ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαβάστε τη λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με τον Κ. Βαξεβάνη

5 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, 23:29

Μία ακόμα λίστα βρίσκεται από σήμερα στη δημοσιότητα. Η λίστα "Λαγκάρντ". Σε έκτακτη έκδοσή του το περιοδικό HOTDOC του Κώστα Βαξεβάνη δημοσιεύει λίστα 2059 καταθετών της ελβετικής τράπεζας HSBC με την επισήμανση πως όσοι καταθέτες αναφέρονται σ' αυτήν δεν είναι απαραίτητα και ένοχοι, ούτε ένοχοι φοροδιαφυγής. Κάποιοι είχαν απλώς τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Κάποιοι άλλοι όμως, όσα είχαν κλέψει από αυτή τη χώρα.  Η πολιτεία οφείλει να διερευνήσει κατά πόσον η λίστα είναι ή όχι αυθεντική.

Δειτε την λίστα (μέρος Α)

Δειτε την λίστα (μέρος Β)

Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα από το κείμενο του περιοδικού που έχει τίτλο "2059 ονόματα, μία λίστα και πολλοί ένοχοι"

 "... Κάποιος από αυτούς που ήταν αποδέκτες της λίστας, θεώρησε πως η αναφορά της τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν περισσότερο για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, παρά για αποκάλυψη της αλήθειας. Μας τα διαβίβασε λοιπόν, με ένα σύντομο σημείωμα το οποίο έλεγε, πως η λίστα αυτή, με τα 2059 ονόματα, προερχόμενη από πολιτικά πρόσωπα, βρίσκεται στα χέρια ατόμων που διενεργούν πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς ή στην καλύτερη περίπτωση απειλούν προκειμένου να μην δημοσιοποιηθεί.

Ο κάτοχος της λίστας υποστήριζε πως έχουν δημιουργηθεί διάφορες "πειραγμένες" λίστες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με σκοπό την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, αλλά και τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η λίστα που μας δόθηκε ήταν ένα αρχείο σε μορφή excel με 2019 υποαρχεία. Το καθένα από αυτά περιείχε μια καρτέλα της Τράπεζας HSBCμε στοιχεία καταθέτη, ημερομηνία ανοίγματος λογαριασμού, πρόσωπα που συνδέονται μαζί του, κίνηση ποσών και συνθηματικά συναλλαγών. Στην κάθε καρτέλα υπήρχε η καταγραφή των διαλόγων μεταξύ της Τράπεζας και του πελάτη που οδηγούσε σε συναλλαγή."

"Ο έλεγχος και οι επικοινωνίες που είχαμε", συνεχίζει στο κείμενό του ο Κ. Βαξεβάνης, "οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη λίστα ελλήνων καταθετών στην HSBC  έως το 2007 που ξεκίνησαν οι διαρροές. Άρα η λίστα αυτή ταυτιζόταν με τη "Λίστα Λαγκάρντ". Δεν μπορούμε όμως να ελέγξουμε αν πρόκειται για τη λίστα που παρέλαβε ο Παπακωνσταντίνου ή για κάποια που διαμορφώθηκε αργότερα με αφαίρεση ονομάτων, στα πλαίσια ενδεχομένως προσπάθειας απόκρυψης στοιχείων".

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, ήταν αδύνατο να διαπιστωθεί αν οι καταθέσεις αφορούν νόμιμο ή μαύρο χρήμα. Παρ' όλα αυτά προκύπτουν μερικά εντυπωσιακά στοιχεία.

Η λίστα περιλαμβάνει έλληνες επιχειρηματίες που διακινούν τεράστια ποσά. Η λίστα σε αντίθεση μ' αυτά που κυκλοφορούν για πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνει μόνο τρία εκ των οποίων το ένα έχει πεθάνει (Γιάννης Μπούτος). Τα άλλα δύο είναι του Γιώργου. Βουλγαράκη και το άλλο του σημερινού συμβούλου του κυρίου Σαμαρά δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος δεν είχε τότε καμία σχέση με την πολιτική και εκείνη την εποχή. Διαχειριζόταν χρήματα για λογαριασμό του έλληνα επιχειρηματία Σάμπι Μιονί. 

Γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, είναι επαγγέλματα που φαίνεται ότι διακίνησαν χρήματα. Προφανώς κάποιοι απ' αυτούς πρέπει να ελεγχθούν φορολογικά. 

Μεγάλο κομμάτι καταθέσεων εμφανίζεται να κατέχουν ανεπάγγελτες κυρίες - νοικοκυρές, όπως και αρκετοί συνταξιούχοι.  Στη λίστα περιλαμβάνεται πλήθος ανθρώπων της show bizz και ιδιοκτήτες εταιρειών που σήμερα είναι πτωχευμένες. 

Επίσης εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις μερικών εκατομμυρίων ηθοποιοί, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι. Μερικοί από αυτούς είναι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών. Είναι εμφανές, αναφέρει ο Κ. Βαξεβάνης πως μεγάλο τμήμα καταθέσεων δεν δικαιολογούνται για τα εισοδήματα των καταθετών. Απόδειξη είναι πως οι περισσότεροι λογαριασμοί έκλεισαν μετά την ενημέρωση της τράπεζας ότι υπάρχει διαρροή στοιχείων. 

Σε ό,τι αφορά στα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της λίστας, αναφέρονται λοιπόν, μεταξύ άλλων, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (η οποία αναφέρεται και ως Πελέκη και ως Βουλγαράκη), οι εκδότες Γεώργιος Μπόμπολας και Φώτης Μπόμπολας, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας, αλλά και η Μαρία Μπόμπολα, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας, ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Τράγκας, οι κοσμηματοπώλες Κώστας Καίσαρης και Απόστολος Βιλδιρίδης, οι επιχειρηματίες Παναγιώτης - Δημήτριος Μαρινόπουλος, Στέφανος Μαρινόπουλος και Κασσάνδρα - Μόσχα Μαρινοπούλου, ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος, η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη, η επιχειρηματίας Αλίκη Μπενρουμπή, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαϊτογλου, o βιομήχανος Κωνσταντινος Χαϊτογλου, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο δραστηριοποιούμενος στα τρόφιμα Νικόλαος Χαϊτογλου, ο εμπορος Βασίλειος Ζούλοβιτς, ο Σταύρος Βανικιώτης των πολύτιμων λίθων, η εταιρεία Ιντεραμέρικαν, η εταιρεία Coca Cola 3E, η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση, ο επιχειρηματίας στο χώρο της κλωστουφαντουργίας Γιώργος Ακκάς, ο ασχολούμενος με τις επιχειρήσεις Ορφέας Βεϊνόγλου - Μοσχόπουλος, o Θεόδωρος Βελισσαρόπουλος προϊστάμενος της Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, ο Παναγιώτης Αγρανιώτης μαιευτήρας γυναικολόγος στο Κολωνάκι, ο Βασίλειος Δανιηλίδης οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη, ο Ιωάννης Καραϊτιανός Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών / Διευθυντής χειρουργός του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο Σωτήριος Στυλογιάννης χειρουργός στην Αθήνα, ο Πετρίδης Πτολεμαίος ωτορινολαρυγγολόγος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπαδημητρίου γυναικολόγος στην Αθήνα, η Iωάννα Σάκκουλα σύζυγος του ιδρυτή των εκδόσεων «Σάκκουλα», ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο βιομήχανος Δημήτριος Μυλωνάς, η τενίστρια Αγγελική Κανελλοπούλου, ο Αχιλέας Ραξέβσκυ που δραστηριοποιείται στο χώρο του ενδύματος, ο Ιωάννης Βουράκη, ο ζωγράφος Θεόδωρος Μανωλίδης, ο επενδυτής Παναγιώτης Βοϊλης, οι ασχολούμενοι με το κόσμημα Δημήτριος Σαραντόπουλος, Βάλια Σαραντοπούλου και Αλεξανδρος Σαραντόπουλος, ο Κωνσταντίνος Καϊλης πρώην Διοικητής της ΔΕΗ, o επιχειρηματίας Ηλίας Λαλαούνης, o Αλέξης Σκαναβής, συνεκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» κ.ά.

Η περίπτωση Βουλγαράκη 

Ο πρώην υπουργός Γεώργιος Βουλγαράκης και η σύζυγός του Αικατερίνη Πελέκη εμφανίζονται στη λίστα με καταθέσεις από κοινού με την offshore λιβεριανή εταιρεία DELLOGO. Οι καταθέσεις αυτές όπως αναφέρει η έρευνα του περιοδικού δεν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες του πολιτικού. 

Επίσης, τόσο ο Γ. Βουλγαράκης, όσο και η Αικατ. Πελέκη αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την λιβεριανή offshore. 

Τι λένε έγκριτοι νομικοί για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων 

Αλέξανδρος Κατσαντώνης (Καθηγητής Ποινικού Δικαίου) 
"Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι όχι μόνον επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται και αποτελεί νομικό και επαγγελματικό καθήκον του δημοσιογράφου να γνωστοποιεί τα ονόματα πολιτών, οι οποίοι όπως διαπιστώνεται από τη δημοσιογραφική  του έρευνα έχουν παραβιάσει το νόμο σε βάρος της κοινωνικής ολότητας σε μια μάλιστα εποχή που συνάνθρωποί τους αυτοκτονούν ή ζητούν τροφή στα σκουπίδια".

Βασίλης Καπερνάρος (Ποινικολόγος)
Εδώ έχουμε ένα καθαρό ποινικό αδίκημα. Πρόκειται καταρχήν για υπόθαλψη γιατί κάποιοι από αυτούς που αφορά το περιεχόμενο της λίστας έχουν πιθανότατα μεταφέρει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό.

Παράλληλα πρόκειται  και για παράβαση καθήκοντος από την πλευρά των πολιτικών προσώπων, με την προϋπόθεση ότι από την έρευνα θα προκύψει δόλος. Σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση ή όχι και αν αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα η απάντηση είναι η εξής: Όχι. Δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Στην περίπτωση με τις λίστες των μεγαλοφειλετών του δημοσίου για ποιο λόγο δόθηκαν στη δημοσιότητα αναλυτικά λίστες με τα στοιχεία των οφειλετών, ενώ την ίδια ώρα σε πολλούς πέρασαν χειροπέδες;  

Δειτε την λίστα (μέρος Α)

Δειτε την λίστα (μέρος Β)

Υ.Γ. Tο vimaonline.gr  είναι στη διάθεση  οποιουδήποτε εμφανιζόμενου στη λίστα θελήσει να δημοσιεύσει διευκρίνιση ή διάψευση. 

Σχόλια Αναγνωστών

5 Προσθήκη σχολίου
Κωνσταντίνος 27.10.12
Καιρός και ευκαιρία είναι να τελειώνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται με όλους αυτούς και τα σταγονίδιά τους,όπως και με κατι άλλους από την γαλάζια παράταξη του ΑΡΧΙΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ Σαμαρά και της ουράς τους τον ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ!!!!(Γι'αυτόν τον τελευταίο,το μόνο που μπορούμε να πούμε,είναι,ΚΡΙΜΑ και πάλι ΚΡΙΜΑ!!!!!!)
Απάντηση
Πανοραμίτισσα 27.10.12
Μα τι λέτε τώρα !!!Που θα ξαναβρεί η Ελλάδα μας τύπους σαν τους Βενιζέλο,Πρωτόπαππα,,Χρυσοχοίδη,Διαμαντοπούλου,Κουκουλόπουλο,ΧριστοφιλοπούλουΠαπακων/νου,Γιωργάκη,Νικολάκη,Κωστάκη και άλλα τέτοια..."ΦΥΝΤΑΝΙΑ"της σύγχρονης πολιτικής πιάτσας!!Αντε να χαθείτε από προσώπου γης επίορκοι και διαπλεκόμενοι!!!!
Απάντηση
Θεανώ 27.10.12
Εχει γίνει κατανοητό πια πως όποιος σήμερα στηρίζει αυτό το κόμμα της απόλυτης σήψης και διαφθοράς,σήμερα,είναι ή,πολύ κονομημένος και έτσι καρα-βολεμένος ή,ψυχασθενής.Και αν ανήκει στη πρώτη κατηγορία,έχει κακώς.Αν όμως ανήκει στην άλλη,ε!,τότε χρειάζεται ψυχιατρείο,δέσιμο σε καρέκλα εφ'όρου ζωής και απομόνωση!!!!!
Απάντηση
Ζιζάνιο 27.10.12
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ΚΑΛΕ!!!
Απάντηση
Πασοκατζης 27.10.12
Μονο με μια ισχυρη αυτοδυναμη κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ θα εκλειψουν τετοια νοσηρα φαινομενα απο το χωρο της δημοσιογραφιας.Ολοι ψηφο στο ΠΑΣΟΚ.Εχει σχεδιο εξοδου απο την κριση και πολυ ικανα στελεχη.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.