ΑΡΘΡΑ

Νίκος Σύκας

Ο Νίκος Γ. Σύκας είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας
Έδρα: Λευκωσία - Κύπρος 

Καινοτομική προφητεία για τους τουρκικούς σχεδιασμούς

0 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, 12:34

Προφητική η ομιλία μου στο Η’ Επιστημονικό – Λαογραφικό Συνέδριο για την Ακανθού που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 27 Ιουνίου 2015, όπου, μεταξύ άλλων έκανα αναφορά και στη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ και τη NOTAM στο Αιγαίο που είχε εκδώσει η Τουρκία την άνοιξη του 2015. Παρουσιάζεται πιο κάτω ένα απόσπασμα της ομιλίας η οποία περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Πρακτικών του Συνεδρίου (σελίδες 100–101) που εκδόθηκε από το Δήμο Ακανθούς.

«Στο βιβλίο του «Ο Μαύρος Κύκνος. Ο Αντίκτυπος του Εξαιρετικά Απίθανου» ο Καθηγητής Nassim Taleb επισημαίνει ότι:

α) Υπάρχει η τάση να υποεκτιμούμε την πιθανότητα ή ακόμη και να αγνοούμε παντελώς το ενδεχόμενο, να προκύψουν στο μέλλον σπάνια, αλλά σημαντικά συμβάντα με τεράστιο αντίκτυπο.

β) Απ’ τη μια υπερεκτιμούμε αυτά που γνωρίζουμε· απ’ την άλλη, υποεκτιμούμε την αβεβαιότητα και την πιθανότητα να είμαστε λανθασμένοι. Υποεκτιμούμε τα ρίσκα, δεν αξιολογούμε σωστά τις πιθανότητες.

γ) Υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι δύσκολο να προβλέψουμε. Γεγονότα που θεωρούνται σπάνια, και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες αυτά να συμβούν. Μπορούμε όμως να έχουμε μια γενική ιδέα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις πιθανές συνέπειες, και να είμαστε προετοιμασμένο.

Ο N. Taleb ονόμασε τα σπάνια αυτά συμβάντα «Μαύρους Κύκνους». Είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να τα προβλέψουμε, αλλά έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Υπάρχουν θετικοί Μαύροι Κύκνοι (ευκαιρίες) αλλά και αρνητικοί Μαύροι Κύκνοι (με καταστροφικές συνέπειες).

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μπορούμε να μετατρέψουμε τον αρνητικό Μαύρο Κύκνο –την Τουρκία– σε Γκρίζο Κύκνο, ώστε να είναι λιγότερο απρόβλεπτος. Η στρατηγική που εφαρμόζει η Τουρκία στη γεωπολιτική σκακιέρα, είναι να προβαίνει αιφνιδιαστικά σε παράνομες ενέργειες, που όταν επιτυγχάνουν της αποφέρουν τεράστια οφέλη. Όταν αποτυγχάνουν οι συνέπειες είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Αυτή ακριβώς τη στρατηγική εφάρμοσε πρόσφατα η Τουρκία με τη NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ και τη NOTAM Αιγαίο. Οι παράνομες αυτές ενέργειες είχαν πιλοτικό χαρακτήρα. Η Τουρκία ήθελε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τις αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

Το Σύστημα της Μετα - καινοτομίας μπορεί να εφαρμοστεί ως Εργαλείο Έξυπνης Άμυνας για την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την ανάλυση και το συνδυασμό όλων των πτυχών - γεωπολιτική, ενεργειακή, διπλωματική, νομική, στρατιωτική και επικοινωνιακή πτυχή - και την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών και τακτικών για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Πριν δύο σχεδόν βδομάδες, τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12000», προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά». Το συμβάν αυτό είναι ένας «Μαύρος Κύκνος». Ο ίδιος «Μαύρος Κύκνος» που είχα μετατρέψει σε «Γκρίζο Κύκνο» στην ομιλία μου πριν δυόμιση περίπου χρόνια.

Η εφαρμογή του νέου Μοντέλου Καινοτομίας (το οποίο παρουσιάστηκε επιγραμματικά στο πιο πάνω Συνέδριο) στο Σύστημα Έξυπνης Άμυνας για τις ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, επιτυγχάνεται μέσα από το συνδυασμό οικονομικών, διπλωματικών και στρατιωτικών μέσων και δυνατοτήτων, τις νέες διαδικασίες για διαχείριση των αμυντικών πόρων, τη νέα οργανωσιακή κουλτούρα, συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες που απαιτούνται και την αναγκαία επικοινωνιακή υποστήριξη. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να ενεργούν προορατικά (proactively) και στη βάση της στρατηγικής αποτροπής της τούρκικης απειλής. Ο συγχρονισμός (timing) είναι καθοριστικής σημασίας.

Το σύγχρονο εργαλείο στρατηγικής που έχω αναπτύξει μπορεί να χαρακτηριστεί ως το «Γαλλικό κλειδί» της καινοτομίας αφού μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς: Διατηρήσιμη Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, Έξυπνη Άμυνα. Το νέο Υπόδειγμα Καινοτομίας το οποίο βοηθά τους Οργανισμούς να καινοτομούν πιο αποτελεσματικά παρουσιάζεται αναλυτικά σε ένα πρακτικό Οδηγό που έχω ετοιμάσει και θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.