ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1679

ΑΡΘΡΑ

Τάκης Διαμαντόπουλος

Ο Τάκης Διαμαντόπουλος είναι επιχειρηματίας
Στέλεχος της "Ενωσης Κεντρώων"  

Η χώρα θα βγει στις αγορές, στις γειτονιές πότε θα πάει;

2 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 15:48

Η απόφαση της Κυβέρνησης να βγει η χώρα στις αγορές είναι θετική κίνηση και μπορεί υπό προϋποθέσεις να ωφεληθεί η οικονομία της χώρας. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Και η έξοδος στις αγορές θα είναι ανώδυνη;

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το Μαξίμου προετοιμάζει έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου, προέκυψαν αβίαστα κάποια ερωτηματικά για την σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Για παράδειγμα, ποιο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η χώρα μας κεφάλαια από την αγορά την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα δανείζεται από τον μηχανισμό στήριξης με επιτόκια που δεν ξεπερνούν το 1%;

Και μοιραία η κίνηση της Κυβέρνησης συνδέεται και με το εσωτερικό πολιτικό πεδίο το οποίο αυτή την ώρα «βράζει» με υποθέσεις που αμητοί άλλων χρήζουν διερεύνησης, ώστε να πέσει φως στις πολύκροτες υποθέσεις (ΝΟΟR-1).

Εν προκειμένω, η Κυβέρνηση στο συνολικό της σχεδιασμό θέτει υψηλά στην ατζέντα και τα θέματα επικοινωνιακής πολιτικής, πετώντας πολλές φορές την μπάλα στην εξέδρα για δημιουργία ευνοϊκού κλίματος.

Και για να επανέλθουμε στο θέμα των αγορών, η Κυβέρνηση οφείλει όπως και οι προηγούμενες αλλά και οι επόμενες να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό τέλμα και τα μνημόνια. Μια χώρα βγαίνει στις αγορές όταν είναι έτοιμη από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μην πέφτουν στον «καιάδα» της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για να υπάρξει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Μια χώρα βγαίνει στις αγορές όταν έχει ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ανάπτυξη και σταθερό φορολογικό σύστημα που φέρνει επενδύσεις και ξένα κεφάλαια. Μια χώρα βγαίνει στις αγορές όταν το εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα είναι τέτοιο που επιτρέπει να κτιστεί πάνω σε αυτό μια νέα αφετηρία για την οικονομία της χώρας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί οι πραγματικές θέσεις εργασίας μειώνονται καθημερινά, γιατί τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι στο κόκκινο, γιατί τα νοικοκυριά αγκομαχούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους.

Λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες αν η χώρα βγει στις αγορές για να αποπληρώσει προηγούμενο ομόλογο άλλης Κυβέρνησης με επιτόκιο 5%. Οι πολίτες απαιτούν να βελτιωθεί η οικονομία της χώρας και να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα για την καθημερινότητά του.

Η χώρα θα βγει στις αγορές αργά ή γρήγορα, αλλά, θα πρέπει να σκέφτεται πότε θα πάει στις γειτονιές για να εξηγήσει την οικονομική της πολιτική και να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα του εκλογικού σώματος. Όσο νοιάζεται για τις αγορές και απομακρύνεται από τις γειτονιές, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα της Κυβέρνησης από την κοινωνία. 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 22.07.17
Σωστά στις γειτονιές και στις αλάνες πότε θα βγουν τα κυβερνητικά στελέχη για να εξηγήσουν την πολιτική τους. Εκεί θα δούμε τότε πόσα απίδια έχει ο σάκος. Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα.
Απάντηση
ΠΑΝΤΕΛΗΣ 22.07.17
ΑΡΙΣΤΟ ΕΥΣΤΟΧΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ. ΜΠΡΑΒΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.