ΑΛΙΜΟΣ

Ν. Τσαμπαρλής: Ο Ορφανός εκτόξευσε το χρέος σε μέγιστο ιστορικό ρεκόρ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 11 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012, 10:11

Ο Νίκος Τσαμπαρλής είναι ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επί σειρά τετραετιών τον τιμούν οι συμπολίτες του στον Άλιμο με την ψήφο τους, ενώ έχει διατελέσει για χρόνια και Αντιδήμαρχος σε όλες τις θέσεις.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, για πρώτη φορά, ηγήθηκε της παράταξης, που ο ίδιος δημιούργησε, “ΑΛΙΜΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ”, η οποία, αν και στηρίχθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στις τάξεις της  προσήλθαν και άνθρωποι από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά και πρόσωπα που για πρώτη φορά ασχολήθηκαν με τα τοπικά δημοτικά δρώμενα.

Μετά από δύο χρόνια λοιπόν, και έξι συνολικά της διοίκησης Ορφανού, ο Νίκος Τσαμπαρλής, έχοντας τον σημαντικό θεσμικό ρόλο του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη συνέντευξη που ακολουθεί απαντά στο Νικόλα Κονταρίνη σε μια σειρά ερωτήσεων που του θέτει, ανάμεσα στα οποία και τι πρόκειται να κάνει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.


Η συνέντευξη

1. Πρόσφατα, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έγινε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας. Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα αυτό;Η συζήτηση έγινε μετά από δηλώσεις του κ. Α. Κονδύλη θετικές προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς στον τομέα της καθαριότητας στον Δήμο Αλίμου η μέθοδος που εφαρμόζει η διοίκηση είναι απλή και δοκιμασμένη. Αφήνουμε μια λειτουργία στην τύχη της, την απαξιώνουμε στα μάτια του δημότη και μετά την εκχωρούμε στους ιδιώτες χωρίς να αντιδράσει κανείς! Σήμερα χωρίς εργάτες και εξοπλισμό τι να κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου.
Ας γίνουμε Π. Φάληρο να μην έχουμε ανάγκη τους ιδιώτες. Ή ας δούμε τους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας, όπου, παρά τα προβλήματα, κανείς δεν σκέφτεται να τους εκχωρήσει σε ιδιώτες.

2. Μετά την επίσημη διάψευση του ΣΔΟΕ περί του ονόματά σας στη λίστα του, τη γνωστή λίστα “μαϊμού” όπως αποδείχθηκε, τι έχετε να απαντήσετε στους όποιους βιάστηκαν να σας επικρίνουν;

Ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα, είναι σε τέτοια απόγνωση που δεν μας επιτρέπεται ούτε να τον αποπροσανατολίζουμε, ούτε να προσπαθούμε να κρύψουμε τους ενόχους πίσω από φαντάσματα. Οι πλαστές λίστες είναι η κουρτίνα που προσπαθεί να κρύψει τους πραγματικούς ενόχους. Λυπάμαι τα γνωστά τοπικά ανεμιστηράκια της λάσπης που, μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον Γ. Γραμματέα του ΣΔΟΕ, έμειναν πάλι χωρίς δουλειά.

3. Έχετε διατελέσει επί σειρά τεσσάρων 4ετιών δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος. Έχοντας γνώση λοιπόν, μπορείτε να μου πείτε γιατί η σημερινή διοίκηση Ορφανού σας έχει, κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ότι, το 2007 τους παραδώσατε το Δήμο με χρέη κοντά στα 40 εκατομ. ευρώ;  Πολύς κόσμος ρωτάει αν αληθεύει κάτι τέτοιο και τελικά, ποιο είναι το χρέος με το οποίο παραδώσατε το Δήμο;Ας καταλάβει ο κ. Ορφανός ότι είναι για δεύτερη τετραετία Δήμαρχος και είναι και ο μόνος που παρέλαβε από τον εαυτό του. Σύμφωνα όμως με δικά του στοιχεία, όπως αυτός τα παρουσίασε στο Δ.Σ., ο κ. Ορφανός είναι ο Δήμαρχος που εκτόξευσε το χρέος του Δήμου στο μέγιστο ιστορικό ρεκόρ. Το 2009 (21.009.000 ευρώ) και το 2010 (20.432.000 ευρώ), επί Δημαρχίας Ορφανού, για πρώτη φορά το χρέος του Δήμου προς της τράπεζες πέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από σχεδόν 6 χρόνια διοίκησης είναι αστείο να δείχνει το παρελθόν. Ο κόσμος θέλει έργα και λύσεις, βαρέθηκε πια τις δικαιολογίες.

4. Στις 3-8-2010, πρώην δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος, με επίσημη επιστολή του στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, ζητούσε να ενημερωθεί εάν έχει γίνει από το σημερινό δήμαρχο η παραλλαβή πέντε (5) μεγάλων δημοτικών έργων, όπως η ανάπλαση παραλιακής ζώνης Αλίμου (ΕΡΓΟΤΕΡ Α.Ε.) (συμπεριλαμβανομένου του κρηπιδώματος - ΑΜ 35/04-), η ανάπλαση - ανάδειξη Λόφου "Πανί" (Μ. ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ), κατασκευή πεζοδρομίων σε κεντρικούς δρόμους του δήμου (ΓΕΝΕΡ Α.Ε.), η εγκατάσταση χλοοτάπητα στο Β’ Γυμναστήριο (ΓΕΝΕΡ Α.Ε.) και η κατασκευή - πλακόστρωση πεζοδρομίων (ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ). Γνωρίζετε τι έχει γίνει μ’ αυτά τα έργα και αν έχουν παραληφθεί τελικά;

Αναφέρεστε στον κ. Ταρασιάδη τον επί τέσσερα χρόνια ειδικό σύμβουλο του κ Ορφανού για θρησκευτικά θέματα. Από όσο γνωρίζω όλα τα έργα της διοίκησης Μαντζουράνη έχουν ελεγχθεί από κλιμάκιο ελεγκτών δημόσιας διοίκησης χωρίς να διαπιστωθούν προβλήματα. Για την επιστολή του 2010 φαντάζομαι θα πρέπει να έχει πάρει απάντηση από τον κ. Ορφανό.

5. Παρακολουθώντας τις ψηφοφορίες των θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο, έχω παρατηρήσει πως, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής σας, ή αρκετοί απ‘ αυτούς τουλάχιστον, δεν έχουν την ίδια στάση και διαφοροποιούνται με την ψήφο τους. Γιατί η παράταξή σας δίνει την εικόνα αυτή;

Ήμαστε δημοτική παράταξη και όχι στρατιωτικός σχηματισμός. Αλίμονο αν σε όλα τα θέματα είχαμε την ίδια άποψη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στηρίζουμε το ίδιο πρόγραμμα, έχουμε τις ίδιες αγωνίες και δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό. Σε αντίθεση με άλλους, ΠΟΤΕ δεν έχουμε συγκεντρωθεί μετά από δημοτικό συμβούλιο για να επιπλήξουμε αυτόν που είπε την γνώμη του (όσοι παρακολουθούν τα συμβούλια ξέρουν τι εννοώ)
Από την άλλη οφείλω να υπογραμμίσω την άριστη λειτουργία και συνεργασία όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας που, παρά την διαφορετική οπτική, σε πάρα πολλά σοβαρά θέματα εκφράζονται με την ίδια ψήφο.

6. Ποια είναι τα σοβαρά ζητήματα στο δήμο που δεν έχει λύσει η σημερινή διοίκηση τα τελευταία χρόνια; Πιστεύετε ότι εσείς θα τα λύνατε - στον ίδιο χρόνο - αν ήσασταν στη θέση της;Το ερώτημα είναι ποια σοβαρά ζητήματα έχουν λυθεί, γιατί εγώ δεν ξέρω κανένα. Ένα μεγάλο έργο πήγαν να κάνουν (την Λ. Καλαμακίου) και κατόρθωσαν να αφανίσουν πάνω από 150 δένδρα ελιάς δεκαετιών και να ξεράνουν άλλα 300 πεύκα. Μόνο να μεταφέρουν περίπτερα στο Μετρό και να αποχαρακτηρίζουν οικόπεδα στο Πανί ξέρουν. Όποια άλλη παράταξη αν είχε αναλάβει την διοίκηση του Δήμου θα είχε να παρουσιάσει πολύ πιο σημαντικό έργο.

7. Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα ζητήσετε και πάλι την επίσημη στήριξη της Ν.Δ.; Κι αυτό το ρωτάω, επειδή κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι, το κόμμα αυτό συζητά το ενδεχόμενο να “κατεβάσει” ως υποψήφιο δήμαρχο στον Άλιμο κάποιον νυν ή πρώην βουλευτή. Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, εσείς θα είστε υποψήφιος δήμαρχος το 2014 ακόμη και χωρίς τη στήριξη της Ν.Δ.;

Η εποχή των κομματικών υποψηφιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει περάσει. Εμείς ήμαστε ένας δημοτικός συνδυασμός με καθημερινή και συστηματική παρουσία σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου στην πόλη μας. Μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, τους τοπικούς συλλόγους και τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τους συνδημότες και τις οικογένειες μας. Τον αγώνα αυτό θα τον συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία προσβλέποντας στην πλατύτερη δυνατή στήριξη όλων των δημοτών και όλων των φορέων.

8. Πολλοί Δήμοι της χώρας προσφέρουν φτηνά τρόφιμα και υπηρεσίες στους δημότες τους μέσα από εθελοντικές προσφορές και προγράμματα προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Είστε ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες του Δήμου σε αυτόν τον τομέα;

Ζούμε ημέρες πρωτοφανούς κρίσης και πάντα υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο αδύναμοι ή απροετοίμαστοι για να αντιδράσουν. Η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται από την συνοχή και αλληλεγγύη της. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς όλοι με τον τρόπο τους βοηθούν αυτόν που έχει ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή και οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν. Όμως, σε καμιά περίπτωση η δοκιμασία του συνδημότη δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία αυτοπροβολής για κανέναν. Δυστυχώς στον Δήμο μας κάποιοι δεν το βλέπουν έτσι.

9. Στο τελευταίο συμβούλιο χαρακτηρίσατε την διοίκηση ως αδιάφορη ακόμα και στα μικρά θέματα, γιατί;Να σας απαντήσω με ένα παράδειγμα. Μικρό, χιουμοριστικό αλλά και χαρακτηριστικό. Όλη η δημοτική αρχή, Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι περνούν καθημερινά από την Λ. Ποσειδώνος και την Λ. Αλίμου. Εκεί η διοίκηση Μαντζουράνη είχε τοποθετήσει κατευθυντήριες πινακίδες για το ΙΚΑ. Κάποιοι, εδώ και μήνες, έσβησαν την ένδειξη Ι.Κ.Α. και έβαλαν την ένδειξη HOTEL ZEN. Τους το είπαμε και στο συμβούλιο αλλά αδιαφορούν.

Σχόλια Αναγνωστών

11 Προσθήκη σχολίου
Δ.Ρ. 16.11.12
"κοντός" ψαλμός αλληλούια
Απάντηση
Αλιμιώτης 12.11.12
ΑΛΙΜΟΣ.Ένας Δήμος που έχει από τα πιο ψηλά Δημοτικά τέλη στην Αττική. Ένας Δήμος που είναι ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟΣ στην΄σχετική με τα χρέη λίστα !!!Παράλληλα, χωρίς καθαριότητα ούτε στους δρόμους του ούτε στις περίξ των παραλιών του περιοχές, ούτε στην μαρίνα.Φανταστείτε ότι συλλέγουν μαζί τα απορρίμματα με τα ανακυκλώσιμα !!!Αφήστε που δεν απολυμαίνονται οι κάδοι, και τα φρεάτια.Χωρίς φροντίδα στις παιδικές χαρές και στα πάρκα. Ξεραμένο πράσινο,σπασμένες κούνιες, παντού ξεραίλα.(το ωραίο είναι που όλοι ανεξαιρέτως θέλουνε και το αεροδρόμιο σαν πάρκο για να το φροντίζουνε)Μια Καλαμακίου δεντροφυτεύσανε και ξεράθηκαν σχεδόν όλα τα δέντρα. Αυτά και τόόόόόόόσα άλλα πολλά.Οι πολίτες θα πληρώσουν για όλα αυτά.ΕΛΕΟΣ.
Απάντηση
Αλιμιώτης 12.11.12
κε Τσαμπαρλή, κανείς δεν είναι ηλίθιος πλέον να υιοθετήσει τα όσα λέτε, δεδομένου ότι το χρέος του Δήμου είναι γνωστό ότι έχει δημιουργηθεί χρόνια και χρόνια πριν και ΚΑΝΕΝΑΣ μα απολύτως κανένας Δήμαρχος δεν προσπάθησε να το μειώσει.Και τώρα νομίζετε κι εσείς αλλά και η σημερινή Δ/ση του Δήμου ότι θα πληρώσουμε τις δικές σας (όλων των παρατάξεων) αυθαιρεσίες και σπατάλες ;;;Ειδικά στον Δήμο μας όπου ΠΟΤΕ δεν είχαμε στοιχειώδη τουλάχιστον καθαριότητα νομίζετε ότι θα πληρώσουμε τις δικές σας αστοχίες ;;; ΕΙΣΤΕ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ !!!
Απάντηση
περιπτερας 08.11.12
Είναι ντροπή να βάζεις τον φίλο σου να νοικιάζει ένα παλιοπεριπτερο στο πουθενά και να του το μεταφερεις στην σκάλα του μετρό. Έχει σημασία ποιος πλήρωσε τα 500 δέντρα που ξεραθηκαν; Έπρεπε να ξεραθουν; Ο Τσαμπαρλης ήταν δήμαρχος ποτέ και δεν το θυμάμαι;
Απάντηση
ΜαριοςΣ 08.11.12
Απο ότι θυμάμαι εγώ, και θυμάμαι καλά, η Θουκυδίδου ήταν έργο Αλούκου. Πρόεδρος Δ.Σ. ήταν ο κ. Ορφανός τοτε...Ομως, το θέμα είναι πως ο Αλιμος θα πάει μπροστά. Πώς θα γίνουμε όπως το Φάληρο ας πούμε. Με το να πpoσλαμβάνουμε συμβούλους για εκκλησιαστικά θέματα τους φίλους μας δεν πάμε πουθενά.
Απάντηση
palios kalamakiotis 08.11.12
1ον ο κος Τσαμπαρλής πήρε το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της παράταξης του, αυτό λέει πολλά.2ον. Επί της δεύτερης θητείας του κου Τσαμπαρλή το χρέος από τα 10 εκ πήγε στα 20, ήταν απασχολημένος τότε ο κος Τσαμπαρλής και δεν το θυμάται αυτό;3ον Πολλά μπορείς να πεις για τον Ορφανό αλλά όχι για την οικονομική διαχείριση και την καθαρότητα του… σε αντίθεση με άλλους που το ονόματα τους έχουν πάντα την τιμητική στα χειρότερα Και τον ΧΛ που τον νοιάζει για την Καλαμακίου προφανώς ξέρει ότι οι Καλαμακιώτες δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ και λέει ψέματα, εκτός και αν είναι τόσο αδιάβαστος! Και αφού νοιάζεται για τα έργα, μήπως να μας ενημερώσει γιατί στην Θουκυδίδου ο κος Τσαμπαρλής αποφάσισε να ρίξει 3 εκ ευρώ σε 500 μέτρα δρόμο;;;
Απάντηση
palios kalamakiotis 08.11.12
kaki!
Απάντηση
Χ. Λ. 07.11.12
Τελικά θα μάθουμε ποτέ? ΤΑ ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ ΠΟΣΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ? ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΝΑ ΞΕΡΕΝΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. κ. ΟΡΦΑΝΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΑΤΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ...
Απάντηση
Καλαμακιώτης 07.11.12
Λίγες κουβέντες και μετρημένα λόγια. Επιτέλους σε λίγες γραμμές αποτυπώνεται η γύμνια της διοίκησης στον Άλιμο.
Απάντηση
Χρήστος Καλλίτσης 06.11.12
Και τι σας περάζει κύριοι που η ταμπέλα αντί για το Ι.Κ.Α.σε στέλνει στο ξενοδοχείο;Δηλαδή τα ζευγαράκια να μη ξέρουν που θα πάνε;
Απάντηση
ΘΑΛΕΙΑ 06.11.12
ΤΗΝΠΙΝΑΚΙΔΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ,ΟΤΑΝ ΨΑΧΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ Ι.Κ.Α.ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ,Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ,ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.