ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 19:12

ΑΡΘΡΑ

Ντόρα Πάλλη

Η Ντόρα Πάλλη είναι Σύμβουλος Πολιστικών και Εκπαιδευτικών θεμάτων, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.  

Ο αθλητισμός ως «φάρμακο» στην Ελλάδα της κρίσης

0 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 17:35

Ο αθλητισμός, ως κοινωνική δραστηριότητα, συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη της ευεξίας, την ηθικοπλαστική προπαρασκευή των νέων πολιτών, καθώς και την απόκτηση χρήσιμων γνώσεων για την μετέπειτα ζωή τους. Στη χώρα μας πιστώνεται η πατρότητα αυτού του αθλητικού ιδεώδους, καθώς και του Ολυμπιακού κινήματος.

Παρόλα αυτά, σήμερα, βρίσκεται στην κορυφή μιας προβληματικής ευρωπαϊκής κατάταξης, καθώς το ποσοστό των πολιτών της που δεν γυμνάζονται αγγίζει το 68%. Μάλιστα, στην ίδια έρευνα, ως κύριοι λόγοι για την αποχή του λαού μας από την άθληση, δεσπόζουν η έλλειψη χρόνου, αλλά και χρημάτων. Και αν το πρώτο εδράζεται σε ευρωπαϊκά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι πολίτες στην Ήπειρο, το δεύτερο φανερώνει, δυστυχώς, μια θλιβερή πραγματικότητα. Την έλλειψη αθλητικών υποδομών, τον κοινωνικό αποπροσανατολισμό -με ευθύνη του κράτους- από την άθληση, αλλά και την προώθηση ανθυγιεινών αξιών και μοτίβων συμπεριφοράς.

Στην χώρα μας, πέρα από τα λαοφιλή αθλήματα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, όλες οι υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες περνάνε κάτω από το «ραντάρ» της κρατικής μέριμνας. Ειδάλλως, φαντάζει ανεξήγητη η απουσία αγωνιστικών χώρων υψηλών στάνταρ, αλλά και η διαρκής περιπλάνηση αθλητών μας που κατέχουν πανελλήνια ή και παγκόσμια ρεκόρ, προκειμένου να βρουν ένα αξιοπρεπή χώρο για προπόνηση. Ακόμα, όμως, και η ύπαρξη πληθώρας γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν είναι αρκετή, για να καλύψει τις ανάγκες των αθηναϊκών και περιφερειακών σωματείων ανά την επικράτεια. Έτσι, σήμερα, διαπιστώνεται μια διαρκής «σφαγή» για τις εξέχουσες ώρες του απογεύματος, κατά τις οποίες θα στεγάζεται για ένα επιπλέον χρόνο το αθλητικό όραμα τους.

Σε αυτήν την εξίσωση μπαίνουν, δυστυχώς, οι προνομιακές σχέσεις συλλόγων με τους εκάστοτε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα τη χρόνια ανακύκλωση αυτών των παθογενειών. Παθογενειών που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συλλογική, Δημόσια Υγεία της χώρας μας. Γιατί, είναι τα δικά της παιδιά που, πλέον, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τα δικά της παιδιά που αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, αλλά είναι και τα δικά της παιδιά που έχουν αφαιρέσει ασυνείδητα τα φρούτα και τα λαχανικά από τις διατροφικές τους συνήθειες. Γι’ αυτό και πρέπει να αποτελέσει ύψιστη πολιτική προτεραιότητα η ενίσχυση του αθλητισμού. Και να «μπολιαστεί» στην καθημερινότητα, αλλά και τη νοοτροπία των Ελλήνων πολιτών η ενασχόληση με τον αθλητισμό όχι ως ανάγκη, αλλά ως κοινωνική προσλαμβάνουσα.

Σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει το Δημόσιο σχολείο ως φορέας των πάντα επίκαιρων Ολυμπιακών αρχών του «ευ αγωνίζεθαι», της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού αλλά και των κοινωνικών επιταγών για άθληση. Παράλληλά, πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να διαμορφωθούν στη χώρα μας οι συνθήκες για την άνθιση του μαζικού, όσο και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ισόποσα, χωρίς περιστροφές και δεύτερες σκέψεις. Είναι στο δικό μας χέρι το να στρέψουμε τη χώρα και το κράτος μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Και τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Να αγκαλιάσουμε, δηλαδή, τον αθλητισμό και να οχυρωθούμε πίσω από τις ευεργετικές του προεκτάσεις. Έχοντας ως οδηγό το παρελθόν, ας χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές καλές συμβουλές πατριδογνωσίας…

Ντόρα Πάλλη
Γεν. Γραμματέας Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας
Υποδιευθύντρια Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.