικά συνεχώς για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Παράλληλα βέβαια ενισχύουμε τον αθλητικό χώρο προβάλλοντας το παράδειγμα του, το οποίο είναι πηγή δημιουργίας μιας καλύτερης, πιο φωτεινής και χωρίς αποκλεισμούς, κοινωνίας, στην οποία δεν χωρούν κακοποιητικές και βίαιες συμπεριφορές.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.