ΑΡΘΡΑ

Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης

Ο Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης είναι ο πρώην "Καιρός" της Ελευθεροτυπίας ο οποίος καυτηριάζει με τον δικό του τρόπο την πολιτική επικαιρότητα.

Ο Τραμπ δεν είναι η αρρώστια, είναι το σπυρί

0 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 12:33

Κανείς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα για όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Πρώτον γιατί, όπως και αυτή εδώ η στήλη είχε γράψει όταν εκλέχτηκε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, ο Τράμπ δεν είναι παρά ένας αντιδημοκράτης, ένας φασίστας, ένα νούμερο, κατασκευασμένο από τον κόσμο της αμάθειας, του εύκολου πλουτισμού μέσα από τις κομπίνες του "αμερικανικού ονείρου" όπου 20.000.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στα συσσίτια, της άκριτης δημοσιότητας που επιτρέπει το μιντιακό σύστημα των trash TV και των social media, που αναδεικνύουν τους φελούς ως κρασί και τους σαλεμένους ως ψυχικά υγιείς.

Τα χτεσινά γεγονότα ήταν απολύτως προβλέψιμα. Και ήταν αποτέλεσμα της ασθένειας που περνάει η Δημοκρατία. Ο Τράμπ είναι ο ιός που εγκαθίσταται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενεί. Γιατί η Δημοκρατία είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Τράμπ είναι η φωνή των αμόρφωτων, από την κάκιστη δημόσια παιδεία που παρέχουν οι κυβερνήσεις. Είναι η φωνή των εκατομμυρίων ανασφάλιστων, ενός συστήματος που έχει μια άθλια δημόσια ασφάλιση και περίθαλψη. Είναι η φωνή των ρατσιστών και των φασιστών σε μια χώρα που η ισονομία είναι ακόμα ζητούμενο στα χέρια μιάς ρατσιστικής και φασιστικής αστυνομίας του τοπικού σερίφη και του ψηφοθήρα λαϊκιστή κυβερνήτη. Είναι η φωνή των εκατομμυρίων πεταμένων στα συσσίτια Αμερικανών. Και των εκατομμυρίων οπλοφόρων σε μια κοινωνία που το έγκλημα είναι συνώνυμο του καθημερινού ψωμιού. Είναι η φωνή των μη προνομιούχων, που είναι εδώ και χρόνια θεατές μιάς ελίτ της πολιτικής των Κλίντον και εντεύθεν, η οποία έχει εκτινάξει τα πλούτη του 6% του πληθυσμού στα ύψη, έχοντας καταρρακώσει τις απολαβές του 70%.

Ο Τράμπ είναι αυτό που δημιούργησε όλους τους λαοπρόβλητους δικτάτορες στην ιστορία: Η κατάντια της Δημοκρατίας και η οικονομική αδικία. Η αμορφωσιά. Η χυδαιότητα. Οι τροφές του λαϊκισμού.

Είναι πιθανό, ότι η Αμερική δεν θα έχει πλέον δύο κόμματα υποψήφια για την εξουσία, αλλά τρία. Ο τύπος, που ακόμα κι ο Λεβέντης, ο Καμμένος, και ο Καρατζαφέρης είναι σοβαροί μπροστά του, δεν ξέρει τι θα πει χάνω. Και είναι μεθυσμένος, όπως όλοι οι φρενοβλαβείς, από τα πλήθη που τον ακολουθούν σαν σκυλάκια και από τη δύναμη που είδε ότι έχει ένας πρόεδρος. Και θα επανέλθει. Με όλο αυτό το αληταριό από πίσω του. Ένα αληταριό, που απείχε σε μεγάλο ποσοστό από τις εκλογές και τώρα βγήκε από την αφάνεια και έχει τον άνθρωπο που το αντιπροσωπεύει.

Όσοι αναρωτιώνται πώς κατάφερε και μπήκε αυτός ο λαός στο Καπιτώλιο, που προστατεύεται σαν φρούριο, απάντηση είναι στίς παραπάνω παραγράφους. Η αστυνομία που εκπαιδεύεται να σκοτώνει κατά προτίμηση μαύρους και να είναι πνιγμένη στα διαφθορά σε κολεγιά με το έγκλημα, δεν αντιστάθηκε καθόλου στους ομοίους της. Αντιθέτως, άνοιξε και φράγματα για να μπούν οι όμοιοί της στο Καπιτώλιο!

Ο Τράμπ έχει προαναγγείλει από την Άνοιξη αυτό που συνέβη χτες! Φώναζε ότι η επιστολική ψήφος είναι αλλοίωση των αποτελεσμάτων! Φώναζε εδώ και μήνες ότι δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που θα του στερεί τη νίκη! Ούτε η Αμερική ούτε κανείς στόν πλανήτη δεν δικαιούται να λέει ότι έπεσε από τα σύννεφα.

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο και προαναγγελθέν, αλλά η Αμερική και οι τάχα κεραυνοβολημένοι ηγέτες της Ευρώπης, κυρίως, ζούσαν στα σύννεφα. Στα σύννεφα, από τα οποία θα πέσουν όταν αντίστοιχες μάζες λαού ορμήσουν και εναντίον τους, με τις ελιτίστικες, φτωχοποιητικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές που όλο και περισσότερο εφαρμόζουν στίς χώρες τους.

Όλοι αυτοί, όπως και οι Αμερικάνοι κυβερνήτες, βλέπουν τον πονοκέφαλο σαν ασθένεια. Και μοιράζουν ασπιρίνες. Δεν διανοούνται ότι ο πονοκέφαλος, σαν τον Τράμπ, είναι το σύμπτωμα. Το καμπανάκι του σώματος ότι ο οργανισμός ασθενεί.
Η Αμερική έδειξε χτές ότι έχει τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας να αντιμετωπίσει προσωρινά έναν Τραμπ. Έδειξε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα και άλλες χώρες, η δημοκρατική συνείδηση πολιτικών είναι πάνω από την κομματική και την κυβερνητική τους ταυτότητα. Η στάση του αντιπρόεδρου Πένς και του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο το αποδεικνύουν. Αλλά, ήταν κι αυτοί μέχρι προχτές λαλίστατοι αρωγοί ενός φρενοβλαβούς φασίστα.

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει μπεί σε σκοτεινές ατραπούς εδώ και τρείς δεκαετίες. Οι λαϊκιστές ολοένα και πληθαίνουν στίς κυβερνήσεις. Ο χυδαίος λόγος και η επιθετικότητα όλο και πιο πολύ επιβάλλονται. Και όλο και μεγαλύτερα πλήθη τους ακολουθούν. Αυτά τα πλήθη δεν γεννήθηκαν από το πουθενά. Τα γεννάει η δυσλειτουργία της Δημοκρατίας. Κι αυτήν τη γεννάει η ολοένα και αυξανόμενη κυριαρχία της οικονομικής αδικίας και της αμορφωσιάς στήν Παιδεία.
Οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους περισσότερα από ποτέ στην ιστορία τους. Η πράξη αποδεικνύει ότι αυτό δεν κάνει καλύτερη τη ζωή τους και τη Δημοκρατία που απολαμβάνουν. Γιατί, άλλο είναι να επικοινωνείς με μουγγανιτά, όπως ο Τραμπ, και άλλο με Λόγο. Αλλά, ποιός διδάσκει Λόγο στις μέρες μας. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.